Rick and Morty

8.4 / 10
23 min
Animatie
Volg deze serie
Bekijk trailer
Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
9
Conan Miller geeft "Rick and Morty - Seizoen 1 - 4 (DVD)" een 9.
Geschreven door Conan Miller op 4 november 2021.
Leuk?
4
0
Bekijk stemmen

Rick and Morty - Seizoen 1 - 4 (DVD)

Een briljante opa beleeft kleurrijke avonturen op andere planeten, samen met zijn kleinzoon. Een tekenfilmserie vol psychologisch misbruik, afgerukte ledematen en gruwelijke moorden. Oh, en iedereen gaat dood. Soms meer dan eens.

Waarschuwing. Dit is een lange recensie, maar dat kan even niet anders. De essentie van een serie als Rick and Morty vang je niet in een paar woorden. Hoewel volkomen anders dan Avatar: The Last Airbender, hebben beiden een beoordeling van 9.2 op IMDB. Dat zegt eigenlijk al genoeg, maar nu kan ik niet meer stoppen.

Een animatieserie over een opa die met z’n kleinzoon allerlei avonturen beleefd. Leuk. Een kinderserie? Niet bepaald.

Opa Rick Sanchez is een briljante wetenschapper en uitvinder. Waar andere wetenschappers hun hele leven over doen, daar is Rick misschien vijf minuten mee bezig. Rick zou de wereld een mooiere plaats kunnen maken, maar daar heeft hij geen boodschap aan. Rick is een alcoholische narcist die neerkijkt op de rest van de mensheid. Het is daarbuiten, op andere planeten dat de interessante dingen gebeuren. En anders wel in andere dimensies. Of allebei tegelijk. Het leven op aarde is te saai voor Rick.

Hij heeft er geen enkele moeite mee om zijn kleinzoon op sleeptouw te nemen, ondanks dat hij Morty voortdurend in levensgevaarlijke situaties brengt. De toch al onzekere puber staat dan ook regelmatig doodsangsten uit. Gelukkig redt Rick hem regelmatig op het nippertje. Meestal, dan toch.

Rick and Morty is geen tekenfilmserie om de kleintjes op zondagochtend mee zoet te houden.

De andere vaste personen in het huishouden zijn Ricks gefrustreerde dochter Beth en haar schlemiel van een echtgenoot, Jerry. Morty heeft nog een oudere zus, Summer, die eigenlijk de meest evenwichtige en normale persoon in huis is. De rest staat stijf van de onzekerheden en karakterfouten. In combinatie met de puinhoop die Rick en Morty er soms van maken levert dat niet zelden grappige of wrange situaties op.

Rick and Morty is geen tekenfilmserie om de kleintjes op zondagochtend mee zoet te houden. Hoewel de eenvoudige tekenstijl anders doet vermoeden, worden er hier serieuze onderwerpen behandeld. Rick and Morty gaat oppervlakkig gezien over de extra-planetaire avonturen van twee leden van een gezin.

De animatieserie Rick and Morty is niet bepaald nieuw. Het eerste deel kwam in 2013 op tv. Inmiddels zijn er al vijf seizoenen gemaakt en daar had ik nog geen minuut van gezien. Het werd dus wel eens tijd. Ik ga niet graag over een nacht ijs. Zonder uitstel de dvd-box met de eerste vier seizoenen gegrepen, dus. Met 40 afleveringen van elk twintig minuten zou ik dan in ieder geval een duidelijke mening kunnen vormen.

Die mening is inmiddels wel gevormd. Rick and Morty combineert een kleurrijke, opgeruimde, cartoonachtige stijl met zeer volwassen thema’s en diepe psychologische inzichten. De serie zit vol met ethische dilemma’s, confronterende situaties, huwelijkse frustraties, seks, geweld, psychische stoornissen, manipulatie, frustraties en heel veel verwijzingen naar moderne popcultuur.

Daarbij wordt geen enkel cliché geschuwd, echter zonder voorspelbaar te worden. Absurde plotwendingen, onverwachte reddingen, terloopse ruimtereizen en multidimensionale verplaatsingen, noem maar op. Wie een goed beeld wil krijgen van de problemen waar tijdreizigers en dimensie-pioniers tegenaan kunnen lopen, heeft aan R&M prima studiemateriaal.

Rick and Morty
© Adult Swim


Aan het begin lijkt het nog alsof het hoogtepunt van Ricks gevoel voor humor een goed getimede scheet is. Inmiddels weet ik dat het Ricks manier is om te laten zien dat het hem allemaal niets kan schelen. Hij heeft een duidelijke mening over het huwelijk, onderwijs, religie, regeringen en andere instituten en hij schopt tegen alles aan. Rick heeft geen boodschap aan de gevestigde orde.

Verder is het direct duidelijk dat opa Rick – hoe ongelooflijk intelligent hij ook mag zijn - weinig ethische bagage heeft. Hij doet alles om zijn zin door te drijven en zijn soms absurde doel te bereiken, op het gewetenloze af. Het is opvallend dat de niet al te slimme en puberaal onzekere kleinzoon Morty wel een uitstekend moreel kompas heeft. Morty is daarom vaak zowel het geweten van Rick als de stoorzender in diens plannen. Daarmee redt hij soms hun levens, soms brengt hij ze alleen maar verder in gevaar.

Voer voor psychologen en liefhebbers van het mooiste en slechtste in de mens.

Een recensie over deze serie is per definitie te kort om hem echt recht aan te doen. Ik had het niet verwacht, maar R&M heeft veel meer diepgang dan ik voor mogelijk hield. Voer voor psychologen en liefhebbers van het mooiste en slechtste in de mens. Voor filmliefhebbers is er ook genoeg te genieten. De serie staat bol van de verwijzingen naar beroemde films en series, zowel in de titels als in de verhaallijnen, personages en achtergronden. De serie is het alleen daarom al waard om een tweede keer te bekijken.

De dvd-box is de moeite waard. Om te beginnen zijn alle afleveringen ongecensureerd. Verder staan er flink wat extra’s op. Er is voor iedereen wat. Denk hierbij aan commentaar van de makers en speciale gasten, zoals Matt Groening. Bij een aantal afleveringen wordt er dieper ingegaan op het verhaal en de ideeën die eraan ten grondslag liggen. Verder nog wat verwijderde scenes en speciale video’s over de steeds complexere animatietechniek, de enorm gegroeide groep medewerkers en andere interessante achtergrondinformatie.

Mijn favoriet: ik vond een speciale Japanse aflevering op één van de dvd's met Rick and Morty als Lone Wolf and Cub. Als je dat niets zegt, dan wordt het tijd dat je de beste manga-serie aller tijden (vind ik) eens opzoekt. Ik ging in ieder geval uit mijn dak. Hiermee werd Rick and Morty definitief mijn favoriete animatieserie, naast het volkomen verschillende Cowboy Bebop.

Wie na seizoen vier nog niet genoeg heeft, niet getreurd. Zoals gezegd, er is een vijfde seizoen gemaakt en een zesde is in aantocht. Reken maar dat ik die ook ga kijken.

Rick and Morty
© Adult Swim
Video on youtube
Volg Rick and Morty
Vorige aflevering
Analyze Piss
Analyze Piss
06x08
Leuk?
4
0
Bekijk stemmen

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst
Rick and Morty