SamSam

7.8 / 10
26 min
Comedy
Volg deze serie
Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
7.5
Tim Lucassen geeft "SamSam - Complete serie" een 7.5.
Geschreven door Tim Lucassen op 4 april 2019.
Leuk?
2
0
Bekijk stemmen

SamSam - Complete serie

“Gloeiende gloeiende”, “Maak me gek”, “Heb ik dat” en “We faxen” zijn veelvoorkomende uitspraken in de succesvolle Nederlandse komedieserie SamSam. De serie liep tussen 1994 en 2003. Het eerste seizoen was te zien bij RTL 4. Vanaf seizoen twee tot en met seizoen acht zond Veronica SamSam uit. Voor het negende en tiende seizoen verhuisde de serie naar Yorin. SamSam is gebaseerd op de Engelse komedieserie Man About the House die uitgezonden werd tussen 1973 en 1976. De scripts van de eerste drie seizoenen zijn bewerkt vanuit het Engels. Met ingang van seizoen vier werden de scrips origineel en geschreven door Nederlandse komedieschrijvers als Harm Edens en Ger Apeldoorn, ook bekend van Het Zonnetje in Huis en In de Vlaamsche Pot.

SamSam draait om een groep jonge huisgenoten die de bovenverdieping huren van een ouder stel aan de Leliestraat 6 te Haarlem. In de allereerste aflevering zijn de slimme brunette Chris (Anne-Mieke Ruyten, Kinderen geen Bezwaar) en de naïeve blondine Jo (Elle van Rijn, Dokter Tinus) op zoek naar een nieuwe huisgenote. Uiteindelijk kiezen zij voor de losbol Jimmy (John Jones, Sinterklaasjournaal). Het drietaal huurt de bovenverdieping van Nol (Jules Royaards, De Fabriek) en Riet (Bea Meulman, Vrouwenvleugel) Brouwer. Dit oudere stel kibbelt er op los en bemoeit zich te pas en te onpas met de levens van hun jonge huurders. Ook de beste vriend van Jimmy, Lex (Joost Buitenweg, Goede Tijden Slechte Tijden), is kind aan huis bij de Brouwers. De grote kracht van SamSam is dat de gehele oorspronkelijke cast uitstekend op elkaar is ingespeeld.

Naar mijn mening is SamSam één van de meest hilarische komedieseries die in Nederland is uitgezonden. Dit is voor een groot deel te danken aan de Brouwers. Hoewel de jongere acteurs niet onverdienstelijk acteren en hun personages in voldoende komische situaties belanden, zijn het Nol en Riet die elke aflevering de show stelen. Ze zijn al jaren getrouwd en kunnen niet zonder elkaar, maar eigenlijk ook niet met elkaar. Nol is liever lui dan moe en haalt met zijn streken vrijwel dagelijks het bloed onder de nagels van Riet vandaan. Daarnaast baalt Riet er ontzettend van dat Nol gierig is en haar, onder andere in de slaapkamer, zo weinig aandacht geeft. Jules Royaards is perfect gecast als Nol. Zijn houding, blik en geniepige lachje toveren elke keer weer een brede glimlach op mijn gezicht. Het zal je dan ook niet verbazen dat Nol Brouwer mijn favoriete personage is.

© RTL 4


Zoals in langlopende series wel vaker voorkomt, vinden ook in SamSam enkele castwisselingen plaats. Het personage Jo vertrekt op wereldreis en is voor het laatst te zien in de derde aflevering van het zevende seizoen. Zij wordt vervangen door de eveneens blonde, niet al te snuggere Nina (Anneke Beukman, Beugelbekkie). Met haar hese stemgeluid en grappige gezichtsuitdrukkingen vind ik haar een welkome aanvulling. In de eerste aflevering van seizoen acht vertrekt Chris voor een nieuwe baan naar Parijs. Zij wordt opgevolgd door Tess de Graaff (Angélique de Bruijne), een nichtje van Riet. De komst van Tess doet SamSam geen goed. Het personage is totaal niet grappig, wat toch vrij essentieel is bij komedie. Bovendien lijkt niet te klikken met de rest van de cast. Dit is bij alle andere samenstellingen wel het geval is. In mijn ogen is het achtste seizoen dan ook het meest tegenvallende seizoen van SamSam. De makers moeten dit opgemerkt hebben, want al na één seizoen werd Tess vervangen door haar zus Eva (Iris Stobbelaar) die een stuk beter bij de overige cast past. Tijdens de laatste twee seizoenen herpakken de makers zich gelukkig. Na een wat minder seizoen acht voelen de scripts weer een stuk frisser, minder geforceerd en oprecht grappiger aan.

Hoewel de hoogtijdagen van de serie ver achter ons liggen, heeft SamSam anno 2019 aan kwaliteit weinig ingeboet. Ik geef toe dat sommige grappen tegenwoordig een beetje achterhaald of oubollig overkomen en dat aan de decors en kleding duidelijk te merken is dat de serie zich niet in het heden afspeelt. Toch horen deze zaken wat bij betreft bij de charme van de serie. Het belangrijkste is trouwens dat de sarcastische, scherpe humor overeind is gebleven en dat de situaties en personages ook nu nog herkenbaar zijn voor mensen van alle leeftijden. Vandaar dat ik de complete serie beoordeel met een 7,5. Voor de volledige serie, 130 afleveringen van ± 25 minuten, kunnen fans en geïnteresseerden sinds 25 maart 2019 terecht op Videoland. Daarnaast wordt de serie momenteel herhaald op de digitale zender RTL Lounge.
Volg SamSam
Vorige aflevering
Stille Nacht, Suus Nacht
Stille Nacht, Suus Nacht
10x13
Leuk?
2
0
Bekijk stemmen

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst
SamSam