Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
7
anonymous geeft "Silent Witness - Seizoen 19" een 7.
Geschreven door anonymous op 22 juni 2016.
Leuk?
0
0
Bekijk stemmen

Silent Witness - Seizoen 19

‘Serial writing’ ofwel het schrijven van steeds weer een nieuw verhaal met dezelfde hoofdpersonen in dezelfde setting, mag dan in commercieel opzicht een handige keus zijn – niets beter als je aan ‘klantenbinding’ wilt doen – schrijvers ervaren dat nog wel eens anders. Op een bepaald moment blijkt de bron van creativiteit gewoon uitgeput, terwijl de fans hals reikend uitzien naar nieuwe avonturen van hun helden. Scenarioschrijvers hebben het in dat opzicht gemakkelijker: zij worden gewoon vervangen door een collega, wiens enige, of in ieder geval belangrijkste uitdaging het is zich zo goed mogelijk in te lezen in het format dat al jaren voor succes zorgt. Zo werkten sinds de eerste aflevering, die werd uitgezonden op 21 februari 1996, maar liefst 36 scenaristen mee aan de totstandkoming van Silent Witness, een van Engelands langst lopende en dus meest succesvolle crimeseries. Dat is lang niet per verhaal een nieuwe schrijver; sommige keren in de loop der jaren regelmatig terug en kregen dan te horen dat het format inmiddels doorontwikkeld was. Dragende personages waren vervangen, zoals Sam Ryan, Harry Cunningham en Leo Dalton, én de kijker verlangde naast alles wat vertrouwd was ook iets nieuws; meer actie met name. En daarin wordt tegenwoordig voorzien; ik schreef daar al over in mijn bespreking van seizoen 17. Silent Witness is harder geworden.

Seizoen 19 brengt daarin geen verandering. Aan dodelijke slachtoffers geen gebrek – maar dat hoort nu eenmaal bij een serie over professionals die op zoek zijn naar ‘silent witnesses’ – en evenmin aan bloederigheid en bloed. Ik zou me kunnen voorstellen dat de fans met een meer verfijnde smaak inmiddels zijn afgehaakt.

Nieuw is wel de verbinding met actuele maatschappelijke thema’s, zoals het probleem van radicaliserende jongeren en de machteloosheid van reclasseringsambtenaren er maar moeilijk in slagen cliënten op het rechte pad te houden. Jihadisme staat centraal in de tweede aflevering, ‘Flight’. Zak Latif (Ben Tavassoli, No Offence) is geradicaliseerd en enkele jaren geleden naar Syrië afgereisd voor een ‘passende opleiding’, evenals zijn van oorsprong Bosnische vriendin Sarah Begovic (Abigail Hardringham, Holleyoaks Later). De geheime diensten in Engeland weten echter niet beter of Zak is dood. Als Sarah naar Engeland terugkeert, met haar baby Musa, lijkt het er aanvankelijk op dat zij enkel gekomen is om weer met haar familie verenigd te worden. Maar dan vallen er doden, ook onder politiefunctionarissen, en wordt het duidelijk dat Sarah feitelijk heel andere bedoelingen heeft. En die bedoelingen hebben dodelijke gevolgen. ‘Flight’ is een indrukwekkend verhaal, dat pijnlijk duidelijk maakt welke gruwelijke consequenties radicalisering hebben kan. Jammer genoeg lijkt de Bosnische kwestie uit het midden van de jaren negentig er wat met de haren bijgesleept te zijn.

In ‘Life Lincence’ probeert reclasseringsambtenaar Sarah Blackburn (Lyndsey Marshall, Being Human) uit alle macht ex-gevangenen ervoor te behoeden dat zij opnieuw de fout ingaan en weer achter de tralies belanden. Dat blijkt lang niet altijd gemakkelijk te zijn, zeker als een van hen ervan verdacht wordt een moord gepleegd te hebben. En bij die ene moord zal het niet blijven; er lijkt een heuse seriemoordenaar actief te zijn. Daardoor heen loopt het trieste verhaal over de dood van een kind en hoe die ervoor zorgt dat een heel gezin uit elkaar valt. Jammer genoeg blijkt uiteindelijk dat de scenarioschrijver niets anders kon bedenken dan een psychopaat met een gewelddadige jeugd naar voren te schuiven. Dat had origineler gekund.

Verder is seizoen 19 grotendeels hetzelfde als seizoen 18, 17 en verder terug. Nikki loopt weer eens een oude vlam tegen het lijf, Jack laat zich opnieuw kennen als professional-met-een-speciale-neus-voor-details en Clarissa tovert de meest wonderbaarlijke vondsten uit de apparatuur die haar op het Thomas Lyell Centre ter beschikking staat. Bekende en minder bekende Britse acteurs komen voorbij, waarbij ik graag speciale aandacht vraag voor prachtig-irritante rol van Lisa Tarbuck (French & Saunders) als DI Paula Rankin in aflevering 1. En ieder verhaal verdient weer minstens een dikke voldoende (al zijn ze niet altijd nog even overtuigend).
Volg Silent Witness
Vorige aflevering
King’s Cross (2)
King’s Cross (2)
27x10
Leuk?
0
0
Bekijk stemmen

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst
Silent Witness