Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
9
Hessel Hoekstra geeft "Prehistoric Planet - Seizoen 1" een 9.
Geschreven door Hessel Hoekstra op 30 Mei 2022.
Leuk?
9
0
Bekijk stemmen

Prehistoric Planet - Seizoen 1

Walking With Dinosaurs heeft een opvolger. Prehistoric Planet is een prachtige documentaire over het leven van miljoenen jaren geleden.

Als kind was ik enorm onder de indruk van Walking with Dinosaurs. Deze BBC-documentaire uit 1999 biedt een fascinerend portret van het leven in de tijd van de dinosauriërs. Zelfs meer dan twintig jaar later is deze documentaire sterk, ook al zijn de visuele effecten en de wetenschappelijke informatie wel een beetje gedateerd. Apple TV+ presenteert anno 2022 de spirituele opvolger van deze bekroonde documentaire: Prehistoric Planet.

In vijf afleveringen vertelt David Attenborough (Planet Earth) over het leven op de aarde aan het einde van het Krijt-tijdperk (66 miljoen jaar geleden). Reptielen in alle soorten en maten domineerden het land, de zee en de lucht. Elke aflevering laat een ander biotoop en haar bewoners zien. Zilte kustgebieden, dorre woestijnen en zelfs besneeuwde bossen vormen het decor van Prehistoric Planet.

Door deze opzet lijkt de serie meer op documentaires als Planet Earth dan op Walking with Dinosaurs. De laatstgenoemde is ook meer een algemene geschiedenis van de drie grote tijdperken waarin dinosauriërs leefden (en die duurden bij elkaar meer dan 150 miljoen jaar). Prehistoric Planet laat zoveel mogelijk beelden zien van het leven op één specifiek moment in de tijd. Hierdoor zou de serie zich uitstekend lenen voor eventuele vervolgseizoenen die zich op andere momenten in de geologische geschiedenis afspelen.

Prehistoric Planet laat een grote diversiteit aan dinosauriërs zien

Doordat slechts een klein stukje uit deze geschiedenis belicht wordt, krijgen de makers ook ruimte om ander leven te laten zien dan de dino’s die we al kennen. Bijna iedereen zal wel eens gehoord hebben van een Tyrannosaurus rex, Triceratops of Velociraptor. Ook deze krijgen genoeg schermtijd. Maar heb je je ooit afgevraagd wat een Tarbosaurus is? Of een Mononykus? Of een Deinocheirus? Ook deze dieren krijgen nu de kans om een reputatie op te bouwen. Daarnaast laten de makers niet alleen dinosauriërs zien, maar ook andere dieren uit die tijd, zoals vliegende pterosauriërs (strikt genomen geen dino’s), reusachtige schildpadden en prehistorische inktvissen.

De afgelopen 23 jaar heeft de wetenschap niet stilgestaan. Zo weten we nu dat bepaalde dinosauriërs veren hadden, en ook zijn we van alles te weten gekomen over het sociale gedrag van deze groep reptielen. Ook deze ontwikkelingen neemt Prehistoric Planet mee. Zeker, een T-rex kan een woest roofdier zijn. Ze doen echter meer dan alleen brullen en bijten, en dat laten de makers van Prehistoric Planet ook goed zien. Verder zitten er diverse soorten dinosauriërs in de serie die nog maar heel recent zijn ontdekt. Wat ik wel een beetje miste was informatie over hoe wetenschappers erachter waren gekomen hoe dinosauriërs zich gedroegen. De conclusies die zij trekken zijn afkomstig uit versteende sporen van miljoenen jaren oud en veel dingen blijven giswerk. Het was mooi geweest als ze hier wat aandacht aan besteed hadden.

De visuele effecten zijn echt prachtig

Wat ook niet stil heeft gestaan is de ontwikkeling van visuele effecten. Alles ziet er prachtig en levensecht uit. Alsof een camerateam eventjes door de tijd is gereisd om dit allemaal te filmen. Daarnaast geeft de muziek, mede gecomponeerd door Hans Zimmer, de serie een gevoel van grandeur en spektakel. Verder is het uiteraard een genot om te horen hoe David Attenborough de beelden aan elkaar praat. Zijn enorme enthousiasme en liefde voor dit onderwerp sijpelt door in die zo iconische stem. De afleveringen bestaan op kenmerkende wijze uit kleinere verhaaltjes die je wel vaker in dit soort documentaires ziet. Er zit altijd wel een verhaal in waarin een individuele dino op zoek is naar voedsel, probeert te paren of zijn territorium wil verdedigen. Het idee is bekend, maar het blijft vermakelijk.

De opvolger van Walking with Dinosaurs is adembenemend, ziet er prachtig uit, presenteert interessante nieuwe inzichten en is met de stem van David Attenborough als een warm bad. En nu hoop ik heel erg dat Apple TV+ meer van zulk soort documentaires gaat maken. Dit was immers fantastisch.
Video on youtube
Volg Prehistoric Planet
Vorige aflevering
North America
North America
02x05
Leuk?
9
0
Bekijk stemmen

Reacties (4)

avatar_Lange
03 jun 2022 11:35 -
Dankjewel voor deze recensie, had het anders helemaal gemist. Heb hem gelijk toegevoegd :-)
Reageer
avatar_Futsudo
22 Mei 2023 16:42 - 22 Mei 2023 14:43
Seizoen 2 is vandaag begonnen en inmiddels de eerste aflevering van dit tweede seizoen gezien en weer genoten.
Reageer
avatar_BlackBiker
22 Mei 2023 19:11
Ik zag het Futsudo. En deze week wordt er elke dag een aflevering vrijgegeven door Apple TV. Ook dit seizoen heeft er weer 5. Ik ga vanavond de 1e kijken :-)
Reageer
avatar_tweemaalh
23 Mei 2023 10:01
Ik ben er zelf nog niet aan toe gekomen, maar ik kijk heel erg uit om ook het tweede seizoen te zien
Reageer
Prehistoric Planet