Mijn
Serie
Inloggen

Inloggen

E-mailadres / gebruikersnaam en / of wachtwoord zijn niet correct.

Boardwalk Empire-acteur Dabney Coleman overleden (92)

Dabney Coleman, de Emmy-winnende acteur wiens zes decennia durende carrière onder meer bestond uit een groot aantal films is overleden, aldus zijn dochter Quincy. Hij werd 92.
De bekendste successen van Coleman komen uit de jaren tachtig, zoals 9 to 5, On Golden Pond, WarGames en Tootsie. Zijn televisiewerk varieerde van The Love Boat, The Guardian en Ray Donovan tot Boardwalk Empire.

In die laatste serie speelde hij twee seizoenen de rol van Commodore Louis Kaestner, de mentor van hoofdpersonage Nucky Thompson, gespeeld door Steve Buscemi."Mijn vader, Dabney Wharton Coleman, blies zijn laatste aardse adem uit op een vredige en prachtige leeftijd van 92 jaar in zijn huis in Santa Monica op donderdag 16 mei 2024 om 13.50 uur," schreef Quincy Coleman in een verklaring namens de familie.

"Mijn vader bracht zijn tijd hier op aarde door met een nieuwsgierige geest, een genereus hart en een ziel vol passie, verlangen en humor die het grappige bot van de mensheid prikkelde. Zoals hij leefde, doorliep hij deze laatste daad van zijn leven met elegantie, uitmuntendheid en meesterschap. Een leraar, een held en een koning, Dabney Coleman is een geschenk en een zegen in leven en in dood als zijn geest zal schijnen door zijn werk, zijn geliefden en zijn nalatenschap ... eeuwig.

Colemans lange en productieve carrière begon met optredens in televisieseries uit het begin van de jaren zestig zoals The Outer Limits, The Fugitive (1963) en I Dream of Jeannie. Gedurende het decennium en in de jaren zeventig bleef hij gecast worden in afleveringen van enkele van de populairste televisieseries, zoals Columbo en Kojak.

Hij vergaarde zes Primetime Emmy nominaties, waaronder twee voor Lead Actor in de veelgeprezen maar kortstondige NBC-serie Buffalo Bill. Hij won voor zijn bijrol in de televisiefilm Sworn to Silence uit 1987. In zijn laatste televisierol speelde Coleman de vader van Kevin Costners John Dutton in een flashback van Yellowstone (2018) tijdens seizoen twee in 2019.

Begin jaren tachtig brak Coleman door met een reeks filmrollen, te beginnen met een kleine rol in Jonathan Demme's Melvin & Howard.

Daarna verscheen de acteur in een reeks culturele hoogtepunten. In 1980 speelde hij de egoïstische, vrouwen hatende baas Frank Hart in 9 to 5, die het leven van zijn vrouwelijke werknemers zuur maakte. Te midden van de vrouwenbeweging, een recessie en veranderende zeden, raakte de film een gevoelige snaar en maakte hij niet alleen van Coleman een ster, maar gaf hij ook een boost aan de carrières van Jane Fonda, Lily Tomlin en Dolly Parton. De laatste had een hitlijst-single met de titelsong.

Coleman verscheen het jaar daarop tegenover Fonda en haar vader Henry in een andere populaire film, On Golden Pond. De film won Oscars voor de oudere Fonda en Katharine Hepburn, samen met Ernest Thompson, die Best Writing (zoals het toen heette) won.

In 1982 maakte Coleman opnieuw deel uit van de tijdgeest in wat een minder afschuwelijke versie van zijn 9 to 5 personage leek in Sydney Pollack's Tootsie. Zijn Ron Carlisle was de seksistische regisseur van een populaire soap waarin Dustin Hoffmans werkloze acteur een broodnodige rol kreeg - vermomd als vrouw.
Leuk?
Bekijk stemmen

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.
Log in om een reactie achter te laten