Leuk?
0
0
Bekijk stemmen

Interview: Perception-ster Rachael Leigh Cook

MijnSerie sprak met hoofdrolspeelster Rachael Leigh Cook over het tweede seizoen van de serie Perception, dat vanaf aanstaande maandag 13 oktober wordt uitgezonden op 13th Street. De serie over de geniale, maar ook schizofrene en vaak onhandelbare expert en universitair docent Daniel Pierce (Eric McCormack, Will uit Will & Grace). Regelmatig helpt Daniel zijn voormalig studente Kate Moretti (Rachael Leigh Cook) bij het oplossen van complexe zaken waarmee zij als FBI-agente te maken krijgt. Daniel doorziet patronen en bewuste emoties. Door zijn paranoia en door zijn hallucinaties ontrafelt hij de ondoorgrondelijke wegen van de meest bijzondere criminelen. De serie was vanaf het begin een succes; tallozen waren wekelijks aan de buis gekluisterd om te zien hoe het spannende spel dat Kate en Daniel om en langs elkaar heen speelden ontwikkelde, om zo uiteindelijk toch weer te komen tot de oplossing van weer een nieuwe, schijnbaar onoplosbare, misdaad. Zoals vaak in dergelijke series speelt de romantische spanning tussen de twee hoofdrolspelers een belangrijke rol.


© Sieta Tjepkema
Rachael Leigh Cook vertelde ons het volgende:
"Mijn karakter, Kate, is een serieuze, rustige FBI-agente, die als een zaak onoplosbaar dreigt te worden vaak de hulp inroept van haar vroegere docent neuropsychiatrie"; een geniale maar ook schizofrene figuur die lijdt aan hallucinaties en waanideeën. Door zijn compleet andere manier van denken kan hij gedrag van criminelen doorzien en zaken oplossen die anders onopgelost zouden blijven. "Ik denk dat Kate wel verliefd op hem geweest is toen ze nog een studente van hem was maar dat ze dat nu wel wegdrukt, hoewel het in haar achterhoofd blijft meespelen, zij begrijpt hem echt en ze gelooft in hem. In het begin van seizoen twee probeert Kate vooral om te gaan met haar plots weer opgedoken bijna ex-man, Donny (Scott Wolf). De scheiding is al in gang gezet maar nog niet definitief. Hij is schattig, maar Kate heeft echt een gruwelijke hekel aan hem. Ze zou echt het allerliefste willen dat hij weg zou gaan. Maar hij heeft zich voorgenomen om haar enorm dwars te zitten, hij is zelfs terug verhuisd naar de stad. En hij veroorzaakt een hoop gedoe, zowel voor Kate als voor Daniel. Tussen Daniels geestesziek zijn en hun almaar groeiende professionele relatie en de enorme afleiding door haar Donny die steeds in de buurt is, stopt Kate eventuele romantische gevoelens voor Daniel echt zo diep mogelijk weg."

"Naast die romantische verhaallijn is er ook een serieuzere ondertoon in de serie; we kunnen laten zien dat mensen die leven met schizofrenie relaties kunnen onderhouden en dat ze hun leven kunnen leiden en dat ze een baan kunnen hebben. Ja, hun leven is ongetwijfeld erg gecompliceerd, en niet iedereen zal een universitaire carrière kunnen hebben. Hun levens zullen vaker wel dan niet een tragische wending nemen, als ik eerlijk ben. Maar het is zeer wel mogelijk dat, met de juiste medicijnen, de juiste routine en de juiste behandeling, ze een bijna normaal leven kunnen leiden. Als we met deze serie en ik persoonlijk door de manier waarop ik Kate Moretti vorm geef daaraan kunnen bijdragen, ben ik erg tevreden."

Perception seizoen 2 is vanaf 13 oktober om 21:00 uur te zien op 13th Street


Dan heb ik nog een aantal vragen over Perception. Wij hebben alleen seizoen één nog maar gezien. Dus ga er maar vanuit dat de lezers niet weten wat er allemaal in seizoen twee gebeurt. Ik weet dat in de Verenigde Staten inmiddels het derde seizoen al draait, maar wij lopen dus wel een stukje achter. Sommige enthousiastelingen zullen de afleveringen van seizoen twee, en wellicht ook seizoen drie, wellicht al via internet gezien hebben, maar ga er maar vanuit dat de Nederlandse kijkers alleen seizoen één hebben gezien... Een paar dingen wil ik, en vast ook wel meer kijkers van de serie, graag weten.... gaat er iets spannends romantisch gebeuren tussen jou en je tegenspeler, Daniël? We werden al wel een beetje getriggerd in de laatste aflevering van vorig seizoen, waarin Daniel Kate kuste. Helaas bleek dat een hallucinatie van Daniel te zij. Of was dat ook een subtiele cliffhanger of een voorbode voor het nieuwe seizoen?
Ik denk dat Kate wel verliefd op hem geweest is toen ze nog een studente van hem was maar dat ze dat nu wel wegdrukt, hoewel het in haar achterhoofd blijft meespelen. Ik zal een klein tipje van de sluier van seizoen twee oplichten; in het begin probeert Kate vooral om te gaan met haar plots weer opgedoken binnenkort ex-man, Donny.

