Mijn
Serie
Inloggen

Inloggen

E-mailadres / gebruikersnaam en / of wachtwoord zijn niet correct.
NCIS-acteur David McCallum (90) overleden

NCIS-acteur David McCallum (90) overleden

NCIS-veteraan David McCallum is vanmorgen op 90-jarige leeftijd overleden.
De acteur, ook bekend van zijn Emmy-genomineerde rol in The Man From U.N.C.L.E., stierf vanochtend vredig aan een natuurlijke dood in het New York Presbyterian Hospital, omringd door familie. Hij werd 90 en vierde zijn verjaardag minder dan een week geleden.

14095 David McCallum in NCIS

McCallum (foto), een fanfavoriet, was het laatst overgebleven lid van de originele cast van CBS' NCIS, waarin hij twee decennia lang Chief Medical Examiner Donald 'Ducky' Mallard speelde, een excentrieke maar zeer efficiënte onderzoeker met een gave voor psychologische profilering.

"Gedurende meer dan twintig jaar maakte David McCallum zich geliefd bij het publiek over de hele wereld door de wijze, eigenzinnige en soms raadselachtige Dr. Donald 'Ducky' Mallard te spelen," aldus Steven D. Binder en David North, de uitvoerende producenten van NCIS. "Maar hoeveel zijn fans ook van hem hielden, zij die zij aan zij werkten met David hielden nog meer van hem. Hij was een geleerde en een gentleman, altijd hoffelijk, een volmaakte professional en nooit iemand die een grap uit de weg ging. Vanaf de eerste dag was het een eer om met hem te werken en hij heeft ons nooit teleurgesteld. Hij was gewoon een legende. Hij was ook familie en we zullen hem erg missen."

De eerder aangekondigde NCIS-marathon ter ere van de twintigste verjaardag zal nu een 'In memoriam'-kaart bevatten ter nagedachtenis aan McCallum. Je kunt hem hieronder bekijken.

14095 David McCallum In Memorium

"We zijn diep bedroefd over het overlijden van David McCallum en bevoorrecht dat CBS zoveel jaren zijn thuis was", aldus het netwerk en NCIS-studio CBS Studios in een gezamenlijke verklaring. "David was een begenadigd acteur en auteur, en geliefd bij velen over de hele wereld. Hij leidde een ongelooflijk leven en zijn nalatenschap zal voor altijd voortleven via zijn familie en de ontelbare uren op film en televisie die nooit zullen verdwijnen. We zullen zijn warmte en innemende gevoel voor humor missen die elke kamer of soundstage waar hij kwam verlichtte, evenals de briljante verhalen die hij vaak deelde uit een goed geleefd leven. Onze harten gaan uit naar zijn vrouw Katherine en zijn hele familie, en iedereen die David kende en van hem hield."

McCallum werd op 19 september 1933 geboren in Glasgow, Schotland, in een vooraanstaande muzikale familie. Hij studeerde aan de Royal Academy of Music. In 1946 begon McCallum te werken voor BBC Radio en maakte hij zijn debuut in een productie van Whom the Gods Love, Die Young uit 1946. Daarna volgden enkele jaren in het repertoiretheater.

Na zijn verhuizing naar Amerika in 1961 werd McCallum gecast in de rol van Illya Kuryakin in de televisieserie The Man From U.N.C.L.E., aanvankelijk een minder belangrijk personage met twee regels. Maar dat was genoeg voor de producers om te zien dat McCallum en hoofdrolspeler Robert Vaughn een aanzienlijke chemie met elkaar hadden en McCallum kreeg de status van co-ster. De rol leverde hem twee Emmy Award-nominaties en een Golden Globe-nominatie op. Hij speelde daarnaast in verschillende films waaronder Teacher, Teacher uit 1969, wat hem zijn derde Emmy-nominatie opleverde.

McCallum vond zijn volgende hit met NCIS. Zijn 'Ducky' Mallard, een vertrouweling van Mark Harmon's Jethro Gibbs, diende als biechtvader en vaderfiguur voor de onconventionele cast van de serie. McCallum bleef tot het einde in de serie, maar werkte de laatste jaren op een lichtere basis. Hij toonde zijn kenmerkende gevoel voor humor bij de aankondiging van zijn terugkeer in 2018.

De acteur was in de jaren zeventig verder een vast gezicht in de series Colditz (1972), The Invisible Man (1975) en Sapphire and Steel, en speelde gastrollen in onder andere Matlock, Murder, She Wrote (twee keer zelfs), The A-Team, McCloud, Babylon 5, Law & Order en Sex and the City.

Naast zijn acteerwerk orkestreerde en dirigeerde McCallum ook een trio platen die een unieke draai gaven aan enkele van de populairdere liedjes uit die tijd. In 2016 publiceerde McCallum zijn eerste roman, Once a Crooked Man.

Callum wordt overleefd door zijn vrouw van 56 jaar, Katherine McCallum, zijn zonen Paul McCallum, Valentine McCallum en Peter McCallum, zijn dochter Sophie McCallum en zijn acht kleinkinderen: Julia McCallum, Luca de Sanctis, Iain de Sanctis, Stella McCallum, Gavin McCallum, George McCallum, Alessandro de Sanctis en Whit McCallum.
Leuk?
Bekijk stemmen

Reacties (4)

BlackBiker
BlackBiker di 26 september, 17:43
Ik schrok er wel een beetje van toen ik het vanmorgen las. Maar 90 jaar! Ik moet het nog maar zien te redden. Ik zal "Ducky" missen. Hij deed al niet heel veel meer mee in NCIS, maar was er toch nog elk seizoen bij. Overigens is het eerste dat ik mij van hem herinner zijn optreden in "The Invisible Man". Dat maakte op mij als kleine jongen grote indruk. En een paar jaar geleden heb ik nog "Sapphire and Steel" aangeschaft. "The Man from UNCLE" was van voor mijn tijd en heb ik nooit bewust gezien :-) De laatste alinea begint met een wat rare zin. Zijn vrouw is geen 56 jaar, maar zij waren 56 jaar getrouwd. Dit is een nogal letterlijk vertaalde Amerikaanse zin volgens mij (survived by his wife of 56 years of zo).
wilfilm
wilfilm di 26 september, 18:39
Gecondeleerd je was een goede acteur en ze zullen je missen op het scherm.
Nienkepiene
Nienkepiene di 26 september, 19:44
Ik schrok er ook wel van toen ik het vanochtend hoorde. Toch elke keer weer leuk om hem in NCIS te zien verschijnen
borduurfan
borduurfan zo 1 oktober, 22:00
Ik schrok ook, zag hem heel graag in NCIS, ook zo bijzonder op zijn leeftijd nog in de serie meespelen. Dat hij mag rusten in vrede.
Log in om een reactie achter te laten