Leuk?
2
0
Bekijk stemmen

Kijktip van de Week! Orphan Black

De kritisch toegejuichte en met prijzen beladen sciencefiction-kloonserie Orphan Black gaat binnenkort van start. Wat weten we al over de serie en zal het allerlaatste seizoen alle vragen beantwoorden?

Op 30 maart 2013 ging bij BBC America de drama- en sciencefictionserie Orphan Black van start. Nu in 2017, vier jaar en vier seizoenen later, gaat het allerlaatste vijfde seizoen van start. Het vijfde seizoen krijgt tien afleveringen en zal ook te zien zijn op Netflix. De serie is inmiddels overladen met nominaties en prijzen, waaronder Emmy’s, Golden Globes, Canadian Screen Awards, Critics Choice Award, Peabody en People Choice Award.

Video on youtube


Orphan Black is een Canadese serie, geschreven door Graeme Manson en geregisseerd door John Fawcett. De serie wordt door Space, BBC America, OP12, BBC 3, OUTTV en Netflix uitgezonden. De serie draait om oplichtster Sarah Manning die ziet dat een vrouw, die als twee druppels water op haar lijkt, zelfmoord pleegt. Sarah besluit om de identiteit aan te nemen van deze Beth Childs en zo belandt ze in een wereld van klonen en het complot om al de klonen te vermoorden. Orphan Black, met Tatiana Maslany als kloon, behandelt ook de moraal en ethiek van het klonen van mensen en het effect dat dat kan hebben op je persoonlijkheid.

Maslany wordt alom geprezen voor haar rol als meerdere klonen. Haar rol werd briljant en buitengewoon genoemd. Dat zij ‘overgeslagen’ werd bij de nominaties van de Emmy’s in 2013 en 2014 werd alom bekritiseerd en zelfs schandalig genoemd. In 2015 en 2016 werd Maslany wel genomineerd en in 2016 won ze de prijs voor beste vrouwelijke hoofdrol bij de Emmy’s.

Bij de verkiezingen van het jaar 2016 van MijnSerie belandde Orphan Black bij De Beste Sci-fi Serie van 2016 op een vierde plaats. De gemiddelde score op MijnSerie is een 8,2 van 2.149 stemmers. Volgens de statistieken op MijnSerie volgen 5.609 leden de serie en daarvan hebben er 3.177 de serie als favoriet gemarkeerd. Maslany is ook bij MijnSerie de populairste acteur met 143 stemmen, 103 stemmen zijn voor Jordan Gavaris, hij speelt Felix Dawkins en er zijn 51 stemmen voor Michiel Huisman die Cal Morrison speelt in de serie.

Leuk weetje: om de verschillende karakters te kunnen spelen bedacht Maslany voor elk karakter een verschillend dansje die ze deed voor dat ze het karakter moest spelen. Voor Cosima bedacht ze een ‘rave’ dans met glowsticks. Allison kreeg een balletdans en Helena hield ze privé in haar trailer. Om de scènes met haar klonen te kunnen spelen, speelde ze elke scène met een zogeheten body double {dubbelganger} om daarna de scène nog een keer te doen met een andere body double. Deze gelaagde manier van opnemen is volgens regisseur Fawcett een erg tijdrovende bezigheid.

Vanaf zaterdag 10 juni 2017 bij BBC America en op zondag 11 juni bij Netflix kunnen de fans gaan zien hoe het vijfde en allerlaatste seizoen van Orphan Black gaat aflopen.


Jordan Gavaris
Michiel Huisman
Vorige aflevering
To Right the Wrongs of Many
To Right the Wrongs of Many
05x10
Leuk?
2
0
Bekijk stemmen

Reacties (6)

avatar_anonymous
08 jun 2017 13:35 -
Kan niet wachten.
Reageer
avatar_cock1959
09 jun 2017 08:00 -
Absoluut een van mijn meest favoriete series, jammer, dat dit de laatste serie word :-(
Reageer
avatar_Solis
09 jun 2017 22:53 - 11 jun 2017 03:19
Afgehaakt tijdens het derde seizoen. Kon me niet meer boeien eerlijk gezegd...
Reageer
avatar_renzoroy
10 jun 2017 12:56
ja ik begin beetje hetzelfde te krijgen. heb seizoen 3 wel af en ik kijk het nog wel af, maar het is niet meer de kwaliteit van de 1e 2 seizoenen. Wordt ook steeds meer drama i.p.v. actie.
Reageer
avatar_DavidPrice
11 jun 2017 10:22
Precies dat dus!
Reageer
avatar_renzoroy
11 jun 2017 13:34
Ben nu halverwege seizoen 4 en die begint wel al een stuk beter dan seizoen 3. Ook komt er nu voornamelijk door Donnie en Allison een beetje humor in de serie. Dat is wel leuk.
Reageer
Orphan Black