Pennyworth

7.9 / 10
56 min
Actie
Volg deze serie
Bekijk trailer
Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
7
Matthijs Lardé geeft "Pennyworth - Seizoen 1 (DVD)" een 7.
Geschreven door Matthijs Lardé op 16 september 2020.
Leuk?
4
0
Bekijk stemmen

Pennyworth - Seizoen 1 (DVD)

Epix is ongetwijfeld één van de meest ondergewaardeerde Amerikaanse netwerken op dit moment. Na kritische successen zoals Get Shorty and Perpetual Grace, LTD, kwamen zij vorig jaar met één van hun nieuwste series: Pennyworth. Bruno Heller (Gotham) duikt hiermee wederom in de Batman mythos, wat leidt tot interessante gevolgen. Ondanks dat Pennyworth niet helemaal dezelfde hoogtes van de voorgaande series weet te bereiken, blijft het een stevige toevoeging aan de steeds groeiende catalogus van Epix en DC televisieseries.

Paloma Faith weet de heerlijk psychopatische Sykes zó perfect te spelen.

De serie volgt de legendarische butler van de Wayne-familie, Alfred Pennyworth. Dit keer zien wij hem in Londen, in de jaren 60. Hij is een voormalige Britse SAS-soldaat die een beveiligingsbedrijf vormt en door vreemde omstandigheden uiteindelijk met Thomas Wayne gaat werken. Hierbij spelen ook vele politieke intriges een grote rol, aangezien het land momenteel gescheiden is tussen aanhangers van de No Name League, een socialistische factie, de Raven’s Society, een fascistische factie, en de al bestaande overheid. Uiteraard zal Pennyworth zich hier uiteindelijk in het midden van vinden, maar niet voordat hij onderweg beide vrienden en vijanden tegenkomt.

Jack Bannon (Medici), die hier de titelrol van Pennyworth speelt, weet het karakter op een perfecte manier naar een jonger punt in zijn leven te brengen. De manier waarop hij het karakter weet te vertolken op het kleine scherm is een goede mix tussen drama en humor, wat verfrissend is in een wereld waar veel films en series die zich in het verleden afspelen soms toch teveel de serieuze kant op dreigen te gaan. Het typische, bijna overdreven klinkende accent dat hij met zich meeneemt voor de rol is hiernaast ook geweldig om te horen. Natuurlijk wordt hij ook omringd door verrassend veel goede acteurs in de bijrollen, waarvan vooral Paloma Faith, oftewel Bet Sykes, een fantastische indruk weet te maken. Normaal gesproken een Engelse singer-songwriter, speelt ze hier in één van haar eerste grote acteerrollen. Ze weet de heerlijk psychopatische Sykes zó perfect te spelen. Want hoewel het risico dat je een karakter zoals dit te onwaarschijnlijk en over de top speelt altijd groot is, weet Faith vlekkeloos haar karakter te gronden wanneer nodig. Dit maakt het dan ook zo jammer dat in vele van de afleveringen Faith weinig te doen heeft, en maar in een paar een grote rol kan spelen.

© EPIX


Martha Kane, gespeeld door Emma Paetz (Gentleman Jack), en Thomas Wayne, gespeeld door Ben Aldridge (Our Girl), vormen het andere dynamische duo van de serie naast Pennyworth en zijn verloofde, Esme, gespeeld door Emma Corrin (The Crown). Martha en Thomas zullen uiteindelijk waarschijnlijk eindigen als de bekende Martha en Thomas Wayne. Het is interessant om te zien hoe in deze versie van het verhaal hun relatie echt tot stand is gekomen, aangezien dat niet iets is wat vaak wordt behandeld in andere series of films gebaseerd op de Batman karakters. Paetz en Aldridge spelen hun relatie erg goed en komen daardoor overtuigend over als toekomstige tortelduifjes. Dat is niet om te zeggen dat hun relatie zonder ook maar enkele problemen of obstakels zich weet te ontwikkelen, want deze relatie is mogelijk de meest ingewikkelde in de serie. Toch weten beide acteurs, met behulp van het schrijfwerk, de relatie altijd terug te brengen naar een plek waar de onvermijdelijke toekomst geloofwaardig zal zijn.

De serie lijkt niet precies te weten wat het wil zijn.

