Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
6.5
Ron Schoonwater geeft "Star Trek: Discovery - Seizoen 1" een 6.5.
Geschreven door Ron Schoonwater op 22 februari 2018.
Leuk?
5
4
Bekijk stemmen

Star Trek: Discovery - Seizoen 1

De titelmuziek geeft het op het eind al aan. De serie is een ode aan de allereerste Star Trek in een zeer eigentijds jasje. Dat laatste maakt het moeilijk om er in te komen.

De haarscherpe beelden, de techniek van Discovery en die overweldigende gevechtscènes. Het klopt niet met de serie van het allereerste uur. Daar

Star Trek: Discovery is een leuke serie

waar Star Trek: Enterprise bewust koos om de toon en het kleurenpalet te matigen, kiest deze serie er duidelijk voor om met alles wat er nu mogelijk is te imponeren.

Discovery is een experimenteel schip. Zijn tijd, net voor de periode van de originele serie Star Trek, ver vooruit. De Federatie heeft het nodig, want de Klingons zijn op oorlogspad.

Hoofdrolspeelster, Federatie officier, Michael Burnham (Sonequa Martin-Green, The Walking Dead) zorgt er eigenhandig voor dat het compleet uit de hand loopt. Gevolg is dat haar kapitein sterft, zijzelf ontheven wordt uit haar functie en dat de Klingons een bittere strijd beginnen. Tegen de Federatie, maar ook tegen elkaar.

Star Trek: Discovery
© Paramount+


Star Trek: Discovery weet niet echt te overtuigen. De serie worstelt zich halfslachtig door een aantal relaties heen. Michael, opgevoed als Vulcan, voelt weinig, maar plotseling juist heel veel. Zeker voor Ash Tyler (Shazad Latif, Penny Dreadful) die opgepikt is door Discovery na een lange tijd gevangen te hebben gezeten bij de Klingons. Wanneer hij een duister geheim met zich blijkt mee te dragen komt hun relatie onder spanning te staan.

De relatie van Michael met haar vorige en overleden kapitein Philippa Georgiou (Michelle Yeoh, Marco Polo) is er een in de categorie van moeder en dochter. Dit blijkt later in het seizoen nog opmerkelijke consequenties te hebben. Kapitein Gabriel Lorca (Jason Isaacs, The OA) van Discovery lijkt zijn eigen redenen te hebben waarom hij een speciale band voelt voor Michael.

Het blijft heel lang onduidelijk waarom, maar wanneer het duidelijk wordt zit de serie op haar hoogtepunt. Heel even gloren de hoogtijdagen van al die succesvolle Star Trek series van hiervoor. Helaas maar voor heel even.

[image-88093]

Als Discovery zich in een andere dimensie gaat begeven wordt het verhaal er niet altijd beter op. Zeker omdat het superioriteitsgevoel van 'alles samen

Het flikkerde heel even, maar het echte ontbranden moet nog volgen.

beslissen' en 'kijk eens hoe goed wij zijn' er duimendik bovenop ligt. De vraag is gerechtvaardigd waarom er admiraals en kapiteins zijn in de Federatie, want die zouden niet nodig moeten zijn.

Star Trek: Discovery is een leuke serie, maar ontbeert nog de kracht van de series voor hen. Het duurde soms ook even voordat die op gang kwamen. Bovendien heeft elke serie haar mindere afleveringen.

Star Trek: Discovery wordt daarom nog niet afgeschreven, maar het moet wel verbeteren om er echt enthousiast over te worden. Het flikkerde heel even, maar het echte ontbranden moet nog volgen.
Volg Star Trek: Discovery
Vorige aflevering
Face the Strange
Face the Strange
05x04
Leuk?
5
4
Bekijk stemmen

Reacties (5)

avatar_Javelin
22 feb 2018 14:45 -
Ben het zo oneens met deze recensie. Ik begrijp ook niet helemaal hoe iemand een serie kan vergelijken met een serie uit de jaren 80/90. Natuurlijk ademt het een compleet andere sfeer en is het meer eigentijds gemaakt. Ik heb onwijs genoten van de serie en zeker als niet Star-Trek fan is dit een schot in de roos op sci-fi gebied aangezien je niets van de vorige series hoeft te kijken.

In het begin is het inderdaad even inkomen, zeker met de Klingontaal die soms erg vreemd overkomt. Maar de storyline is fantastisch en heeft zelfs afleveringen en uitkomsten die je echt niet verwacht. Voor mij een dikke seizoen 2 waard en ik kan nu al niet wachten.
Reageer
avatar_Evyyy
12 maa 2018 20:57
Slechte review... deze serie is absoluut geweldig, Startrek in een modern jasje maar minstens zo spannend! Trek je er niets van aan en bing deze serie :)
Reageer
avatar_anonymous
22 feb 2018 21:38 -
Wat een ontzettende matige recensie. Heel oppervlakkig. Star Trek neemt deze serie de vibe over van de reeds nieuw uitgekomen films. Het is spannend, ziet er fantastisch uit en bovendien een goed verhaal. Waarin Star-Trek vroeger bekend soms om zijn eindeloze fillers is bij star trek Discovery elke aflevering van begin tot eind gewoon sterk. Ja het is even inkomen maar ik dat komt omdat natuurlijk al zolang op tv is. Met Star-trek discovery spreken ze ook een nieuw publiek aan. Je merkt dat bij Discovery er veel dieper wordt ingegaan op de verschillende personages waardoor je ook een veel betere band krijgt ipv van alleen maar met de captain en de eerste officier. Neem vooral niks van deze recensie. Hou je van Sci-fi? Dan hoort Discovery hoog op je lijstje te staan!
Reageer
avatar_Mdevreugd
12 maa 2018 21:40 -
Volgens mij ben ik de enige die het wel eens is met deze recensie. Misschien komt dat omdat ik een liefhebber ben van de oude series. De makers van Discovery hebben niets begrepen van wat Star Trek zo geweldig maakt en ze hebben er nu een soort van Star Wars van gemaakt. Alleen maar actie en een waardeloos verhaal. Ook wordt de technologie uit de vorige series genegeerd en nieuwe dingen verzonnen die in de oude series helemaal niet voorkwamen. Van mij mogen ze hier de stekker uittrekken. Ik kijk liever naar The Orville, deze serie is tenminste wel trouw aan de Star Trek canon.
Reageer
avatar_Horus
08 jan 2019 00:52
Helemaal eens. ST ENT was al op het randje, met name met de Xindi. Discovery past helemaal niet in de tijdlijn. Ik vind het ook jammer hoe de Klingons zijn neergezet. Op naar de volgende spin-off: Picard.
Reageer
Star Trek: Discovery