Noord Zuid

7.3 / 10
50 min
Drama
Volg deze serie
Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
4
Mandy Gelling geeft "Noord Zuid - Seizoen 1" een 4.
Geschreven door Mandy Gelling op 12 maart 2015.
Leuk?
0
0
Bekijk stemmen

Noord Zuid - Seizoen 1

Na een goede eerste aflevering is mijn hoop op een nieuwe kwaliteitsserie uit Nederland na tien afleveringen volledig de grond in geslagen. Noord Zuid begon zo veel belovend, zoals zoveel series. Helaas hebben ze de belofte niet waar kunnen of willen maken. Uiteindelijk hebben ze er een potje van gemaakt. Waar dat aan ligt zal ik nu samen proberen te vatten.

Noord Zuid speelt zich voor het grootste gedeelte af in Amsterdam Noord en Zuid, al laten ze ook andere delen van de stad zien. En aan die beelden ligt het niet, die zijn prima. De overzichten en de sfeerplaatjes zijn prima in orde. Het is het verhaal en de camerabewegingen inclusief kleur en het gebrek aan goede acteurs die Noord Zuid de das om doet. Volgens mijn man Roelof komt dat omdat er niet genoeg geld in zulke series wordt gestoken. Britse en Amerikaanse series kunnen vaak rekenen op grotere budgetten. Maar ik denk persoonlijk dat het aan een gebrek aan talent ligt.

Want als in de laatste paar afleveringen Dana van Randwyck (Ariane Schluter, De geheime dienst) alleen is met Marinus Wieringa (Gijs Scholten van Aschat, Oud Geld), kijk je naar een geloofwaardig en prima stukje acteerwerk. En denk je als kijker: “Het kan dus wel, geloofwaardige televisie maken.” Dana is rechercheur bij de politie en wordt samen met haar team op een moord/zelfmoord gezet van Elsie en haar vriend Goran. Maar al snel blijkt dat de zaak niet zo simpel is als hij wordt voorgesteld. Deze zaak is de zeer dunne rode draad in de serie.

Dana is gescheiden en loopt diverse vrijgezellen gelegenheden af om weer aan de man te geraken. Dit terwijl ze zich beter zou kunnen bezighouden met haar zestienjarige dochter Roos (Lobke de Boer, Spangas), die verzeild raakt in een relatie waar iedere ouder bang voor is. Ze zou zich ook wat meer bezig kunnen houden met de geestelijke gesteldheid van haar partner Steven (Juda Goslinga, Nieuwe Buren), die zich langzaam ontwikkeld tot een agressieve stalker. De rest van haar team hobbelt een beetje mee. Waarbij Dennis (Patrick Laureij, winnaar Camaretten), de Rotterdammer, die met dat haar, aanvoelt als een vreemde eend in de bijt.

In aflevering zeven gaat het verhaal werkelijk alle kanten op en is er van enige samenhang totaal geen sprake meer. Als de halfbroer van Dana Marco (Steye van Dam, S1ngle) opeens betrokken raakt bij duistere zaken, een VVD Minister verongelukt, Günay (Meral Polat, Lijn 32) opeens aan het kickboksen slaat en Nanouk (Katja Schuurman, Nieuwe Buren) zich plotseling gaat gedragen als een verantwoordelijke stiefmoeder is de chaos compleet. En dit alles in één aflevering. Je hebt het gevoel dat ze de zaak moeten afronden want er zijn maar tien afleveringen. Ze zijn dat alleen vergeten en dan moet alles in één aflevering zo gemaakt worden dat de laatste twee nog enig hout snijden.

Ariane is geen beginneling dus je verwacht echt beter van haar. Ze speelt Dana vlak en vrijwel emotieloos. Ze draagt de serie zeker niet en dat doet de serie en de andere acteurs geen goed. Persoonlijk denk ik dat dit niet aan Ariane zelf ligt, maar aan het vreselijke script en de regie van Paula van der Oest (Moeder, ik wil bij de revue). Noord Zuid is duidelijk te hoog gegrepen voor haar. Een musical is toch iets totaal anders dan een drama/politieserie. De claim dat het een Nederlandse The Killing zou zijn, mogen ze zo snel mogelijk laten varen, die kwaliteit halen ze bij lange na niet. Of er een tweede seizoen gaat komen is nog niet bekend, maar voor mij is het eerste ook meteen het laatste seizoen. Op naar Bureau Raampoort en maar hopen dat ze daar geen potje van maken.

4 punten waarvan er één is voor Amsterdam, één voor de pont en één voor de IJ-tunnel. Deze drie konden beter acteren dan alle acteurs bij elkaar.
Volg Noord Zuid
Vorige aflevering
Noord
01x10
Leuk?
0
0
Bekijk stemmen

Reacties (8)

John Doe
Elby (gast)
12 mrt 2015 11:09 -
Ik heb de hele serie uitgekeken omdat ik toch wilde weten wie de dader was maar al met al vond ik het geen goeie serie hoewel de eerste uitzending dat wel beloofde.
Reageer
John Doe
tom (gast)
12 mrt 2015 14:10 -
Ik vond de serie wel leuk!!!!! en er moet een nieuw seizoen komen!
Reageer
avatar_Arjensky
12 mrt 2015 17:40 -
En zo zijn we het bij deze serie ook niet eens Mandy :-). Ik geef toe dat Noord Zuid niet het niveau van Penoza haalt maar ik vind het toch wel een vermakelijke serie, zeker als je in de laatste aflevering ziet hoe alle lijnen bij elkaar komen.
Reageer
avatar_Roeman
12 mrt 2015 17:44
We hoeven het niet altijd met elkaar eens te zijn. En gelukkig maar dat zorgt voor variatie, als we allemaal naar het zelfde zouden kijken wordt de wereld enorm saai ;-)
Reageer
avatar_Trouble
14 mrt 2015 17:54 -
Persoonlijk had ik inmiddels goede hoop voor de Nederlandse serie's (in het algemeen) gekregen. Daarbij denk ik aan "Vuurzee", "Hollands-Hoop", "Lijn 32", "Nieuwe Buren".
Maar ik ben het met Mandy eens, "Noord/Zuid"bleek al snel niet tot deze categorie te behoren.
Wat mij betreft pas deze serie beter tussen "Dokter Tinus", "Moordvrouw" en "Rechercheur Ria". Zeer slecht gespeeld!!
Reageer
avatar_Nienkepiene
15 mrt 2015 17:24 -
Haha, en het enige wat ik me nu afvraag: waar is het vierde punt voor? XD
Maar verder een goede en duidelijke recensie. Ik heb de serie niet gevolgd, maar zo te horen was dat ook niet nodig. Goed geschreven :)
Reageer
avatar_Roeman
15 mrt 2015 17:46
Hihi, die 1 is voor de moeite een nul geven is helemaal zo sneu LOL.

Dank je wel.
Reageer
avatar_rdeniro
05 apr 2015 23:58 -
Op een aantal punten met je eens. Toch kon de serie me wel boeien. Het acteerwerk spetterde er niet vanaf maar was toch van redelijk niveau m.i. Laat die tweede serie maar komen en neem Mandy's aandachtspunten mee zou ik zeggen.
Reageer

Nieuwste recensies

NCIS - Seizoen 17

7

The Sinner - Seizoen 3

7

Cursed (2020) - Seizoen 1

5.5

Baron Noir - Seizoen 2

7

Dead to Me - Seizoen 2

7.5

Babylon Berlin - Seizoen 3

8