Sons of Anarchy

8.6 / 10
54 min
Misdaad
Volg deze serie
Bekijk trailer
Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
5.5
anonymous geeft "Sons of Anarchy - Seizoen 7" een 5.5.
Geschreven door anonymous op 19 december 2014.
Leuk?
2
3
Bekijk stemmen

Sons of Anarchy - Seizoen 7

Het is voorbij... Na zeven seizoenen en tweeënnegentig afleveringen is Sons of Anarchy voorbij. Eerlijk gezegd: dat is maar beter ook. Dit is een serie die seizoenen geleden de weg is kwijtgeraakt. De leden van deze motorclub hebben vervolgens nog seizoenen lang pijnlijk op hun Harley gezeten. Als fan van het eerste uur was het voor mij moeilijk om te constateren dat de kwaliteit van deze serie steeds verder achteruit holde. Dit zevende seizoen heeft zijn momenten, maar het geheel is weer teleurstellend. Dit wordt daarom een iets langere recensie.

Na de dood van Tara (Maggie Siff, Mad Men) is Jax op een missie om Tara te wreken. Dat is hem niet kwalijk te nemen, overigens. Wat bedenker Kurt Sutter is kwalijk te nemen, is dat alle gebeurtenissen vanaf dan leunen op twijfelachtige constructies. Een man met wraakgevoelens doet ondoordachte dingen, maar Jax (Charlie Hunnam, Pacific Rim) maakt het wel heel bont. Alles gaat al mis vanaf de seizoenspremière, waarin Sutter Jax en ons wil laten geloven dat de Chinezen achter de moord op Tara zitten. Dat stelt een bloedige strijd tussen SAMCRO, de Chinese triade en andere bepalende spelers in werking. Het frappante: Jax stelt (juist nu) helemaal geen kritische vragen. Hij laat zich misleiden door iemand die, als je de geschiedenis van de serie kent, je niet op haar woord kunt geloven. Belangrijke spelers als Chibs en Bobby stellen (waar zij dat voorheen altijd deden) juist nu óók nooit kritische vragen. Onkarakteristiek laten zij zich meesleuren in slechte plots. Niet alleen Chibs en Bobby, maar zélfs Unser?! Wayne Unser… Iemand die altijd scherp was/is, ziet nu afleveringen lang niet wat recht voor zijn neus is? Het is een zwaktebod als personages verloochent worden om simpelweg het plot te dienen.

Dat alles door Gemma… Kun je een heel seizoen en de uiteindelijke uitkomst allemaal laten afhangen van een leugen? Zie het als een huis. De fundering moet kloppen wil de woning bewoonbaar zijn. Zo werkt het ook met televisie. De structurering is alles bepalend voor het verloop van een seizoen, of zelfs het verdere verloop van een serie. Was dit de geschikte toedracht om toe te werken naar de seriefinale? Sons of Anarchy had allang afscheid moeten nemen van personages als Gemma en Juice. Hen zo prominent laten figureren in deze laatste twee seizoenen is een fout geweest. Door de seizoenen heen hebben (bijna) alle personages ingeboet aan sympathie. Dat maakte het vorige, en zeker dit, seizoen een moeilijke (en frustrerende) zit, omdat het draagvlak onder de meeste personages is weg geslagen. Niemand wil kijken naar mensen wiens bloed je wel kunt drinken. Gevolg: hoofdschuddend naar het scherm kijken terwijl Jax en de zijnen weer de zoveelste ongein (voor de verkeerde redenen) uithalen.

Het hoofddoel van Jax was altijd om de MC in legaal vaarwater te brengen. Weg van het criminele leven. In dit seizoen komt Jax eindelijk in het reine met zichzelf. En, komt de serie in het reine met ons; het publiek. Het doel (laten we eerlijk zijn) was nooit om uit het criminele leven te stappen. Het is daarom fijn dat de serie erkent dat haar protagonist een slecht mens is. Iemand die zijn naasten en zijn gemeenschap veel leed heeft berokkend. Daarom is het des te jammer dat Kurt Sutter de Sons bijna nooit ter verantwoording riep. In alle seizoenen, en zeker in dit seizoen, zijn er zovelen gesneuveld. Zovelen zijn door zwakke plots in de grond gestopt. Even zoveel keren kwamen de Sons er veel makkelijker van af dan mogelijk zou kunnen zijn in dit soort situaties. De gebeurtenissen in dit seizoen zijn niet veel meer dan een kapstok die is behangen met heel veel (zinloos) geweld, verkrachtingen, verplichte wekelijkse achtervolgingscènes en (wederom) langlopende muzikale montages.

FX heeft Kurt Sutter dit seizoen wéér de vrije hand gegeven. Commerciële motivaties prevaleerden uiteindelijk boven artistieke motivaties. Want, waarom moeten alle afleveringen zo lang duren? Waarom gaf niemand Sutter een weerwoord? Met een beetje editing (zeg maar gerust twintig, óf meer, minuten schrappen per aflevering) waren de afleveringen veel krachtiger geweest. De enige aflevering waarvoor de lange speelduur is te verantwoorden is de seriefinale. Illusies van grandeur, dat is het. Obscene zelfverheerlijking die telkens erger is geworden. Seizoen zeven wisselt sterke momenten veel te vaak af met zinloosheid. Het is dat het acteerwerk onverminderd sterk is. Ondanks dat je iedereen wil schoppen op het scherm, valt er niet te ontkennen dat de acteurs uitstekend zijn. Met name Charlie Hunnam, Katey Sagal en Jimmy Smits maken het beste van, helaas, vaak matige scripts. Wat te denken van sheriff Althea Jarry. Zucht! Hoe incompetent kun je zijn. De politiediensten zijn nooit bijster intelligent, en competent, geweest in Sons of Anarchy, maar met dit personage (en haar verhaallijn met een lid van de Sons) maakt Sutter het wel heel bont.

