Penoza

8.5 / 10
50 min
Misdaad
Volg deze serie
Bekijk trailer
Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
6.5
anonymous geeft "Penoza - Seizoen 4" een 6.5.
Geschreven door anonymous op 2 december 2015.
Leuk?
0
0
Bekijk stemmen

Penoza - Seizoen 4

Penoza hoort zonder twijfel bij de betere series die tot op heden in Nederland zijn gemaakt. Na het zeer succesvolle en goed bekeken derde seizoen, kon volgens de makers een vierde seizoen niet uitblijven. Grote namen als Jacob Derwig (Alles is Familie) en Barry Atsma (Komt een vrouw bij de dokter) werden aangetrokken om de cast te komen versterken. Toch overheerst, na het zien van het vierde seizoen, de twijfel of het verstandig is geweest een vierde seizoen te maken. Het acteerwerk is grotendeels als vanouds goed, maar het scenario laat hier en daar flink te wensen over.

Aan het begin van het vierde seizoen ligt hoofdpersonage Carmen van Walraven (Monic Hendrickx, Leef!) in coma in het ziekenhuis, nadat ze aan het eind van het derde seizoen werd neergeschoten door voormalig handlanger Berry (Loek Peters, Oorlogsgeheimen). Vervolgens schiet het verhaal verder in de tijd en voordat de kijker het weet, belandt Carmen van het ziekenhuis in de gevangenis. Aldaar doet Officier van Justitie Justine de Heer (Jacqueline Blom, Volgens Robert) haar een voorstel: onmiddellijke vrijlating in ruil voor infiltratie bij een Mexicaans kartel. In de Amsterdamse onderwereld is een bendeoorlog gaande tussen het kartel en een bende onder leiding van ‘de Coach’ (gespeeld door Derwig). Carmen gaat met tegenzin akkoord, omdat haar jongste zoon Boris (Stijn Taverne, Jongens) ontspoord en vermist is.

Ondertussen heeft Carmen last van black-outs, waardoor ze hersteltrainingen moet volgen bij revalidatiecoach Mike (gespeeld door Atsma). Dochter Nathalie (Sigrid ten Napel, Overspel) is tijdens de afwezigheid van haar moeder een restaurant begonnen met voormalig undercoveragent Storm (Gijs Naber, Aanmodderfakker). Al snel neemt de infiltratie van Carmen een andere wending, waardoor de zaken ouderwets op meerdere fronten uit de hand lopen.

Waar eerdere seizoenen (en dan met name de eerste twee) uitblonken in een rauwe sfeer en interessante personages, wil dat in het vierde seizoen moeilijker lukken. Dat is met name te wijten aan het nieuwe schrijversteam (de oorspronkelijke schrijver van Penoza vond na het derde seizoen dat de koek op was). Zo is Jacob Derwig een uitstekende acteur, maar komt zijn personage nooit helemaal uit de verf en blijft zijn rol erg vlak. Daarnaast is het zeer de vraag waarom Barry Atsma gecast is voor zo’n betrekkelijk kleine rol. Zijn personage voegt nauwelijks iets toe aan het verhaal, waardoor Atsma vooral voor zijn naam gecast lijkt te zijn. Verder is de verhaallijn rondom oudste zoon Lucien (Niels Gomperts, Lena) en zijn dubieuze vriendin Aisha (Khadija El Kharraz Alami, Valentino) volstrekt overbodig en matig geacteerd.

Toch zijn er ook voldoende lichtpuntjes dit seizoen. Monic Hendrickx is ouderwets goed op dreef als Carmen en past na vier seizoenen nog steeds uitstekend in haar rol. Raymond Thiry (Bloed, Zweet en Tranen) blijft als Luther een man van weinig woorden, maar weet zijn rol nog steeds innemend en ijzersterk te vertolken. Peter Blok (De Affaire) vliegt hier en daar wat uit de bocht, maar zet met de doorgedraaide vastgoedmagnaat Jack van Zon toch een ijzingwekkende gek neer.

