Overspel

8,0 / 10
50 min
Drama
Volg deze serie
Bekijk trailer
Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
7.5
anonymous geeft "Overspel - Seizoen 2" een 7.5.
Geschreven door anonymous op 8 april 2014.
Leuk?
1
0
Bekijk stemmen

Overspel - Seizoen 2

In het eerste seizoen van Overspel kregen fotograaf Iris Hoegaarde en advocaat Willem Steenhouwer een verhouding. Beiden waren getrouwd dus de titel Overspel was zeer terecht. Ik vond het indertijd wel een amusante serie met veel gedoe, vooral van de kant van de bedrogen echtgenoten.

Wegens groot succes kwam er een vervolg op, dus Overspel seizoen 2. Even was ik bang dat het meer van hetzelfde zou worden. Dat is maar ten dele het geval: beide exen blijven het moeilijk hebben. Maar het begrip Overspel kan nu ook ruimer opgevat worden, bijvoorbeeld ook de wethouder van huisvesting, Martin Royackers, pleegt overspel (van belang voor de plot) en ook advocaat Willem in zekere zin, omdat hij zijn baas en tevens (ex)schoonvader, projectontwikkelaar Huub Couwenberg, vaarwel zegt (plothoofdlijn). Ik vond de serie gaandeweg steeds beter worden en vooral ook steeds spannender. Wat mij betreft dus weer een goede serie van 'Vaderlandsche bodem'.

Overspel wordt uitgezonden door de VARA. Bedenker, scenarist en regisseur is Frank Ketelaar, ondersteund door onder anderen Albert Jan van Rees. De serie omvat tien afleveringen van 50 minuten. De eerste aflevering (Treintickets) begint op het Centraal Station van Amsterdam. Iris en Willem gaan een weekend naar Parijs. Ze hebben dat wel verdiend, want hun leven gaat niet over rozen. Elsie, de ex van Willem, kwijnde weg in de gevangenis en probeerde er een eind aan te maken. Zoon Marco hield zich overal mee bezig behalve met zijn schoolwerk. Pepijn, de ex van Iris, werd er ook niet vrolijker op en vond dat Iris vooral heel diep in de stront kon zakken. Dus wacht Iris op Willem, maar die komt niet en daar gaan alle tien afleveringen over. Willem blijkt ontvoerd door een soort Joegoslaven en we zien hem verder alleen nog in netelige situaties (gedrogeerd, gebonden, bebloed) en in enkele flashbacks.

De doorgaande lijn van het verhaal vormt de geplande rechtszaak over vermeende corruptie tegen projectontwikkelaar Huub Couwenberg en wethouder Royackers. Willem is kroongetuige, maar hij is er dus niet. Dat komt veel mensen goed uit: Huub en de wethouder (geen of een gewonnen rechtszaak), Pepijn (gaat Iris troosten en inpalmen) en Elsie (na de mislukte zelfmoord is ze partieel detentieongeschikt verklaard, ze mag tijdelijk thuis wonen en is dus van haar nog inwonende, overspelige ex af). Al na enkele afleveringen blijkt wie verantwoordelijk is voor de ontvoering. Je zou denken dat dit ten koste gaat van de suspense, maar niets is minder waar. Tot het eind toe vraag je je af of Willem het overleeft en hoe het afloopt. Dat hebben de makers dus knap gedaan.

Over het algemeen wordt er in dit tweede seizoen acceptabel geacteerd: schuldgevoelens, haat, wrok, rancune, eigenbelang, alles komt voorbij. De absolute kampioen is voor mij Kees Prins die een zeer geloofwaardige, getormenteerde en bij vlagen zeer humoristische (vaak Amsterdamse galgenhumor) Huub Couwenberg neerzet. Hij wordt verscheurd door enerzijds zijn zorg voor zoon Björn en zijn bezorgdheid om dochter Elsie en de kleinkinderen en anderzijds zijn angst zijn hele imperium kwijt te raken. Daardoor neemt hij steeds foute beslissingen, mede doordat een anonieme Pepijn hem via sms'jes onder druk zet. In de middeleeuwen gebeurde het wel eens dat het publiek na een toneelstuk de schurk lynchte, omdat ze moeilijk onderscheid konden maken tussen de rol en de mens. Dat had ik ook bij Pepijn van Erkel (de rol) en dus Ramsey Nasr (de mens, acteur). Dat bewijst wel hoe goed hij de manipulatieve en geobsedeerde ex van Iris speelt. Wat betreft Sylvia Hoeks (Iris Hoegaarde) ben ik er nog niet uit. De term 'verstild acteren' is voor haar een eufemisme. Maar toch drukt ze daar veel emotie mee uit en soms kan ze toch echt ontploffen. Een eervolle vermelding gaat naar Guido Pollemans die knap zoon Björn speelt, die van Huub ondanks zijn handicap zelfstandig moet worden, maar liever de hele dag aan het gamen is.

Tot slot nog een negatieve en positieve opmerking. Soms hebben Willem en/of Iris een dromerige flashback, bijvoorbeeld Willem Steenhouwer ligt tussen zijn twee vrouwen en keert zich beurtelings tot hen onder een zweverig stukje muziek. Dit moet kennelijk vertwijfeling en verscheurdheid uitdrukken, maar komt heel kitscherig over. De overige muziek daarentegen is geweldig en organisch in de serie verwerkt vanwege Huubs passie voor singles uit de jaren 60 en 70. Er keken 800.000 tot meer dan een miljoen mensen naar Overspel 2. De serie is ook aan het buitenland verkocht. Er wordt gewerkt aan een vervolg en ik ben benieuwd wat ze daar weer van maken, het zal een hele tour worden Kees Prins er weer in te schrijven, maar ik hoop dat dit lukt.
Volg Overspel
Vorige aflevering
Een dure prijs
Een dure prijs
03x10
Leuk?
1
0
Bekijk stemmen

Reacties (1)

avatar_anonymous
10 apr 2014 20:49 -
Dit is echt een hele mooie en goede serie ,we hopen op een vervolg hiervan
Reageer
Overspel