Mijn
Serie
Inloggen

Inloggen

E-mailadres / gebruikersnaam en / of wachtwoord zijn niet correct.

Baretta-acteur Robert Blake overleden op 89-jarige leeftijd

Robert Blake, de controversiële acteur die een Emmy Award voor Lead Actor won voor de misdaadserie Baretta, is vandaag in Los Angeles overleden aan een hartkwaal. Hij was 89 jaar oud.
Noreen Austin, een nicht van de acteur, heeft het nieuws bevestigd. Blake's lange carrière ging van een jeugdrol in Our Gang op vijfjarige leeftijd tot grote films en televisieseries voordat hij werd vrijgesproken van moord op zijn vrouw, Bonny Lee Bakley, in 2001.



In de loop van meer dan zestig jaar werken in Hollywood, verscheen Blake (foto) in klassieke films als The Treasure of the Sierra Madre (1948) naast Humphrey Bogart, In Cold Blood (1967) met John Forsythe en een reeks studio-westerns onder de artiestennaam 'Bobby Blake' in de jaren '40. Zijn laatste filmrol was in Lost Highway (1997), geregisseerd door David Lynch.

Op televisie was Blake vooral bekend door zijn rol als de straatwijze undercover rechercheur Tony Baretta in Baretta (foto onder), dat vier seizoenen lang werd uitgezonden op ABC van 1975-78. Hij kreeg een Emmy Award voor Outstanding Lead Actor in a Drama Series in 1975 en werd opnieuw genomineerd voor de rol in 1977. Hij verdiende ook twee andere Emmy-nominaties tijdens zijn carrière, voor hoofdrolspeler in de miniserie Blood Feud (1983) en Judgment Day: The John List Story (1993).

Baretta werd gecreëerd door de productieve televisieschrijver-maker Stephen J. Cannell en bevatte het memorabele themalied 'Keep Your Eye on the Sparrow', gezongen door Sammy Davis Jr. Het was een spin-off van een ander ABC-misdaaddrama, Toma, dat in 1973 debuteerde. Maar de ster van de serie, Tony Mustane, werd de wekelijkse productie beu. Daarop besloten de bazen van ABC om Blake in de rol te herschikken en de serie Toma starring Robert Blake te noemen. Maar een paar aanpassingen aan het format later, was Baretta geboren.



De serie debuteerde als vervangend programma in januari 1975 en eindigde het eerste seizoen in de Top 25 van primetime series. Het steeg naar de Top 10 voor het tweede seizoen, gevoed door de slagzinnen van het hoofdpersonage zoals "And that's the name of that tune" en "You can take that to the bank", maar werd in 1978 geannuleerd na meer dan 80 afleveringen.

Enkele jaren later werd Blake gecast als hoofdrolspeler in het NBC drama Hell Town. Hij speelde Father Noah Rivers, alias Hardstep, die zowat Baretta was in priestergewaad en probeerde hoop te brengen in de East L.A. parochie van St. Dominic's. De serie duurde slechts een handvol afleveringen in 1985.

Op televisie zagen fans Blake ook in The Tonight Show starring Johnny Carson, waar hij een terugkerende gast was die verscheen in grappige sketches met zijn oude vriend Johnny Carson en andere beroemdheden.

Hij wordt ook herinnerd als pitchman in commercials voor STP, Geico en anderen.

Maar er was ook een donkere kant aan het Blake verhaal.

Bonny Lee Bakley, Blake's tweede vrouw, werd doodgeschoten gevonden buiten Vitello's restaurant in de San Fernando Valley in 2001, nadat het koppel daar had gedineerd. Blake vertelde de politie dat hij terug was gegaan naar het restaurant om een pistool te halen dat hij op de vloer van hun tafel had laten liggen.

Blake werd in 2002 beschuldigd van de moord op Bakley, samen met uitlokking van moord, samenzwering en speciale omstandigheden van wachten. Maar een jury achtte hem niet schuldig aan de misdaden in 2005, na een drie maanden durend proces waar Blake huilde in de schouder van zijn advocaat nadat de jury hem had vrijgesproken. De zeven mannen en vijf vrouwen vonden hem niet schuldig aan het uitlokken van een vroegere stuntdubbel die hij op de set van Baretta had ontmoet om zijn vrouw te vermoorden.

En hoewel Bakley's kinderen kort daarna een rechtszaak tegen Blake wonnen, blijft haar moord officieel onopgelost.

In zijn latere jaren schreef Blake zijn memoires, 'The Life of a Rascal', en leefde hij rustig in de omgeving van Los Angeles.

Een besloten herdenkingsdienst zal worden gehouden om zijn leven te eren. In plaats van bloemen verzoekt zijn familie om donaties aan City of Hope.
Leuk?
Bekijk stemmen

Reacties (1)

wilfilm
wilfilm 18 maart 2023, 17:52
Gecondoleerd
Log in om een reactie achter te laten