Peaky Blinders

8.5 / 10
58 min
Misdaad, Historie
Volg deze serie
Bekijk trailer
Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
9.5
Mandy Gelling-Potharst geeft "Peaky Blinders - Seizoen 5" een 9.5.
Geschreven door Mandy Gelling-Potharst op 19 Oktober 2019.
Leuk?
8
1
Bekijk stemmen

Peaky Blinders - Seizoen 5

‘Past the square, past the bridge
Past the mills, past the stacks
On a gathering storm comes
A tall handsome man
In a dusty black coat with
A red right hand’

Het vijfde seizoen is er één om te onthouden. Als de eerste aflevering van een seizoen een indicatie is van wat de rest moet worden, weet je dat het bij Peaky Blinders wel goed zit. Zes afleveringen lang zien we Thomas ‘Tommy’ Shelby heel langzaam afglijden. Hij slaapt nauwelijks en zijn drugs- en alcoholgebruik zijn buitensporig hoog. Ook Arthur's broer glijdt langzaam af in een moeras van ellende waar geen ontkomen aan is.

Peaky Blinders draait in het vijfde seizoen eigenlijk om die twee, waarbij Polly een geweldige rol speelt als een dame waarmee niet gesold kan worden. Aan alle kanten worden de Peaky Blinders en vooral Tommy aangevallen. Overal lijkt het gevaar te loeren maar het gevaar komt voornamelijk van hem zelf af. En dat krijgen wij voorgeschoteld in het vijfde seizoen. Een briljant kijkje in het hoofd van de leider van een criminele bende uit Birmingham.

Look down on earth and see the seeds you have sown

Maar Tommy heeft grotere ambities en die zitten verweven in de zes afleveringen. Hij wordt parlementslid en blijkt een uitstekend redenaar te zijn. In het parlement valt hij op. Maar er is nog iemand die opvalt, Oswald Mosley (Sam Clafin, White Heat) hij is de duivel zelf en zorgt bij mij als kijker griezels over mij hele lijf. Zoals Tommy al zei, deze man is de duivel. En niets is minder waar. In het vijfde seizoen zien wij de opkomst van het fascisme.

© BBC One


There is God and there are the Peaky Blinders

Tommy wil eens iets goeds doen, maar of dat zal gaan lukken? Ook de vrouwen van Tommy, Arthur en Michael spelen naast Polly een belangrijke rol in het vijfde seizoen. De neerwaartse spiraal die wordt ingezet in de eerste aflevering wordt langzaam een glijbaan waar geen einde aan lijkt te komen. Het verhaal is prachtig in beeld gebracht en de acteurs zijn zo één met hun karakters dat het geheel enorm geloofwaardig en angstaanjagend echt overkomt.

De laatste aflevering is een apotheose die je ademloos op de bank laat zitten. Moeten we nu werkelijk wachten tot het zesde seizoen om te weten of de race van Tommy en de Peaky Blinders abrupt aan het einde gaat komen of niet. De Eerste Wereldoorlog heeft er voor gezorgd dat de Shelby broers nooit meer ‘normaal’ kunnen slapen. Maar zorgt dat er ook voor dat de broers en Shelby Co. Ltd. geen kans van slagen heeft?

Allemaal vragen die hopelijk in het zesde seizoen beantwoord gaan worden. Maar het vijfde seizoen is er één om in de annalen bij te schrijven. De opbouw en de kracht van het verhaal spatten van het scherm af. Zes afleveringen lang zien we de afbraak van Tommy als man, als bendeleider, als echtgenoot, als vader, als broer, en vooral, als man. De neerwaartse spiraal is dit seizoen ingezet en ik denk dat die ook zal worden voort gezet in het zesde seizoen. Voor Tommy is er geen rust.

9,5 punten voor een serie als geen ander met karakters die kwetsbaar zijn en je als kijker weten te raken.
Video on youtube
Volg Peaky Blinders
Vorige aflevering
Lock and Key
Lock and Key
06x06
Leuk?
8
1
Bekijk stemmen

Reacties (2)

avatar_sigmacom
15 nov 2019 20:47 -
Dit seizoen vond ik persoonlijk de minst boeiende. Ik neem aan dat seizoen wel weer een knaller gaat worden en dst seizoen 5 slechts het voorspel was.
Reageer
avatar_punkmuts
29 apr 2021 10:09 -
Volledig eens met sigmacom. Slap seizoen vergeleken met de vorige seizoenen. Stoppen nu en niet verder gaan. Zoals in zoveel langdurige series wordt het ieder seizoen een beetje minder.
Reageer
Peaky Blinders