Raised by Wolves (2020)

7.5 / 10
49 min
Sciencefiction
Volg deze serie
Bekijk trailer
Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
6.5
Henk Vernout geeft "Raised by Wolves (2020) - Eerste aflevering" een 6.5.
Geschreven door Henk Vernout op 10 september 2020.
Leuk?
6
1
Bekijk stemmen

Raised by Wolves (2020) - Eerste aflevering

Maybe there is something hiding in me too... – Campion

HBO MAX, Ridley Scott (The Terror) en sciencefiction. Drie dingen die op papier uitermate goed mixen. Sterker nog, dit is een combinatie waarvan het hart van mening sciencefiction-fan sneller gaat kloppen. Nou, ik heb de eerste aflevering gezien en ik moet zeggen, ik ben nog niet overtuigd…

Laat ik beginnen met de premisse van Raised by Wolves. In de korte, maar visueel aantrekkelijke, introductie wordt er vrij snel duidelijk dat er een enorme oorlog gewoed heeft tussen mensen en androids, een soort menselijk-lijkende robots. De robots hebben het onderspit gedolven. Toch worden er – waarom wordt nog niet helemaal duidelijk in de pilot – twee androids naar een mysterieuze planeet gestuurd door de androids, met zes menselijke emrbyo’s. Dat is het startpunt van de serie.

Raised by Wolves is écht ‘hardcore sci-fi’. Meer sciencefiction dan dit krijg je het niet snel. En dat is visueel ook goed doorgevoerd. Het ziet er…bijzonder uit. Het is grijs, grauw en stoffig. En hoewel ik snap dat dit een stijlkeuze is, want de cameravoering is prachtig, wordt het al gauw een enorme grijze massa. En een grijze massa begint na verloop van tijd te vervelen. Het werd daardoor zelfs een beetje saai. Dat is nou niet wat je wilt horen als je een eerste aflevering bekijkt.

Hoewel het plot extreem langzaam op gang komt, gebeurt er aan het einde van de aflevering zó veel, dat ik lichtelijk gedesoriënteerd naar de aftiteling zat te kijken. De balans in de aflevering was hiermee dus niet optimaal.

Raised by Wolves (2020)
© HBO Max


Maar de grootste afknapper van allemaal is het absolute gebrek aan sympathieke karakters. Dit komt niet door de excentrieke manier van acteren van Mother (Amanda Collin, Sjit Happens). Zij speelt het karakter op een uiterst bijzondere manier waardoor je gefascineerd naar haar blijft kijken. Maar je sympathiseert niet met haar. Of met een enkel ander karakter. Als kijker wil je toch iets voelen van een emotionele connectie (noem me ouderwets).

Ondanks de magere eerste indruk blijft er toch een gevoel achter van nieuwsgierigheid. Een drang om verder te kijken. Tja, dus ergens hebben ze toch iets wél goed gedaan.

Een 6,5!
Volg Raised by Wolves (2020)
Vorige aflevering
Happiness
Happiness
02x08
Leuk?
6
1
Bekijk stemmen

Reacties (5)

avatar_BlackBiker
10 sep 2020 21:19 - 22 sep 2021 04:49
Stom genoeg heb ik per ongeluk als eerste de derde aflevering gekeken. Die vond ik wat warrig. Maar dat is ook niet raar als je de eerste twee afleveringen nog niet hebt gezien :-)
Uiteraard heb ik, zodra ik het door had, alsnog de eerste drie afleveringen in de juiste volgorde gekeken.

Ik heb trouwens wel een andere indruk van het conflict dat de Aarde heeft vernietigd. Volgens mij ging het om religie versus wetenschap. De wetenschappers (mensen dus) hebben de androïden met een aantal embryos verzonden zodat die hun cultuur konden bewaren. De androïden heten daarom ook father en mother. En hun taak is om te zorgen dat de baby's groot worden en de (niet religieuze, mensheid kunnen redden. Zo heb ik het tenminste begrepen.

Maar in de eerste aflevering wordt dit volgens mij niet helemaal duidelijk. Dat is misschien ook de reden dat gelijk de eerste drie afleveringen online zijn gezet en misschien was jouw indruk anders als je ze alle drie had gekeken.
Ik zou zeggen, geef die afleveringen ook een kans. Het zou maar zo kunnen dat de 6,5 dan wat hoger wordt ;-)

Ik ben in elk geval overtuigd en ga zeker verder kijken.
Reageer
avatar_Olga2000
11 sep 2020 19:13 -
Ik ben niet mee eens. Serie (al neem je alleen maar de eerste aflevering in afweging) ademt sfeer, verhaal is origineel, bijzonder en meeslepend. Acteerprestaties zijn van niveau. Makers willen duidelijk dat je niet meteen bij een van de kanten aansluit. Ze laten je twijfelen. Er is geen polarisatie (in het begin). Ja, je moet nadenken. En er zijn heel veel vragen die (voorlopig) onbeantwoord blijven. Maar oh myGod, het bouwt spanning alleen maar op.
Reageer
avatar_E71
13 sep 2020 00:30
Bijgewerkt op: 22 sep 2021 04:49
T'is allemaal persoonlijk Olga2000. Henk Vernout vind het gewoon niet zo spectaculair.
Reageer
avatar_sigmacom
13 sep 2020 21:12 -
Na de eerste aflevering wordt het steeds beter
Reageer
avatar_Linda1969
23 okt 2020 16:43 -
Hoe vaag die begint, hoe bizar t eindigt
Reageer
Raised by Wolves (2020)