Nobel

7.9 / 10
45 min
Actie, Drama
Volg deze serie
Bekijk trailer
Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
8.5
Peter Rotthier geeft "Nobel - Eerste seizoen" een 8.5.
Geschreven door Peter Rotthier op 6 maart 2017.
Leuk?
1
0
Bekijk stemmen

Nobel - Eerste seizoen

Nobel speelt zich deels af in Afghanistan en in Noorwegen. Erling Riiser (Aksel Hennie, Torpedo) is lid van een speciale commandogroep van het Noorse leger dat gestationeerd is in Afghanistan. Daar krijgt het team de opdracht om een vrouw die mishandeld wordt door haar man Sharif Shamani, (Ather Adel, Homeland) te ontzetten en naar Noorwegen over te brengen.

Erlings vrouw, Johanne, werkt op het ministerie van Buitenlandse zaken als raadgeefster en wanneer Erling terug thuis is, troont ze hem mee naar een concert waar heel wat belangrijke Noorse en buitenlandse VIP’s te gast zijn. In het concertgebouw krijgt Erling echter een sms waaruit blijkt dat Shamani in Oslo opgedoken is en ontdekt heeft waar zijn vrouw ondergedoken is. Erling rept zich naar het hotel waar de vrouw zit en in de parkinggarage ziet hij hoe Sharif zijn vrouw in elkaar slaat. Erling schakelt de twee lijfwachten van Sharif uit en in het daarop volgende gevecht met Shamani steekt hij de man neer. Hij ontfermd zich over de vrouw en laat haar onderduiken bij een van zijn teamleden.

De moord op Shamani wordt breed uitgesmeerd in de pers en zet heel wat balletjes aan het rollen. Shamani, die er van verdacht wordt samen te werken met de Taliban en waarschijnlijk medeverantwoordelijk is voor een aantal aanslagen op zowel de bevolking als op de buitenlandse soldaten, is eigenaar van een groot stuk land waar aardgas gewonnen kan worden. Enkele Noorse liefdadigheidsinstellingen willen dat gas winnen maar wel alleen maar als de lokale bevolking daar mee van kan profiteren. Shamani ruikt echter meer geld als hij in zee gaat met de Chinezen. Politiek wordt er hard gewerkt om de deal toch te verwezenlijken. Met de dood van Shamani komt alles in een stroomversnelling en lijkt het project toch door te gaan, zelfs met steun van de lokale leider van de Taliban.

Door middel van flashbacks die zich in Afghanistan afspelen krijgt de kijker een zicht op de gebeurtenissen die voorafgaan aan de moord op Shamani. De onderhandelingen over het land, de opdrachten van de soldaten, die door een berm bom een lid van hun groep kwijtraken waarop de leider van het team doorslaat en op pad gaat om Shamani te vermoorden. Hij loopt echter op een mijn en keert zonder benen terug naar Noorwegen.

Ondertussen proberen zowel de politiek als het leger de waarheid omtrent de betrokkenheid van Erling rond de moord op Shamani te verdoezelen nadat er iemand gelekt heeft naar de pers. Erling wordt als held naar voren geschoven omdat hij een vrouw uit de klauwen gered heeft van haar moorddadige man. Erlings vrouw heeft het echter moeilijk met de moord en het huwelijk van de twee staat op springen.

Erling zelf gaat ook op onderzoek uit, want de sms over Shamani’s aanwezigheid in Oslo komt niet van zijn overste maar van iemand die zich bediend heeft van de telefoon van zijn baas. Hij krijgt hierbij hulp van zijn teamleden en zijn oversten. Langzaam maar zeker ontrafelt hij het kluwen en komt hij de naam van de opdrachtgever te weten.

Waar dit allemaal toe lijdt, zal je zelf moeten ontdekken. Nobel is in elk geval weer een nieuwe Scandinavische reeks die zich kan meten met al die andere reeksen waarmee we de voorbije jaren konden kennis maken. Nobel is spannend van bij de start tot het allerlaatste moment. Het zou me dan ook niet verbazen dat de makers binnenkort groen licht krijgen om een tweede jaargang te maken.
Volg Nobel
Vorige aflevering
Episode 8
Episode 8
01x07
Leuk?
1
0
Bekijk stemmen

Reacties (1)

avatar_Effo
06 mrt 2017 10:43 -
Deze serie heb ik recent ook gezien en gewaardeerd met een 10! Ik vindt het een TOP-serie, zoals we van de Scandinaviërs gewend zijn, met een hoog waarschijnlijkheidsgehalte. Sterk verhaal, sterke vertolkingen door de acteurs.
Reageer

Nieuwste recensies

The Stranger (2020) - Seizoen 1

7.5

Death In Paradise - Seizoen 10

7

Superman & Lois - Eerste aflevering

7.5

Truth Be Told (2019) - Seizoen 1

8

The Pembrokeshire Murders - Miniserie

7

Tribes of Europa - Seizoen 1

5.5