Terwijl Jacob Derwig vooraf werd gezien als voornaamste slechterik van dit seizoen, is die rol toch echt vergeven aan Officier van Justitie Justine de Heer. Jacqueline Blom weet van Justine zo’n intens slecht personage te maken dat je als kijker geen greintje sympathie voor haar kunt opwekken. Er is voorheen wat kritiek geweest op deze rol, maar na het vierde seizoen niets dan lof voor de wijze waarop Blom dit karakter heeft neergezet, al is het hier en daar wat dik aangezet.
Beste karakter van de serie blijft Olga Zuiderhoek (Abel) die als moeder van Carmen onder het mom ‘alles voor de familie’ de touwtjes nog strakker in handen neemt. Zuiderhoek imponeert constant met haar continu vermoeide en nukkige gezichtsuitdrukkingen en gevatte droge opmerkingen die de serie nog een vleugje humor meegeven.

Al met al is het vierde seizoen van Penoza het minste seizoen tot nu toe. Het blijft weliswaar een spannende serie en voor Nederlands niveau bovengemiddeld, maar er had wel iets meer aandacht gemogen naar het wat holle scenario. Sterke afleveringen wisselen af met zeer zwakke afleveringen en het verhaal had best afgekund zonder enkele (zeer zwakke) verhaallijnen als een geripte partij coke en de relatie van Lucien en Aisha. Een vijfde seizoen werd (onder voorbehoud) direct na het einde van het vierde seizoen aangekondigd. Het is te hopen dat de schrijvers geleerd hebben van dit iets zwakkere seizoen en zich in het vijfde seizoen herpakken met sterkere karakters en verhaallijnen, anders loopt het ooit zo bijzondere en sterke Penoza het risico te eindigen als een gemiddelde serie.
Volg Penoza
Vorige aflevering
Episode 10
Episode 10
05x10
Leuk?
0
0
Bekijk stemmen

Reacties (10)

avatar_harveygold
02 dec 2015 09:41 -
helemaal mee eens!
Reageer
avatar_thoontje
02 dec 2015 10:36 -
Idd, een mager seizoen, had er veel meer van verwacht, voor mij hoeft er geen seizoen 5 maar we zullen toch kijken welke richting ze uit gaan
Reageer
avatar_Arjensky
02 dec 2015 10:36 -
Ik vond dit seizoen zwaar tegenvallen. Er zaten naast de dunne en soms ongeloofwaardige verhaallijnen ook wel wat productionele fouten in zoals dat gedoe met de auto van Carmen die ook in Flikken Maastricht wordt gebruikt en soms zelfs tijdens de rit van kenteken veranderde. Dat soort slordigheden horen niet in een kwaliteitsserie.
Reageer
avatar_fchenk
02 dec 2015 11:01 -
Vooral de laatste aflevering vond ik erg zwak. Heel erg jammer. De kunst is om op tijd te stoppen en dat was in mijn optiek na seizoen 3 geweest.
Reageer
avatar_anonymous
02 dec 2015 14:14 -
Mee eens! Toch erg benieuwd naar het vijfde seizoen.
Reageer
avatar_markzidane
03 dec 2015 02:24 -
Hele scherpe recensie! Puur omdat ik de serie zo leuk vond na de eerste seizoenen en ik daardoor steeds heel erg uitkeek naar de volgende aflevering, was mijn beeld misschien iets vervaagd. Sterker nog, ik klikte deze recensie aan omdat er slechts een 6,5 gegeven werd. Echter, na het lezen van jouw stuk moet ik tot inkeer komen en beamen dat dit absoluut het minste seizoen was. Zelf zou ik eerder toch een hoger cijfer hebben gegeven, maar dat heeft er misschien mee te maken dat Luther mijn favoriete personage is.. en hij blijft awesome :). Daarbij bleef bij mij het verlangen om door te kijken, ondanks dat het kwalitatief een minder seizoen was, nog steeds erg groot.

