Over Water

7.5 / 10
45 min
Drama
Volg deze serie
Bekijk trailer
Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
8.5
Peter Rotthier geeft "Over Water - Seizoen 1" een 8.5.
Geschreven door Peter Rotthier op 25 februari 2019.
Leuk?
0
0
Bekijk stemmen

Over Water - Seizoen 1

John Beckers (Tom Dewispelaere, Callboys) is een uitgerangeerde televisiebekendheid die door zijn alcoholverslaving opzij geschoven werd. Bij de aanvang van Over Water wordt hij net ontslagen uit een ontwenningskliniek. In de televisiewereld is hij echter niet meer welkom en zo komt hij terecht in het havenbedrijf van zijn schoonvader. Al vlug wordt duidelijk dat John het verleden niet van zich kan afschudden. Hij blijkt nog schulden te hebben en hij zorgt heimelijk ook nog voor zijn drinkebroer die tijdens een van hun uitspattingen een ongeluk heeft gehad en in coma ligt.

Op zich een scenario dat niet direct spraakmakend is, ware het niet dat de omkadering van Over Water goed is uitgewerkt.

Aan het eind van die eerste aflevering zien we hoe zijn schoonvader komt te sterven. Zo komt John aan het hoofd van het bedrijf. Er zijn echter een aantal kapers op de kust die maar al te graag de gronden willen overnemen. Nu John de baas is denken ze dat hun tijd gekomen is en proberen ze zowel hem als zijn vrouw te overtuigen om te verkopen. Om een aantal van zijn schulden weg te kunnen werken, krijgt hij een voorstel van een dame die hem hiermee wil helpen. Hiervoor moet hij zorgen dat een aantal containers zonder problemen het land binnen raken. John voelt niet echt iets voor het voorstel maar gaat uiteindelijk overstag.

Op zich een scenario dat niet direct spraakmakend is, ware het niet dat de omkadering van Over Water goed is uitgewerkt. De gezinssituatie van John wordt goed doorgelicht, evenals de relatie met zijn collega’s. Hij begint zelfs een relatie met een van hen. Ook de andere belangrijke personages worden meer dan degelijk uitgewerkt zodat Over Water toch dat tikkeltje meer heeft dan een doordeweekse dramaserie.

De Wispelaere mag dan de persoon van John Beckers perfect neerzetten, toch is het Tom van Dijck (Van vlees en bloed) die met de meeste pluimen mag gaan lopen. Hoe hij de rechterhand van Beckers neerzet is gewoon weer een prachtprestatie. Dat Van Dijck zich helemaal kan inleven in de rollen die hij speelt, wisten we al langer, maar de manier waarop hij hier havenarbeider Carl Dockx neerzet, spreekt tot de verbeelding.

© Een


Over Water is trouwens gebaseerd op een waar gebeurd verhaal. De makers hebben wel duidelijk gemaakt dat de televisie-achtergrond van John Beckers wel fictie is. Aan het eind van het eerste seizoen kregen we echter nog iets waarvan we dachten dat het een epiloog was. Het bleken echter al de eerste beelden te zijn van het tweede seizoen dat we volgend jaar op de buis mogen verwachten.

Naast het spannende verhaal nemen de makers van Over Water ook hun tijd om de Antwerpse Haven in beeld te brengen. Dat levert ook prachtige beelden op in deze uitstekende serie die tot op het laatste moment blijft intrigeren.
Volg Over Water
Vorige aflevering
Episode 10
Episode 10
02x10
Leuk?
0
0
Bekijk stemmen

Reacties (1)

avatar_gumstarr
04 maa 2019 11:53 - 04 maa 2019 11:54
Ben echt een groot liefhebber van de series van onze Zuiderburen. Gevoel Voor Tumor, Tabula Rasa, La Treve, Ennemi Public, stuk voor stuk pareltjes. Ik begon dan ook met hoge verwachtingen aan Over Water, maar deze is het niet voor mij.

Ik kan dit natuurlijk niet hard maken, maar volgens mij heeft de schrijver een nogal moeilijke relatie met vrouwen. Misschien dat hij nog met wat onverwerkte emoties zit, omdat zijn moeder vroeger weigerde om hem voor het slapen gaan een verhaaltje voor te lezen ofzo. Nagenoeg alle vrouwen in deze serie zijn labiel, onzeker en ziekelijk afhankelijk van de man in hun leven. Hoe meer je er op gaat letten, hoe hemeltergender het wordt.

Het gebrek aan bed time stories heeft er wel voor gezorgd dat de schrijver noodgedwongen zijn fantasie lekker heeft ontwikkeld. Misschien een beetje teveel zelfs, want Over Water is een aaneenschakeling van stugge verhalen. Niks mis met een flinke dosis drama, maar je kunt natuurlijk ook overdrijven.

Het verhaal ontbeert ook spanning, waardoor je vooral gefocust bent op de karakters. Dat zou geen probleem hoeven zijn, ware het niet dat deze stuk voor stuk van onsympathiekheid aan elkaar hangen. Er is eigenlijk geen één personage wat er met je hart vandoor gaat. In ieder geval niet het mijne.

Op de lekker grimmige, haast Scandinavische, cinematografie na heeft Over Water niet heel erg veel te bieden. De Belgen hebben de afgelopen jaren meerdere malen bewezen dat ze de kunst van het serieknutselen bovenmatig goed beheersen, maar Over Water is daar niet het lichtende voorbeeld van. Een heel mager zesje. Als je het mij vraagt. Niet dat iemand dat deed, maar ik kon mezelf niet inhouden. Excuses daarvoor. Het zal niet meer gebeuren. Waarschijnlijk.
Reageer
Over Water