Het verhaal van de serie is grotendeels een goede ervaring, maar komt met net iets teveel minpunten. De serie lijkt niet precies te weten wat het wil zijn. De structuur verandert spontaan van een meer “zaak van de week”-idee tot exclusief rode lijn. Soms worden er willekeurig bovennatuurlijke elementen geïntroduceerd, waar uiteindelijk niks mee wordt gedaan. Ook is er een groot verschil in kwaliteit naarmate de omvang van de verhaallijn grootschaliger wordt en blijkt de serie op zijn best te zijn wanneer het simpel wordt gehouden en focust op één of twee verhaalelementen tegelijk. Deze transities zijn niet noodzakelijk een slecht iets, ze worden in dit geval niet organisch behandeld en voelen dus nogal geforceerd. Desondanks waren toch vooral de bovennatuurlijke elementen wel een hoogtepunt van de serie, alleen was het stukken beter geweest als ze beter in het algemene verhaal hadden kunnen passen.

Visueel is er over de serie bijna niks te klagen. 1960's Londen wordt erg mooi tot leven gebracht en de belichting was daarvan één van de beste onderdelen. De cinematografen hebben hiermee veel toe weten te voegen aan een groot deel van de shots in de serie. De verschillende kleuren en manieren van belichting bracht leven tot het beeld van de serie tot op zekere hoogte die ik niet vaak zie in vergelijkbare series. De ouderwetse kostuums en sets waren ook erg indrukwekkend voor een serie waar een niet al te groot budget in kan zitten. Af en toe voelden vooral de straten wel iets te modern aan en was het niet tot het uiterste goed verborgen dat het in het heden is opgenomen, maar dat is muggenzifterij.

Ondanks dat dit allemaal grotendeels positief is, is de serie nooit meer dan een plezierige manier om 60 minuten door te brengen. Er wordt niet gericht op één of ander ambitieus doel, en vult de tijd meestal door gemakkelijke popcorntelevisie te zijn. Wanneer de serie meer ingewikkelde dingen uitprobeert, valt het vaak plat. In principe is dit niet het grootste probleem, zolang dit wordt erkend in het volgende seizoen. Seizoen één is een stevige basis voor een verbeterd tweede seizoen, maar zelfs als dat niet gebeurt, zal de serie het alsnog waard zijn. Soms is het niet nodig om altijd de allerbeste te willen zijn. Zolang acteurs en actrices zoals Paloma Faith en elementen als de interessante bovennatuurlijke intermezzo’s aanwezig blijven, zal ik hoogstwaarschijnlijk blijven kijken. Het is een serie die moeilijk is af te raden, maar die wel met een aantal kanttekeningen komt. Hierdoor voelt de serie nooit aan als werkelijk meer dan gewoon goed. En ook dat kan genoeg zijn.

De dvd-uitgave van Pennyworth is in uiterst goede staat. Voor de standaard definitie die van een dvd te verwachten is blijkt Pennyworth toch er verrassend scherp uit te zien en staat het beeld nooit in de weg van de serie. Ik ben geen audiofiel, maar de kwaliteit van de audio gaf niks te klagen. De dvd bestaat uit drie tot vier afleveringen per disk, wat het dus ook fijn maakt om de afleveringen achtereenvolgend te kijken. Verder zijn er geen extra's op de dvd te vinden. Dit is helaas wel een minpunt, aangezien dat meestal één van de leuke dingen is aan een serie op deze manier kijken. Het enige wat je buiten de afleveringen kijken kan doen is de audio en ondertiteling instellen, waar uiteraard wel Nederlands bij zit. De ondertiteling bleek uitstekend. Als je de serie wil kijken via dvd is het een makkelijke aanrader, maar mocht je het alleen willen kopen voor extra's is het toch aan te raden om er van af te zien.
Volg Pennyworth
Vorige aflevering
Marianne Faithful
01x10
Leuk?
4
0
Bekijk stemmen

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Nieuwste recensies

Lovecraft Country - Seizoen 1

6

The 100 - Seizoen 7

7.5

For All Mankind - Seizoen 1

9

The Last Kingdom - Seizoen 4

7

The Boys - Seizoen 2

9.5

Barkskins - Seizoen 1

7.5