Poldark

8.4 / 10
55 min
Drama, Romantiek, Historie
Volg deze serie
Bekijk trailer
Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
9
Ron Schoonwater geeft "Poldark - Seizoen 3" een 9.
Geschreven door Ron Schoonwater op 20 september 2017.
Leuk?
4
0
Bekijk stemmen

Poldark - Seizoen 3

Het derde seizoen van Poldark heeft alles wat een historisch (kostuum)drama moet bezitten. Intriges, spanning, fantastische kostuums, romantiek, wanhoop, rivaliteit, geloof, overspel en avontuur. Het komt allemaal voorbij. Dit alles gecombineerd met prima acteerwerk. Als dan ook nog eens Cornwall, met haar magnifieke landschappen en haar sensationele kusten, de achtergrond vormt dan is het beeld compleet.

Seizoen 3 is nog completer dan de eerste twee seizoenen. Een buitengewone prestatie, want de eerste twee seizoenen waren al geweldig. De start van dit seizoen sluit naadloos aan op het einde van seizoen 2. Na een periode van rampspoed en geldnood lijkt het geluk Ross Poldark (Aidan Turner, Desperate Romantics) en zijn vrouw Demelza (Eleanor Tomlinson, Death Comes To Pemberly) eindelijk toe te lachen. In een drama als Poldark is dit

Poldark heeft alles wat een historisch (kostuum)drama moet bezitten

natuurlijk van korte duur. De relatie van Ross met zijn oude liefde Elizabeth (Heida Reed, Jo) hangt als een zwaard van Damocles boven de relatie van Ross en Demelza. Zeker nu Elizabeth een baby krijgt waarbij het onduidelijk is wie de vader is. De hele situatie drijft Elizabeth, na de dood van haar man in seizoen 2, in de armen van Ross zijn grootste vijand, George Warleggan. George wordt excellent gespeeld door Jack Farthing (Blandings). Hij weet zijn rol zo te spelen dat iedere kijker een hekel, maar tegelijk ook enig medelijden met hem krijgt. George is bezig met een opmars in zijn carrière. Ondanks dat hij nieuw geld vertegenwoordigt en niet de klassieke adeldom weet hij zich handig, maar soms ook onhandig, te manoeuvreren tussen de heren van de macht. Dat hij daarbij in het zadel geholpen wordt door Ross zijn eigenwijsheid, maakt de spanning tussen de twee alleen maar groter.

© BBC One


De onderlinge rivaliteit tussen Ross en George vindt ook zijn weerslag bij de jongere generatie. De eerste zoon van Elizabeth blijkt duidelijk een Poldark. Iets wat zijn stiefvader George niet kan waarderen. Met enige hulp van de nicht van Elizabeth, Morwenna, en zijn eigenzinnigheid weet de zoon aardig overeind te blijven. Morwenna valt voor één van de twee broers van Demelza, Drake. Deze twee broers komen in beeld na het overlijden van de vader van Demelza. De strijd tussen Ross en George, en zijn hang naar invloed, zal desastreuze gevolgen hebben voor de liefde tussen Morwenna en Drake.

De vraag is of hun relatie door al deze beproevingen stand houdt.Met deze jonge generatie heeft Poldark er weer verschillende verhalen bij. Er zijn er echter nog veel meer. Zo is dokter Dwight Enys (Luke Norris, The Duchess) en zijn liefde voor Caroline Penvenen (Gabrielle Wilde, The Three Musketeers) nog een verhaal apart. Bovendien zijn de Franse revolutie en Dwight ook de reden dat er veel avontuur zit in dit seizoen. Dit alles tegen de achtergrond van arme arbeiders, boeren en buitenlui waar Ross zo hard voor vecht. Er is zelfs een spoor van mystiek en het bovennatuurlijke. Er is een rode maan en de kaarten van tante Agatha (Poldark in hart en nieren) liegen er ook niet om.

© BBC One


Poldark heeft dit seizoen letterlijk nieuw bloed. Er zijn veel belangrijke personages bijgekomen. Toch houdt de serie haar eigen karakter. Dat komt mede omdat het alle ingrediënten van historische kostuumdrama's succesvol weet te combineren. Het heeft het majestueuze van Downton Abbey. Soms zelfs (even) het luchtige karakter van Lark Rise To Candleford. Het avontuur van Hornblower. De serie heeft daarnaast ook oog voor de mensen die het minder hadden in die tijd, zoals in The Village. Dit seizoen is ook het seizoen waarin de liefde tussen Ross en Demelza, meer dan ooit, op de proef wordt gesteld. De vraag is of hun relatie door al deze beproevingen stand houdt.

Poldark heeft het allemaal en eigenlijk nog meer (dan deze recensie kan vertellen).
Volg Poldark
Vorige aflevering
Episode 8
Episode 8
05x08
Leuk?
4
0
Bekijk stemmen

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Nieuwste recensies

Mare of Easttown - Seizoen 1

9

Marvel's Loki - Eerste aflevering

8.5

Blue Bloods - Seizoen 11

7.5

Lovecraft Country - Seizoen 1 (DVD)

7

Agent Hamilton - Seizoen 1

5.5

NCIS - Seizoen 18

7.5