Ah, daar heb ik over gelezen, en dat is best een schattige man, maar hij háált het niet bij Daniel...
Hij is schattig, maar Kate heeft echt een gruwelijke hekel aan hem. Ze zou echt het allerliefste willen dat hij weg zou gaan. Maar hij heeft zich voorgenomen om haar enorm dwars te zitten, hij is zelfs terug verhuisd naar de stad. En hij veroorzaakt een hoop gedoe, zowel voor Kate als voor Daniel.

En, gaat hij weg tegen het einde van seizoen twee?
Haha, dat ga ik je dus niet vertellen.

Ahh, in de Verenigde Staten zijn ze toch al ver in seizoen drie...
Ehh, daarin is hij nog aanwezig, maar op een andere manier, meer zeg ik er niet van...Ik weet niet eens of ik dit al wel mag zeggen...

En de romance tussen Kate en Daniel die je nu zo slim probeert te ontwijken...
eh... weet je, tussen Daniels geestesziek zijn en hun almaar groeiende professionele relatie en de enorme afleiding door haar ex-man die steeds in de buurt is, stopt ze eventuele romantische gevoelens voor Daniel echt zo diep mogelijk weg.

Maar zij is wel door het hele verhaal steeds één van de weinige mensen waar hij mee kan opschieten.
Ja, zij begrijpt hem echt en ze gelooft in hem. En dat is ook waarom we allemaal bij hem blijven, want we allemaal willen is dat Daniel gelukkig is.

Maar toch ook dat Kate gelukkig is? Of wordt? Je kunt toch erg gelukkig zijn met een man als Daniel. Dat is gelijk mijn volgende vraag. Daniel is moeilijk, hij is schizofreen, met alle lastige eigenschappen en gevolgen van dien. Voor mensen die zelf schizofreen zijn, en voor hun familieleden, kan een serie als deze erg belangrijk zijn. Zoals series als ‘The Big Bang Theory’ de nerds een beter imago hebben gegeven, zal deze serie voor mensen die lijden aan schizofrenie van een andere, menselijke kant kunnen laten zien. Realiseren jullie je dat als je aan het spelen bent? En heb je ook ‘echte’ schizofrenen ontmoet voordat je in de serie ging spelen om je voor te bereiden?
Wel, ik heb twee keer zelf een schizofreen persoon gespeeld. In een televisiefilm genaamd The Defenders: Payback, en een keer in een film met de naam Stateside, waarin mijn karakter schizofreen is. Voor beide rollen heb ik mensen ontmoet die zelf schizofreen waren. Voor Stateside kreeg ik zelfs de kans om enige tijd door te brengen in een instelling in North Carolina waar een groep volwassenen met schizofrenie woont; in Amerika noemen we dat een halfway-house, waar mensen kunnen leren leven met een geestesziekte. Ik denk ook echt dat het heel belangrijk is, niet alleen dat zulke instellingen er zijn, maar ook dat we, bijvoorbeeld door de serie, kunnen laten zien dat mensen die leven met schizofrenie relaties kunnen onderhouden en dat ze hun leven kunnen leiden en dat ze een baan kunnen hebben.

Maar als ze niet perse zo geniaal zijn als Daniel in de serie?
Ja, hun leven is ongetwijfeld erg gecompliceerd , en niet iedereen zal een universitaire carrière kunnen hebben. Hun levens zullen vaker wel dan niet een tragische wending nemen, als ik eerlijk ben. Maar het is zeer wel mogelijk dat, met de juiste medicijnen, de juiste routine en de juiste behandeling, ze een bijna normaal leven kunnen leiden.

Je hebt je dus ook wel serieus verdiept in de materie.
Ja, hoewel dat eerder was, voor de films die ik noemde, maar ik ben er over na blijven denken. Ik denk ook dat iemand als Daniel niet complete fictie is.

