Sanditon

8.1 / 10
47 min
Drama
Volg deze serie
Bekijk trailer
Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
8
Ron Schoonwater geeft "Sanditon - Seizoen 1" een 8.
Geschreven door Ron Schoonwater op 8 april 2020.
Leuk?
5
0
Bekijk stemmen

Sanditon - Seizoen 1

Het Britse kostuumdrama Sanditon is gebaseerd op een niet afgeschreven verhaal van Jane Austen. Liefhebbers weten dan genoeg. Het verhaal zit vol romantiek, maar ook met het voorzichtig ontluikende feminisme. Sanditon bezit een eigenzinnige jonge vrouw Charlotte Heywood (Rose Williams) die geheel op haar eigen manier en enigszins naïef de wereld ontdekt. Natuurlijk zijn daar veel mannen van gecharmeerd. Bij Jane Austen weet je dat dit, na de nodige strubbelingen, altijd goed komt. De liefde overwint. Aangezien Sanditon nooit afgeschreven is geeft dit ruimte aan de makers om tot een ander einde te komen. Ik laat in het midden of dit ook gebeurd. Daarvoor moet je de televisieserie bekijken.

© ITV


Jane Austen fans, die toch wel iets gewend zijn met Mr Darcy, zullen geschokt zijn.

Sanditon draait om een kustplaatsje die, gedreven door de ambitie van een man, een hotspot wil worden voor de jetset. Tom Parker (Kris Marshall, Death In Paradise) is de zakenman met die visie. Zijn broer Sidney (Theo James, Golden Boy) is de link naar de Londense jetset. Sidney is onverschrokken, gekwetst in de liefde en daardoor interessant ongrijpbaar. Tom aan de andere kant is ambitieus, maar erg onzeker. Dat heeft meerdere redenen. Het project Sanditon kent vele valkuilen. Bovendien is hij financieel afhankelijk van de puissant rijke en norse lady Denham (Anne Reid, Last Tango In Halifax).

Rondom lady Denham cirkelen de familieleden als aasgieren om haar erfenis te bemachtigen. Halfzus Esther en stiefbroer Edward Denham zijn er twee van. Hun onderlinge relatie is opvallend innig. Hun strategie wordt danig in de weg gezeten door nicht Clara Brereton. De manier waarop laat zien dat scriptschrijver Andrew Davies (onder andere bekend van Pride and Prejudice 1995, Northanger Abbey 2007 en Sense and Sensibility 2008) zich nogal wat vrijheden permitteert. Jane Austen fans, die toch wel iets gewend zijn met Mr Darcy, zullen geschokt zijn.

© ITV


Sanditon is een kostuumdrama die door Andrew Davies naar deze tijd is getransporteerd. Enerzijds volgt het de kenmerkende stijl van Jane Austen door de setting van het verhaal. Aan de andere kant gaat Davies een flinke stap verder in complexe relaties en seksualiteit. Door het sterke spel tussen Rose Williams en Theo James, de verschillende dansscènes en de humor die Sanditon bezit (bijvoorbeeld door de bijrollen van de broer en zus van Tom en Sidney) voldoet het aan de meeste richtlijnen die voor een kostuumdrama van toepassing zijn. De andere verhaallijnen en personages, zoals die van miss Lambe, zorgen ervoor dat Sanditon een interessante en geslaagde televisieserie is.
Volg Sanditon
Vorige aflevering
Episode 8
Episode 8
01x08
Leuk?
5
0
Bekijk stemmen

Reacties (2)

avatar_peggy1974
06 sep 2020 16:31 -
Heel mooie serie en zeker hopend op een tweede seizoen waar Sidney en Charlotte hun happy end kunnen hebben en Sanditon gered wordt.
Reageer
avatar_Olga2000
18 dec 2020 15:32 -
Ja, geweldige serie. Het verhaal voelt niet afgerond te zijn. Ik hoop ook op tweede seizoen.
Reageer

Nieuwste recensies

The Flash (2014) - Seizoen 6 (DVD)

7

Swanenburg - Eerste aflevering

7.5

London Kills - Seizoen 1 (Code MyLum)

7

Turner & Hooch - Eerste aflevering

6

Virgin River - Seizoen 3

6.5

American Horror Stories - Eerste twee afleveringen

7