De seriefinale is het minst grote probleem van dit seizoen, evenals de aflevering Rose Red waar een bepaald personage uiteindelijk de rekening gepresenteerd krijgt. Over het algemeen is dit seizoen voor de fans een verplicht nummertje, de niet zo fans zullen zich, waarschijnlijk, afvragen hoe wij het zolang hebben volgehouden. Toch ben ik blij dat ik de serie gezien heb, vooral dankzij de ijzersterke eerste twee seizoenen. Sons of Anarchy is ten einde.

Overige opmerkingen:

- Het kindacteurtje die Abel vertolkt is wel tenenkrommend. Het casten van kindacteurs zal altijd een groot probleem zijn in film- en televisieland. Met Abel werd dat, eens te meer, pijnlijk duidelijk.
- In alle eerlijkheid: zouden bepaalde afleveringen niet zoveel meer impact gehad hebben als er een beetje editing aan te pas kwam?
- In alle eerlijkheid (deel 2): Charlie Hunnams Engelse accent klinkt dit seizoen wel heel vaak door.
- Als Jesus richting het einde? Kurt Sutter is nooit subtiel geweest, maar mocht je de symboliek missen...
- Het uiteindelijke einde van bepaalde personages was, natuurlijk, onvermijdelijk. Je kunt erover discussiëren of sommigen niet een beter/slechter einde verdiend hadden.
- Nu is het woord aan jullie: wat vonden jullie van dit seizoen?
Volg Sons of Anarchy
Vorige aflevering
Papa's Goods
Papa's Goods
07x13
Leuk?
2
3
Bekijk stemmen

Reacties (8)

John Doe
Ger (gast)
20 dec 2014 20:00 -
mooi beschreven . Ik heb genoten van de serie maar niet vol spanning. Het laatste seizoen vond ik bij vlagen erg goed helemaal de laatste paar afleveringen maar toch vond het in totaal een leuke serie
Reageer
avatar_JackBauer
21 dec 2014 08:47 -
Bij heel veel goede series wordt het te veel uit gesmeerd, en zo ook bij de Sons.
Ik kan mij wel vinden in de kritiek die Virgil weer geeft.
Reageer
avatar_anonymous
24 dec 2014 09:43 -
dit seizoen bouwde soms iets te duidelijk naar een einde toe, maar het einde was wel nodig. fijn dat deze serie niet doorging tot het nutteloos wordt.
Reageer
avatar_anonymous
24 dec 2014 21:35
Het had idd niet langer door moeten gaan. Na zeven seizoen is het mooi geweest.
Reageer
avatar_ChapterZ
28 dec 2014 00:07 -
spoiler alert

Ben ik toch bang dat het einde nog niet in zicht is. In november 2013,heeft Kurt Sutter aangegeven dat hij in gesprek was met FX om een Sons of Anarchy prequel in de jaren 1960 te maken. Stond op de wikipedia pagina van de VS. Of dat waar is, geen idee. spoiler alert. Kleine hint op het einde. ( alles was gedroomd) net zoals in de lost. Of dwaal ik nu af,
Reageer
avatar_anonymous
01 jan 2015 11:41
Ik las idd ook dat Sutter een prequel in gedachten had. Maar zijn eerst volgende serie is The Bastard Executioner, een periode serie. Zijn vrouw Katey Sagal is al gecast voor een rol. De serie is gesitueerd in de 14e eeuw. Het gaat over een ridder in het hof van koning Edward, die gebroken is door de gevolgen van alle oorlogen in die tijd. Hij zweert dan ook zijn wapen neer te leggen. Maar wanneer het geweld, en ongeluk, weer op zijn pad komt, pakt hij zijn zwaard weer op. Het zwaard van een beul, wel te verstaan.
Reageer
John Doe
patrice (gast)
07 apr 2015 13:41 -
jullie kennen er gewoon geen kloten van da was de beste serie ooit wielertoeristjes voor mij mogen ze nog 10 seizoenen maken
Reageer
avatar_Droppie58
24 jun 2019 12:23 -
Goede serie maar na seizoen 5 werd het mij allemaal te gortig en te bedacht. De ene moordpartij na de andere en, inderdaad, veel te lange afleveringen. Ik wilde eigenlijk al afhaken maar uiteindelijk alle seizoenen uitgekeken. Erg voorspelbaar einde. Abel is inderdaad tenenkrommend slecht. Er zijn zoveel betere kindacteurs. Maar goed, al met al erg onderhoudend maar na seizoen 5 had het voor mij afgelopen mogen zijn.
Reageer

Nieuwste recensies

The Sinner - Seizoen 3

7

Cursed (2020) - Seizoen 1

5.5

Baron Noir - Seizoen 2

7

Dead to Me - Seizoen 2

7.5

Babylon Berlin - Seizoen 3

8

Altered Carbon - Seizoen 2

8.5