Penny Dreadful: City of Angels

6.8 / 10
50 min
Horror
Volg deze serie
Bekijk trailer
Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
5
Henk Vernout geeft "Penny Dreadful: City of Angels - Seizoen 1 (eerste zes afleveringen)" een 5.
Geschreven door Henk Vernout op 23 juni 2020.
Leuk?
5
1
Bekijk stemmen

Penny Dreadful: City of Angels - Seizoen 1 (eerste zes afleveringen)

When progress becomes barbarity, it ceases to be in the public interest – Raul

Disclaimer: Een recensie over de eerste zes afleveringen? Wat is dat voor onzin. Ik ga nu een reactie plaatsen want dat kan natuurlijk niet! Wacht heel even, ik ga namelijk haarfijn uitleggen waarom deze recensie over zo’n vreemd aantal afleveringen gaat.

Nooit eerder sprong ik zo’n hoog, groot en demonstratief gat in de lucht dan toen ik hoorde dat er een nieuwe Penny Dreadful zou komen. Persoonlijk vind ik dit misschien wel de beste serie ooit gemaakt. Toen als kers op de spreekwoordelijke taart ook John Logan, de originele maker van Penny Dreadful, terugkeerde was het feest compleet. Ik heb de dagen afgeteld totdat dit begon. Want één ding was zeker: met deze ingrediënten werd dit een genot om naar te kijken.

Nou, niet dus.

Voordat ik verder ga; realiseer je dat ik de nieuwe Penny Dreadful: City of Angels continu vergelijk met de originele. Dat doe ik omdat het dus zowel dezelfde naam heeft áls dezelfde maker.

Ik schreef ooit een recensie over het derde seizoen van de originele Penny Dreadful en daar schreef ik als eerste op dat ik niet wist hoe ik moest beginnen. Dat heb ik nu dus weer. Niet van euforie, maar vanuit een gebroken hart. Want wat was dit teleurstellend, houterig, kleurloos, slecht en vooral saai.

Laat ik beginnen bij het verhaal, want daar schort nogal veel aan. Het mist namelijk iets dat elke serie absoluut nodig heeft: spanning. Vanaf minuut één heeft geen van de karakters een verhaallijn waardoor je door wilt kijken. Hoofdpersoon Detective Tiago Vega (Daniel Zovatto, Here and Now) is een nieuwe, latino, detective in het racistische Los Angeles. (Deze acteur kan overigens absoluut niet acteren, excuus voor de hardheid.) Hij wordt door de hoofdcommissaris op een vreemde moord gezet samen met oude rot in het vak Detective Lewis Michener (Nathan Lane, American Crime Story). Het is een moord op een wit gezin uit Beverly Hills, die vervolgens compleet verminkt waren zodat ze eruitzagen als een Mexicaanse legende. Dit is een interessante start, maar die moordzaak blijkt een lange, lange zoektocht naar vooral gesprekken.

© Showtime


Waar de originele PD uitblonk in zijn cinematografie en bijzondere keuzes voor camerastandpunten lijkt Penny Dreadful: City of Angels op de automatische piloot te zijn gemaakt. Saaie, voorspelbare scènes worden nog eens extra taai door lange shots waarin eigenlijk niets gebeurt. En die scènes zijn al niet al te best want werkelijk ieder detail wordt aan de kijker verteld. De schrijvers moeten het begrip ‘show don’t tell’ nog maar eens goed bestuderen. Dit is vooral een heftig en schril contrast met de poëtische, bijna-shakespeareaanse dialogen die de originele PD ons voorschotelde.

Ook de grote, bekende, ster van het ensemble Natalie Dormer (Game of Thrones), weet deze hele show niet uit het drijfzand te houden. Ze speelt overigens niet slecht maar na zes afleveringen is het me niet duidelijk waarom zij vier(!) rollen speelt. Dit hadden net zo goed vier verschillende actrices kunnen zijn. Ik snap wel wat de makers er mee willen bereiken, als je de mythologie van de serie een beetje volgt, maar dat is simpelweg niet genoeg om dit te rechtvaardigen.

Daarnaast staat Penny Dreadful bekend als een horror serie. Waar de originele – sorry voor de constante vergelijking, maar ik moet wel – me regelmatig praktisch een hartstilstand bezorgde, is het Penny Dreadful: City of Angels nog niet eens gelukt om me ook maar een zuchtje angst te laten voelen. Ik ben wellicht door de jaren heen wat verhard, maar dit valt daardoor niet te verklaren.

Door alles hierboven ben ik uiteindelijk maar tot aflevering zes gekomen. Toen ik die afzette wist ik zeker dat ik geen volgende aflevering meer hoefde te zien. Ik heb toen ook meteen gezegd dat ik het niet vond kloppen om dan een recensie te schrijven over dit seizoen. Maar aangezien sommigen zo benieuwd waren waarom zo’n grote Penny Dreadful fan het durfde om hardop te zeggen dat hij stopte met de serie, hier dan toch een recensie.

