Mijn
Serie
Inloggen

Inloggen

E-mailadres / gebruikersnaam en / of wachtwoord zijn niet correct.
Uitreiking van de Vlaamse mediaprijzen: De Kastaars

Uitreiking van de Vlaamse mediaprijzen: De Kastaars

Zaterdag 28 januari 2023 werden de nieuwe Vlaamse Mediaprijzen, De Kastaars voor het eerst uitgereikt.
De Mol

In het verleden heeft Vlaanderen meermaals geprobeerd om een degelijke prijs uit de kast te toveren voor de televisieprogramma's die op de buis kwamen. De toenmalige BRT had de Gouden Bertjes. Met de komst van VTM werden er Gouden Ogen uitgereikt en bij een volgende poging kregen we de televisie sterren voorgeschoteld. Al deze gala's werden echter na enkele jaren begraven en telkens ontstond er een tijdelijk vacuum in de uitreiking van prijzen voor de Vlaamse televisie.

Anno 2023 zijn er echter de Kastaars, een samenwerking tussen de drie grote mediablokken in het Vlaamse televisie landschap. De nationale VRT en de commerciële zenders van VTM en Play hebben de handen in elkaar gestoken met als resultaat dat er op zaterdag 28 januari 2023 opnieuw prijzen uitgereikt werden onder de naam Kastaars. De Kastaars zijn echter iets meer dan gewone televisieprijzen. Ze worden gelanceerd als de Vlaamse mediaprijzen en herbergen dan ook rubrieken als het beste radioprogramma of de beste Podcast.

Maar liefst elf Kastaars waren er te verdienen en die werden gepresenteerd in een live show die tegelijk de lucht inging op de primaire kanalen van de zenders VRT, VTM en Play 4. Daarnaast kon je de show ook bekijken via VTM GO, VRT Max, GoPlay en de HLN site. De show werd ook uitgezonden via de diverse nationale en commerciële radiozenders zoals Qmusic, Joe, Radio2, MNM en Nostalgie. Die radiospecial ging al om 16.00 uur van start vanuit een gezamenlijke radiostudio die aan de ingang van het pop-up theater geplaatst was.

Om de populairste televisie-, radio- én onlinetalenten en -formats te bekronen trokken de zenders naar het Studio 100 Pop-Up theater in Puurs waar elke zender een van zijn boegbeelden op het podium zetten om het geheel aan elkaar te praten. Danira Boukhriss Terkessidis (VRT), Koen Wauters (VTM) en Gert Verhulst (Play) hebben allen al hun steentje bijgedragen de voorbije jaren in het Vlaamse medialandschap. De organisatoren konden dan ook al bijna zeker zijn dat de presentatie van hun geesteskind in goede handen was.

De Tafel van Vier

Welke favoriete gezichten, stemmen, programma's, podcasts of online formats hebben de Vlamingen het afgelopen jaar het meest bekoord? Er zijn in totaal 11 categorieën. Het publiek kon tot 19 januari in acht categorieën stemmen. Daarnaast bepaalt een negenkoppige jury, onder leiding van juryvoorzitter Luc Appermont, de winnaars in drie andere categorieën: Doorbraak, Carrièreprijs en Juryprijs.

De andere acht Kastaars werden uitgereikt voor: Televisieprogramma van 2022, Radioprogramma van 2022, Online videoreeks van 2022, Podcast van 2022, Mediapersoonlijkheid van 2022, Fictiereeks van 2022, Deelnemer van 2022 en Mediamoment van 2022. Uniek aan deze Kastaars is dat je hem maar één keer kan winnen.

De drie zenders pakten uit met een grootse show met muziek en dans en het was aan Fien Germijns (De dag van vandaag) om de allereerste Kastaar uit te reiken, die van Beste deelnemer aan een programma. Om de keuze te maken had de organisatie een soort rad gemaakt dat naar 4 Gouden lopers leidde. Een druk op de knop en een lichtstraal vertrok naar het rad dat dan in gang gezet werd en stopte met een gouden loper naar de winnaar. De eerste die een Kastaar mee naar huis mocht nemen was Bart Cannaerts voor zijn 17 deelnames aan De allerslimste mens ter wereld.

De dag van vandaag

Daarna volgden de Kastaars voor de beste Postcast en de beste Online serie, die respectievelijk naar Kroongetuigen en Avarage Bob gingen.

De Kastaar voor het strafste mediamoment ging naar Philippe, De Mol die midden in het programma beseft dat hij de job niet aankan en samen met de programmamakers besluit om op te stappen.

De volgend Kastaar was die voor de beste Vlaamse fictie. Van de vier door de kijkers genomineerde series, Chantal, Familie, Nonkels en Undercover, trok uiteindelijk Nonkels aan het langste eind en sleepte het kleinood in de wacht.

Nonkels

Om bij Vlaamse fictie te blijven, werd even later de Juryprijs uitgereikt aan de serie Roomies.

Roomies
Nadat Maarten & Dorothee van Q Music de Kastaar voor beste radioprogramma binnensleepten, werd de tweede prijs van de jury uitgereikt. De prijs voor de doorbraak van het jaar ging naar Gloria Monserez (Hotel Römantiek).

In het laatste deel van de show werden de drie belangrijkste Kastaars uitgedeeld. James Cooke (James, de Musical) werd verkozen tot mediapersoonlijkheid. Bart Peeters kreeg van de jury de carrièreprijs en tot slot werd De Mol bedacht met de Kastaar voor het beste TV-programma 2022.

James, De Musical

De uitreiking van de allereerste Kastaars was een schot in de roos. Een prachtige televisie show met muziek, dans en komedie maar ook met gevoel. Hoogtepunt van de avond was ongetwijfeld de hulde aan de overleden mediafiguren door Hugo Sigal (#likeme) die onlangs zijn wederhelft Nicole verloor. De zanger bracht een zelfgeschreven ingetogen nummer over verlies waar iedereen in de zaal maar ook thuis muisstil van werd.

Alle winnaars op een rijtje;

Beste televisieprogramma: De Mol

Beste radioprogramma: Maarten & Dorothee

Beste online videoreeks: Average Rob

Beste podcast: De Kroongetuigen

Beste fictiereeks: Nonkels

Deelnemer van het jaar: Bart Cannaerts in De Allerslimste mens ter wereld (De Slimste Mens ter Wereld)

Mediamoment van het jaar: Philippe verlaat De mol

Mediapersoonlijkheid van het jaar: James Cooke

Doorbraak van het jaar: Gloria Monserez

Carrièreprijs: Bart Peeters

Juryprijs: Roomies

Volgend jaar zullen de tweede reeks Kastaars uitgereikt worden op zaterdag 27 januari 2024. Tot dan.
Video on youtube
Leuk?
Bekijk stemmen

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.
Log in om een reactie achter te laten