Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
10
anonymous geeft "Show Me A Hero - Seizoen 1" een 10.
Geschreven door anonymous op 22 januari 2016.
Leuk?
0
0
Bekijk stemmen

Show Me A Hero - Seizoen 1

Show me a hero and I'll write you a tragedy - F. Scott Fitzgerald


Show Me a Hero is een miniserie die iedereen gezien moet hebben. Het is adembenemend stijlvol dankzij het enorme budget en de gedetailleerde zorg van regisseur Paul Higgins (The Black Donnellys). Het is uitzonderlijk geschreven door de man die televisie inhoud gaf met The Wire, David Simon. Het betreft een slaapverwekkend onderwerp; een jonge politicus gooit zichzelf in de race voor burgermeester van een stad in het Amerika van de jaren tachtig. In de handen van deze meesters is de HBO serie echter een pareltje dat alleen al vanwege de rijke personages en actualiteit niet onopgemerkt mag gaan.

Er zullen niet veel kijkers zijn, zeker niet in Nederland waar het burgermeesterschap vrijwel geen charme of aanzien meer geniet, die zich interesseren in de lokale politiek van een kleine stad in het noordoosten van de Verenigde Staten. Zeker niet van drie decennia geleden. Het is daarom des te indrukwekkender dat Simon veen zesdelige miniserie over precies dit onderwerp tot een fascinerend, actueel en complex betoog maakt van hedendaagse problemen. Zijn overduidelijke diepgaande research over de echte gebeurtenissen resulteren in zijn magnum opus. Haggis, die een Oscar won voor een thematisch vergelijkbare Crash, maakt van elk shot een liefdesbrief aan de jaren tachtig. Alles is zo mooi dat het nergens gedateerd voelt, en toch is het rauw genoeg om de lading te dekken.

Voor wie zich afvraagt hoe een protest tegen een asielzoekerscentrum in Geldermalsen (en laten we eerlijk wezen de rest van Europa) uit de hand kan lopen, hoe Geert Wilders en andere populisten aan de macht komen en, interessanter, wat er gebeurt als beiden werkelijkheid worden, is Show Me a Hero fascinerend kijkmateriaal. Gebaseerd op het waargebeurde verhaal van de stad Yonkers waar sociale woningen gebouwd moeten worden in de betere delen van de stad, beeldt de serie de perspectieven van iedereen af. De argumenten van woedende mensen die zich bedreigd voelen door de komst van significant armere (en zwartere) bewoners zijn duidelijk onderbouwt. Het personage Mary (Catherine Keener) steelt de show als complexe, sympathieke oudere vrouw die fel tegen de komst van de woningen is. Ze protesteert tegen de lokale politiek, waar het broekie Nick Wasicsko (Oscar Isaac, die zojuist een Golden Globe heeft gewonnen voor zijn rol) een grote kanshebber is voor het burgermeesterschap.

Terwijl Nick belooft dat de woningen er niet komen en Simon het realisme van politiek, namelijk dat verkiezingsbeloftes veelal gemaakt worden zonder de genuanceerde kennis van beleidsmakers, verdienstelijk vertelt, zien we ook de andere kant van het verhaal. Hier verzegelt Show Me a Hero zijn meesterlijkheid. Met de perfecte nuance van een meester als Simon worden ook de verhalen vertelt van de minderheden wiens mening nooit gevraagd wordt. Simon richt zich niet op het gangleven zoals in The Wire, maar de juist op de vrouwen thuis die baat hebben bij de sociale woningen. Een moeder die zich in het zweet werkt om een goede toekomst voor haar kinderen te verzorgen (Ilfenesh Hadera, Billions) terwijl haar man alleen voor problemen zorgt. Een oudere vrouw die altijd netjes stemt maar wiens zicht achteruit gaat (een subtiele LaTanya Richardson Jackson, Malcom X). Een verliefde jonge vrouw (een ijzersterke Natalie Paul, Power) dat haar eerst kind verwacht en tegelijk flirt met drugs. Simon vertelt de verhalen van sympathieke, complexe vrouwen die in de verkeerde wijk wonen en te druk zijn met hun leven bij elkaar te houden om zich te mengen met de voornamelijk blanke politiek.

Met een vertelsnelheid én rust waar menig serie van kan leren, raast Simon door de gebeurtenissen en jaren heen. Hierdoor kunnen de personages binnen enkele afleveringen veranderen, successen behalen of genadeloos falen en zien we waar ze van gemaakt zijn. De makers nemen een droog onderwerp en maken er een rijk, relevant portret van de samenleving van. Het is niet toevallig dat juist hierdoor onbekende actrices als Paul en Hadera, en de verslavend leuke Dominique Fishback (Royal Pains), hun talent laten zien in eenzelfde serie die ook veteranen Peter Riegert, Alfred Molina, Ron Rifkin en Winona Ryder bevat. Dit is een vrijwel perfecte serie met prachtige decors, fenomenale dialogen en acteerprestaties van de bovenste plank. Meer dan wat dan ook, is het een argument dat de helden van de wereld vaak niet in de spotlight staan. Hun daden gaan onopgemerkt of worden zelfs veroordeeld. Alleen als het publiek de moeite doet om ze te vinden, onthullen deze stille mensen, vaak ten tijden van tragedie, hoe een échte held er uit ziet.
Volg Show Me A Hero
Vorige aflevering
Part 6
Part 6
01x06
Leuk?
0
0
Bekijk stemmen

Reacties (2)

avatar_antimidant
22 jan 2016 12:18 -
Over de combinatie Nick & Simon moet ik even heenstappen. Ik ga de serie een kans geven.
Reageer
avatar_CC11
26 jan 2016 06:54 -
Drie punten extra geven omdat het in kleur is vind ik persoonlijk wat te veel.
Reageer
Show Me A Hero