Eigenlijk kunnen we maar één ding concluderen. Dit had NOOIT een Penny Dreadful mogen zijn. Als de serie alleen City of Angels had geheten had ik dit nog steeds een mindere serie gevonden, maar had het wel met een 6,5 weggekomen. Maar júist door de vergelijking met die andere magistrale voorganger is dit simpelweg niet meer waard dan een onvoldoende.

En daar ben ik nog nooit zó kapot van geweest.

Een 5!

P.S. Ik ben heel benieuwd wat andere Penny Dreadful fans hiervan vonden! Laat een reactie achter zodat we hier samen eens over kunnen brainstormen hoe dit zo heeft kunnen gebeuren!
Volg Penny Dreadful: City of Angels
Vorige aflevering
Day of the Dead
Day of the Dead
01x10
Leuk?
5
1
Bekijk stemmen

Reacties (9)

avatar_Arjensky
23 jun 2020 18:06 -
De originele PD kreeg van mij een 9,5. Wat betreft deze serie deel ik je gevoel: wat een teleurstelling. Ik kijk dit seizoen af hopende , waarschijnlijk tegen beter weten in, dat er in de laatste aflevering nog iets van een conclusie komt.
Reageer
avatar_Hangmat
23 jun 2020 18:41
Precies! Laat je even weten of het einde nog de moeite waard is?
Reageer
avatar_Arjensky
29 jun 2020 12:55
Het kijken van de laatste aflevering heeft mijn mening niet veranderd. Zo vind ik nog steeds dat al die rollen van Natalie Dormer totaal niet uit de verf komen en het bovennatuurlijke aspect van deze serie zeer middelmatig. Het einde kun je eigenlijk alleen bestempelen als een opbouw naar een tweede seizoen en alhoewel ik op dit moment geen idee heb of dat er ook komt weet ik wel dat ik dat niet meer ga kijken.
Reageer
avatar_Hangmat
29 jun 2020 20:06
Dank! Het blijft ontzettend zonde! Thanks voor de update.
Reageer
avatar_DAVE2804
23 jun 2020 18:31 -
Ik heb de originele Penny Dreadful niet gezien en als ik jouw recensie zo lees gaat dat met deze City of Angels eveneens niet gebeuren. Wel een leuke recensie trouwens. Jammer voor jou en de andere fans dat deze serie op zo'n teleurstelling is uitgelopen. Er van uitgaande dat andere fans er ook zo over denken natuurlijk. Zo zie je maar weer dat een vervolg op een serie met dezelfde 'creator' niet altijd een garantie is om opnieuw succes te hebben.
Reageer
avatar_ellenvangenechten10
23 jun 2020 19:14 -
PD was inderdaad één van dé beste series gemaakt! Topcast, spanning én verhaal. Die moordzaak was een leuke insteek geweest, maar verdwijnt in het niets en heeft daarna ook absoluut geen nut meer. De laatste twee afleveringen vond ik al iets beter (wat minder slaapverwekkend!).
Reageer
avatar_BlackBiker
24 jun 2020 16:16 -
Mijn avatar zegt genoeg denk ik. Absoluut fan van Penny Dreadful. Maar deze nieuwe versie heeft ook mij zeer zwaar teleurgesteld. Ik vind het knap dat je het nog zes afleveringen hebt volgehouden. Ik ben afgehaakt na de halve musical aflevering drie. Met de vierde incarnatie van Natalie Dormer.
Die raakte wat mij betreft kant noch wal en toen heb ik besloten mijzelf dit niet langer aan te doen. Dit had nooit "Penny Dreadful" mogen heten. Ik heb het ook een vijf gegeven en probeer het nu uit alle macht uit mijn geheugen te krijgen ;-)
Reageer
avatar_Hangmat
24 jun 2020 19:51
Haha, de musical uit aflevering 3. Ja dat was een donderslag bij heldere hemel!
Reageer
avatar_Rochette
25 jun 2020 09:30 -
helemaal eens met de schrijver. Een 5 is nog teveel. Ik ben gestopt bij aflevering 5. Meer afleveringen kijken zou een verspilling van tijd zijn geweest. Ik stop niet snel halverwege een serie (of film) omdat ik toch altijd nieuwsgierig ben of het verhaal misschien toch nog beter wordt, maar bij deze serie heb ik daar gelukkig geen last van gehad.
Jammer van mijn tijd en jammer van PD.
Reageer

Nieuwste recensies

The Sinner - Seizoen 3

7

Cursed (2020) - Seizoen 1

5.5

Baron Noir - Seizoen 2

7

Dead to Me - Seizoen 2

7.5

Babylon Berlin - Seizoen 3

8

Altered Carbon - Seizoen 2

8.5