Spelskandalen

6.7 / 10
45 min
Miniserie
Volg deze serie
Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
7
Natasha Slagter geeft "Spelskandalen - Seizoen 1 (Screener MyLum)" een 7.
Geschreven door Natasha Slagter op 29 november 2022.
Leuk?
3
0
Bekijk stemmen

Spelskandalen - Seizoen 1 (Screener MyLum)

Nu is wedden op sport iets dat iedereen kent en dat constant overal op de markt wordt gebracht. Maar in de vroege jaren ‘90 was het niet zo groot of gereguleerd. Bosse zorgt daarvoor in de Zweedse dramaserie Spelskandalen.

In het begin draaiden alle spellen in Zweden om paarden en draven. Destijds had bijna niemand van matchfixing gehoord en had het geen zin om te proberen de paarden op een valse manier naar de overwinning te lokken. Als Bosse Lundkvist uit Piteå op een dag begint met wedden op paarden, ontdekt hij dat hij best goed kan gokken en begint hij steeds meer te wedden. Maar hij merkt al snel dat de dravende paarden niet genoeg voor hem zijn.

Hij wordt een fulltime speler en verhuist naar Stockholm om echt veel geld te verdienen. Samen met twee vrienden, de gameshop van zijn vader en een conducteur begint Bosse in plaats daarvan aan iets groters. Met behulp van steekpenningen en inside-tips begint hij langzaam maar zeker de Zweedse Lotto, Tipstjänst, van enkele miljoenen kronen te bedriegen. Helemaal ongevaarlijk is het echter niet. En wanneer een controller bij Tipstjänst begint te merken dat er iets niet klopt, begint het voor Bosse pas echt warm onder de voeten te worden.

Hoewel het soms een beetje ingewikkeld en moeilijk kan zijn om bij te houden hoe de zwendel van Bosse Lundkvist werkte, wordt het op een goede manier uitgelegd. In de serie wordt met een techniek gewerkt die we kennen van House of Cards (2013). Dan vooral naar de delen waar Spacey in de camera kijkt en uitlegt hoe het zit. Dat is precies wat Björn Elgerd, die Bosse Lundkvist speelt, tijdens de serie meerdere keren doet om op vermakelijke wijze uit te leggen hoe de dingen gebeurden en wat hij in verschillende fasen dacht.

Mooie jaren 80 kapsels

Elgerd is ook een van de lichtpuntjes van de serie als het gaat om acteurs die indruk maken in de serie. Je vindt hem snel leuk en hij is zo charmant als Zweden kunnen zijn. Helaas heeft hij echter te kampen met veel acteurs die niet helemaal tot hetzelfde niveau doorgroeien. Daarnaast missen een aantal personages diepgang en zijn ze vrij oninteressant om te volgen. Over het algemeen is Spelskandalen een goed gemaakte serie met verschillende details waardoor het echt typisch voelt voor die tijd. Ook de fraaie fotografie, scenografie en de Zweedse omgevingen van de serie zijn het vermelden waard. En niet te vergeten alle mooie jaren 80 kapsels.

Spelskandalen is een interessante zesdelige serie die, ondanks een relatief complex plot, gemakkelijk te begrijpen en bij te houden is. We kunnen grotendeels de hoofdrolspeler bedanken, die uitlegt hoe de dingen zijn. Het voelt alsof ze over de meeste dingen in de structuur van de serie hebben nagedacht, maar ze zijn vergeten om sommige personages diepte te geven. Desondanks een zeven.
Video on youtube
Volg Spelskandalen
Vorige aflevering
Episode 6
Episode 6
01x06
Leuk?
3
0
Bekijk stemmen

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst
Spelskandalen