Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
5.5
Wichita van Rijkom geeft "Stilte AUB! - Eerste aflevering" een 5.5.
Geschreven door Wichita van Rijkom op 17 Maart 2021.
Leuk?
2
0
Bekijk stemmen

Stilte AUB! - Eerste aflevering

Op vrijdag 12 maart 2021 was de eerste aflevering van de nieuwe SBS6 spelshow Stilte AUB! te zien.

Dit programma, gebaseerd op het Japanse Mute It, volgt twaalf kandidaten die proberen zo stil mogelijk vier parcours af te leggen. Klinkt simpel, maar met een geluidsgrens van 50 decibel, ongeveer het geluidsniveau dat een koelkast maakt of regen, blijkt dit een flinke uitdaging. Aan Jurk! duo Jeroen van Koningsbrugge en Dennis van de Ven, beiden bekend van Smeris, de eer om het programma aan elkaar te praten en te voorzien van commentaar.

“Wie is de stilste mens?”

Stilte AUB! ging bijzonder snel van start. Na een introductie die volgens mij nog geen minuut duurde was het al tijd voor de eerste kandidaat om het eerste parcours te betreden. Op zich is een beetje snelheid in het programma wel fijn maar door de gebrekkige uitleg voelde het in dit geval iets te abrupt. Uiteindelijk blijkt dat er iedere ronde groene en rode stoelen zijn voor de kandidaten die doorgaan en afvallen. In de eerste ronde gaan er acht spelers door en vallen er vier af, in de tweede ronde vallen er drie af en in de derde ronde nog eens twee. De overgebleven drie spelers spelen de finale om uiteindelijk de vraag te kunnen beantwoorden: “Wie is de stilste mens?”.

Jeroen en Dennis zijn verantwoordelijk voor de praatjes tussendoor met de kandidaten, het uitleggen van de parcours en het leveren van commentaar terwijl de kandidaten de opdrachten uitvoeren. Gezien hun reputatie als cabaretiers zou je denken dat dit gepaard gaat met de nodige humor en sfeer. Toch moet ik helaas bekennen dat ik hier weinig van heb gemerkt. Hier en daar werd een flauwe grap gemaakt die mij niet aan het lachen maakte, maar veelal was hun aandeel onbelangrijk. Hoewel ik niet veel van dit duo samen heb gezien ben ik altijd wel te spreken over de humor van Jeroen als hij alleen meedoet aan programma’s. Het was dan ook jammer om deze humor niet terug te zien in Stilte AUB!.

Stilte AUB!
© SBS 6


De vier kamers die de kandidaten moeten doorlopen hebben veel weg van escape rooms. Iedere kamer heeft een eigen thema van laboratorium tot supermarkt en moet binnen een bepaalde tijd doorlopen worden. Maken de kandidaten een te hard geluid of halen ze het niet binnen de tijd dan komen ze in de gevarenzone terecht en lopen ze de kans om uit het spel te liggen. Wat ik minder positief vond aan dit systeem was dat kandidaten die geluidloos maar niet binnen de tijd een parcours hadden afgelegd soms toch verloren van kandidaten die wel geluid maakten maar sneller uit de kamer waren. Ook vond ik het wat bijzonder dat kandidaten die een kamer niet haalden omdat ze bijvoorbeeld te veel herrie maakten toch verschillende rondes door konden komen. Dit alles voelde voor mij wat oneerlijk aan.

Een groot audiosysteem voelt toch een beetje karig als hoofdprijs van een spelshow.

Ik moest bij het zien van de eerste aflevering al gauw aan Code van Coppens - De Wraak van de Belgen denken. Ook een soort van escape room programma dat recentelijk bij SBS6 te zien was, gepresenteerd wordt door twee ‘komische’ mannen en over het uitvoeren van opdrachten gaat. Helaas laat deze vergelijking echter gelijk zien wat het kwalitatieve verschil is tussen de twee titels. Waar Code van Coppens juist een perfect balans tussen humor, wetenschap en spel lijkt te hebben gevonden is deze bij Stilte AUB! ver te zoeken. De spellen van Stilte AUB! zijn langdradig en simpel en omdat de presentatoren het geheel niet opleuken blijft het wat saai.

Een leuk aspect vond ik dat er iedere aflevering één mystery guest mee doet, een BN’er die ook zo ver mogelijk probeert te komen in het spel. Klaas van der Eerden (Foute Vrienden (NL) mocht het spits afbijten. Omdat de BN’ers net zoals de andere kandidaten aan alle geluid- en tijdeisen moeten voldoen bestaat er de kans dat deze gast er al gelijk de eerste ronde uit ligt. Dit is natuurlijk wel zo eerlijk maar doet tevens de vraag rijzen wat dit dan precies toevoegt. Als een BN’er immers al in de eerste ronde eruit ligt blijft er nog heel wat tijd over waar zij geen aandeel in hebben.

De kamers waarin de opdrachten werden uitgevoerd waren erg goed gemaakt en het eindspel zag er spectaculair uit. Toch was dit niet genoeg om mij enthousiast te maken over dit format. Wat algeheel niveau betreft vond ik Stilte AUB! meer weghebben van Takeshi’s Castle dan een hoogwaardige spelshow die je normaal gesproken op dit tijdstip op tv ziet. Om half tien op vrijdagavond, met onder andere The Voice of Holland als concurrent, verbaast het mij dan ook niet dat de eerste aflevering zo’n 600.000 kijkers trok. De te winnen prijs aan het einde was voor mij als kijker nogal een teleurstelling. Een groot audiosysteem voelt toch een beetje karig als hoofdprijs van een spelshow. Ironisch genoeg vind ik dit veelzeggend over het geheel. Niet dramatisch slecht of zo, maar wel hooguit matig.
Video on youtube
Volg Stilte AUB!
Vorige aflevering
Aflevering 6
Aflevering 6
01x06
Leuk?
2
0
Bekijk stemmen

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst
Stilte AUB!