Penny Dreadful

7.9 / 10
54 min
Horror
Volg deze serie
Bekijk trailer
Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
7.5
anonymous geeft "Penny Dreadful - Eerste aflevering" een 7.5.
Geschreven door anonymous op 11 mei 2014.
Leuk?
1
0
Bekijk stemmen

Penny Dreadful - Eerste aflevering

Als horrorliefhebber was ik heel blij met de aankondiging van Penny Dreadful. In grote lijnen gaat de serie over de ontvoering van de dochter van Sir Malcolm Murray (Timothy Dalton, Chuck), een invloedrijk man die sindsdien naar haar op zoek is met de mysterieuze Vannesa Ives (Eva Green, Casino Royale). De twee geloven dat zijn dochter zich bevindt in een demimonde (een donkere halfwereld met even donker gespuis en schepsels) en zij schakelen de hulp in van Ethan Chandler (Josh Hartnett, Black Hawk Down).

Deze Ethan is een 'charismatische' flierefluiter met zijn eigen circusact, en dat hij een revolver kan hanteren als geen ander komt goed uit. De twee zien meer in Ethan en Vanessa stelt hem de keus om te participeren in dit avontuur of terug te gaan naar zijn weinig ambitieuze leven. Zij benaderen ook een derde persoon, wiens naam je zelf mag ontdekken, een lijkschouwer die een fascinatie heeft met de dood en een waardevolle toevoeging kan zijn aan hun team.

In de pilot zijn al de nodige creepy dingen te zien en wat vooral opvalt is de sfeer en cinematografie. Regisseur J.A. Bayona (El Orfanato) weet veel scènes te verrijken met de nodige diepte en knappe shots. Bayona weet goed een dreigende sfeer neer te zetten, wat benadrukt wordt door de soms intense score. Het Victoriaanse Londen is ook een plaatje en zorgt ervoor dat de serie er prachtig uit ziet. Penny Dreadful weet dat horrorsfeertje te creëren, dat essentieel is omdat horror meer is dan alleen 'eng': het gaat wel degelijk ook om de toon en sfeer. Het is zeker (nog) niet eng, maar wel heel sfeervol en griezelig.

Het narratief is wel vrij bekend en weinigen zullen ervan opkijken: een geliefde die ontvoerd is waardoor naasten nu een zoektocht zijn gestart; dat kennen wij inmiddels wel. Dat is ook niet wat het meest prikkelt aan deze serie. Waar ik echt benieuwd naar ben is hoe Penny Dreadful een samenhangend en boeiend verhaal gaat vertellen rond dit gegeven en welke monsters, en gespuis, allemaal acte de présence gaan geven. Door het 'demimonde' concept kan de serie in ieder geval vele kanten op.

De acteerprestaties mogen er ook zijn: Timothy Dalton en Eva Green overtuigen zeer! Josh Hartnett moet meer groeien in zijn rol, maar hij doet het zeker niet onverdienstelijk. Voor mij is hij de zwakste schakel in de pilot, maar dat wordt goed gemaakt door het sterke ensemble. Ook Harry Treadaway (Flight of the Storks) geeft de nodige diepgang aan zijn rol en ik ben benieuwd naar welke plekken de serie deze acteurs brengt. En, weet de serie er even sterk cinematografisch uit te zien (en dezelfde toon en sfeer te creëren) na de tweede aflevering, dat tevens de laatste aflevering is die geregisseerd is door J.A. Bayona?

Penny Dreadful is niet de origineelste serie en zoals gezegd mag het narratief wel wat sterker, maar er zijn elementen die al heel goed werken. Als horrorliefhebber ben ik blij met de opmars van het genre in televisieland en iedereen die het genre een warm hart toedraagt moet zeker tenminste de pilot proberen. De pilot maakt nieuwsgierig naar meer en dat is vooralsnog genoeg om de mindere elementen te doen vergeten.
Volg Penny Dreadful
Vorige aflevering
The Blessed Dark
The Blessed Dark
03x09
Leuk?
1
0
Bekijk stemmen

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Nieuwste recensies

The Sinner - Seizoen 3

7

Cursed (2020) - Seizoen 1

5.5

Baron Noir - Seizoen 2

7

Dead to Me - Seizoen 2

7.5

Babylon Berlin - Seizoen 3

8

Altered Carbon - Seizoen 2

8.5