Hebben jij en Eric McCormack, de acteur die Daniel speelt, een stem in wat er gebeurt in de serie? Mogen jullie zinnen veranderen, hebben jullie invloed op verhaallijnen als jullie vinden dat ze niet bij je karakter passen?
Nee, eigenlijk niet. Zeker niet complete scenes, in verband met het domino-effect. Als we zelfs maar een zin veranderen kan dat invloed hebben op allerlei andere scenes. Bijvoorbeeld als we zeggen: Waar was je gisteravond? In plaats van: Waar was je gisteren? Dan roept de regisseur gelijk: STOP! Dat kunnen we niet gebruiken, je zag hem om vijf uur gistermiddag, volgens het script, en niet ’s avonds. Zelfs als we die scene helemaal niet gespeeld hebben, als we de persoon die we gezien zouden hebben niet daadwerkelijk in de show gezien hebben, maar als ik per ongeluk gisteravond zeg in plaats van gisteren, nee nee nee...

Dus daar zijn de regisseurs erg streng in.
Ja, anders is het verhaal volgens hen niet logisch. Dat zit vaak in kleine dingen. Als je genoeg oplet dan zou je als kijker kunnen denken: He, daar klopt iets niet in het verhaal. Ook als er iets in een scene zit dat er in een eerdere scene op diezelfde plek niet was. Waarom waren er gisteravond geen agenten in die scene? Fouten door onze logistieke planning, wij nemen scenes niet altijd in chronologische volgorde op.

Ja, er zijn natuurlijk altijd kijkers die als hobby hebben om juist dat soort continuïteitsfouten op te sporen.
Ja, en dat is op zich ook prima hoor, het zijn vaak heel slimme mensen, maar een regisseur wil echt niet worden betrapt op dat soort inconsequenties. Vooral omdat die nu, met het wereldwijde web en alle sociale media daarop, direct overal worden verspreid.

Wat denk je, zou het ook zo kunnen zijn geweest dat juist de docent, Daniel, de aardige, rustige en verstandige was geweest in het verhaal en dat juist Kate de schizofrene, lastige maar geniale studente?
Oh, dat zou gaaf zijn om te spelen. Maar hij is nu ook al heel aardig tegen haar, niet tegen andere mensen. Ik denk wel dat het een behoorlijk gecompliceerd verhaal zal zijn om te schrijven, maar ik zou het graag spelen. Ik ben er klaar voor. Het zou maar zo kunnen, het is ook nog wel geloofwaardig neer te zetten dat een goede docent een weliswaar schizofreen maar wel geniale student erkent als zijnde geniaal en dat hij haar verder begeleidt om haar genialiteit in te zetten.

Vond je het in het begin lastig om Eric Mc Cormack, Daniel, niet te zien als Will van de serie Will en Grace, en vooral ook als een grappige acteur in deze serieuze rol?
Oh zeker. Hij is natuurlijk wel erg herkenbaar, hij ziet er nog hetzelfde uit als toen hij Will speelde. Dat was wel even moeilijk, bij de eerste paar keer dat we elkaar ontmoetten. Maar zodra ik een scene met hem speelde was het al helemaal anders, was hij Will niet meer. Vooral ook om hoe compleet anders deze serie is, ook bij de opnames, sitcoms opnemen is zo compleet anders van stijl dan een serie als deze. Wat dat betreft was het ook een slimme zet van Eric, anders was het voor hem veel moeilijker om van het Will-imago af te komen.

Wij, in Nederland, moeten zoals gezegd nog beginnen met seizoen twee, maar in de Verenigde Staten
draait het derde seizoen al. Zijn de opnamen daarvan al klaar?

Ja, die opnamen zijn al beëindigd, het grootste deel van de afleveringen is al uitgezonden in de Verenigde Staten. We hebben nog vijf afleveringen die in februari zullen worden uitgezonden.

En komt er een seizoen vier?
Dat weten we nog niet. Wij acteurs weten dat zelf ook nog niet. Er was de laatste tijd nogal wat gedoe binnen het bestuur van het tv-station dat verantwoordelijk is voor de serie. Totdat er nieuwe mensen zijn aangenomen voor de functies die sinds die ruzies leeg zijn gebeurt er niets. Onze oude baas is onze baas niet meer dus we weten niet wat er gaat gebeuren. Het zou dus maar zo kunnen dat ik hier over een paar jaar weer zit voor deze serie. We blijven hoopvol.
Vorige aflevering
Run
Run
03x15
Leuk?
0
0
Bekijk stemmen

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst
Perception