Over smaak valt natuurlijk te twisten, maar nogmaals: prima stuk!
Reageer
avatar_anonymous
03 dec 2015 19:31 -
Ik was zo tevreden met het einde van seizoen 3! Erg jammer dat seizoen 4 niet geweldig was, ik heb me uiteraard wel vermaakt maar vond seizoen 4 behoorlijk ongeloofwaardig worden.
Reageer
avatar_michaeljackson
11 dec 2015 23:37
hoezo je was tevreden met het einde van seizoen 3? carmen werd neer geschoten hoe is dat goed?
Reageer
avatar_pbodde
04 dec 2015 16:45 -
Ondanks dat ik je stuk goed vind en ik mij kan vinden in je mening over de overbodige verhaallijnen ben ik het overall niet met je eens.
Ik vind dit seizoen erg goed met erg spannende afleveringen. Voorheen vond ik sommige afleveringen nog wel eens wat saai en klein neergezet. Nu er wat meer complotten in zitten, er een lekker tempo inzit en de spanning altijd aanwezig is, ben ik van mening dat Penoza nog beter dan voorheen wegkijkt.
Reageer
avatar_Clau11
10 dec 2015 12:50 -
Ik heb met plezier gekeken en vond het acteerspel van de meeste acteurs echt fantastisch en onnederlands goed, maar blijf nu toch een beetje met een kater zitten en heel veel vragen. Dat het over het algemeen toch een onderhoudende serie is (van mij een 7) is echt omdat de acteurs het naar een hoger niveau tillen en dat gebeurt niet vaak in Nederland. Hun acteerspel is van internationale klasse, alle lof. Daardoor blijf je kijken. Goed, Derwig's karakter is misschien wat vlak, maar hij is, evenals Loek Peters, Gijs Naber en mijn favoriet Raymond Thiry, zo charismatisch en uniek, daar krijg ik persoonlijk geen genoeg van (zelfde met Hendrickx, wat is ze goed! En Olga Zuiderhoek en Blom ook. Een dikke 10 voor hen allemaal). De jonge Stijn vind ik ook heel veelbelovend en prima acteren.

De verhaallijn begint helaas al snel scheurtjes te vertonen. Werkelijk alle trucs en foefjes die een kijker normaliter kunnen boeien zijn ingezet. Het scenario is zo mager dat het nu vooral lijkt te gaan om het effect (harde prikkels, veel en snel, dan blijft de kijker wel hangen is de boodschap). In iedere aflevering volgen de liquidaties en idiote plotwendingen elkaar zo snel op dat ik mij als kijker in de maling genomen voel. Je vraagt jezelf op een gegeven moment af: is het nu nog niet genoeg? Het antwoord is dat het slecht gedoseerd is en daarom is veel, overdonderend en snel misschien de oplossing, moeten de schrijvers hebben gedacht.
Ook de manier waarop het verhaal in het begin van iedere aflevering wordt verteld draagt bij aan de verwarring. Ik had steeds het gevoel dat ik een aflevering had gemist omdat flashbacks werden afgewisseld met gebeurtenissen in het heden. Leuk als tijdsprongetje, maar in dit geval werkt het niet en is het ingezet om nog meer te vertellen in een korte tijd. Ik begrijp wel waarom, het heeft te maken met de gekozen vorm en beoogde effect.
Zonde van Atsma, die is altijd zo goed en verdient een meer gelaagde rol in plaats van een 'submissive' glazig kijkende trainer, slijmerig en vlak. Dan vond ik Eric Corton een stuk beter.
Penoza IV is een geval van overkill. Jammer.
Reageer

Nieuwste recensies

Watchmen (2019) - Seizoen 1 (DVD)

7.5

Ratched - Eerste aflevering

8.5

Flesh and Blood (2020) - Seizoen 1

6

Away - Eerste aflevering

7.5

Exit (2019) - Seizoen 1

7

Utopia (2020) - Seizoen 1 (Sneak Peek)

7.5