Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
Leuk?
0
1
Bekijk stemmen

Streamingdiensten moeten 30 procent Europese programma’s tonen

Het aanbod van streamingdiensten als Netflix dient voor minstens 30 procent te bestaan uit Europese programma’s en onlinevideoplatforms moeten jongeren beter beschermen tegen porno en geweld.

Dat staat in een richtlijn van de Europese Unie, die de Raad van Ministers dinsdag heeft aangenomen. Lidstaten krijgen tot augustus 2020 om de afspraken vast te leggen in nationale mediawetten.

Leidende gedachte is dat jongeren steeds minder televisie kijken en vaker online zijn, op hun laptop of mobiele telefoon. Op de Nederlandse tv gelden strenge regels voor programma’s met seks en geweld (die mogen pas in de loop van de avond worden uitgezonden), maar op internet is vrijwel niets geregeld. Dat gaat veranderen. Lidstaten moeten nog uitwerken hoe ze dit in de praktijk regelen.

On-demanddiensten als Amazon Prime Video en Netflix moeten in de toekomst minstens 30 procent Europees materiaal vertonen. “Op die manier blijft de Europese media-industrie goed en gezond en zien we meer dan alleen Amerikaanse films en series”, zegt voorzitter Madeleine de Cock Buning van het Commissariaat voor de Media.

Begin oktober besprak het Europese parlement deze plannen en op 6 november zijn ze aangenomen.
Leuk?
0
1
Bekijk stemmen

Reacties (8)

avatar_Karzal
07 nov 2018 19:59 -
Weet je.... als die Europese series en films dan ook wat beter waren... dan zou het niet zo erg zijn. Het is niet zo dat er geen goede producties tussen zitten, maar vaak is het toch erg slecht. Bizar dat zoiets kan worden gedwongen. Nu ga je juist slechte producties krijgen, omdat het een geforceerd iets is.
Reageer
avatar_Grovo
07 nov 2018 21:04
Of er komt meer geld beschikbaar waardoor lokaal talent meer kansen krijgt en er know-how wordt opgebouwd. Voor de toekomst en verankering van eigen producties lijkt dit geen slecht plan.
Ik kan niet spreken voor Nederland (Penoza staat op mijn te kijken lijst), maar in Vlaanderen worden best goede series gamaakt. (Beau Séjour, Tabula Rasa, Clan, ...) Als dit soort series een tweede leven krijgen online kan dat enkel meer degelijke producties aanzwengelen. (In combinatie met geld van die streaming platforms.)
De toekomst zal leren welke kant het zal opgaan. ;)
Reageer
avatar_Karzal
08 nov 2018 00:41
Aan de ene kant heb je natuurlijk gelijk, maar het is ook een kwestie van meningen. Om de een of andere reden kan ik Nederlands in series gewoon niet aanhoren, het klinkt vaak te overdreven of ik kan het gewoon niet serieus nemen (Zelfde geldt voor Vlaams....sorry).

Het is zeker niet negatief dat er meer geld in wordt gestoken, maar als je bedrijven gaat dwingen om meer te gaan focussen op de kwantiteit, dan gaat dat ten koste van de kwaliteit. Tenminste, dat is hoe ik het zie. Maar inderdaad, we zullen het vanzelf gaan zien.... of niet ;)
Reageer
avatar_renzoroy
07 nov 2018 22:00 -
Triest verhaal dat bedrijven zoals Netflix en Amazon dit opgelegd wordt. Moet toch hun eigen keuze zijn waar ze als bedrijf hun geld in willen investeren. Series zoals 3% (Portugal) Cable Girls (Spanje) en The Rain (Denemarken) zijn wel goed, maar dan zal je zien dat er ook een aantal Nederlandse crap series gaan komen, wat dan waarschijnlijk 9 van de 10 keer politieseries zullen zijn (zoals Undercover, die Netflix nu helaas aan het maken is). Zou handig zijn als ze die onder een apart kopje in het menu zetten met de optie niet meer weergeven :)
Reageer
avatar_Karzal
08 nov 2018 00:43
Volgens mij zijn ze ook (voor deze oplegging al) bezig met een of andere, op het moment nog titelloze, bovennatuurlijke Nederlandse serie. Misschien dat ik zoiets wel probeer, aangezien er zover ik weet vrij weinig bovennatuurlijke Nederlandse series zijn :/
Reageer
avatar_renzoroy
08 nov 2018 06:02 -
weinig? geen 1 :P Maar klopt idd, maar ik verw8 er niet veel van.
Reageer
avatar_TnTNL
08 nov 2018 08:09 - 08 nov 2018 08:09
Lekker dan. Nog meer controle over onze persoonlijke bol van vrijheid. Liever geld steken in slechte series omdat ze Nederlands zijn dan kwaliteit uitbrengen. gg EU....
Ben het helemaal eens met Karzal en renzoroy.
Reageer
avatar_Christophe
08 nov 2018 12:25 -
In Vlaanderen hebben we heel wat talent rondlopen. Een Van Groeninghen kan wat mij betreft elke vergelijking doorstaan met Hollywood regisseurs. Misschien zullen de Amerikanen rijkelijk gebruik maken van Europeanen die al in LA of New York aan de slag zijn. De Nederlanders Michiel Huysman en Carice Van Houtten of onze Matthias Schoenaerts zijn toch top, om er maar een paar te noemen. Ik hoop alleszins dat men bij Netflix en co voor kwaliteit zal gaan...
Reageer

Laatste nieuws

Eindelijk heeft ABC zijn herfstschema afgerond met wijzigingen en startdatums van de dramaseries.
Vandaag, 15:00
Marvel Studios heeft de hoofrolspeelster voor Marvel's She-Hulk mogelijk gevonden. Tatiana Maslany (Orphan Black) zal waarschijnlijk de titelrol van de serie vervullen.
Vandaag, 14:00
De nieuwe serie Moonbase 8 van Showtime gaat begin november in première. Het netwerkt heeft ook een trailer uitgebracht van de Amerikaanse komedieserie.
Vandaag, 13:00
ABC heeft Stumptown gecanceld. Het netwerk werkt niet verder aan het tweede seizoen van de Amerikaanse misdaadserie, dat eerder dit jaar werd aangekondigd.
Vandaag, 12:00
Vrijdag is een mooie dag om te bekijken wat nou de populairste series waren op MijnSerie van afgelopen week. Mochten er namelijk voor jou interessante series tussen staan, kan je er dit weekend gelijk mee beginnen....
Vandaag, 11:03
HBO Max heeft de Amerikaanse sciencefictionserie Raised by Wolves (2020) vernieuwd met een tweede seizoen. De serie ging begin deze maand in première.
Vandaag, 10:33
1