Mijn
Serie
Inloggen

Inloggen

E-mailadres / gebruikersnaam en / of wachtwoord zijn niet correct.
Europa akkoord met verplicht quotum voor series van videodiensten

Europa akkoord met verplicht quotum voor series van videodiensten

Zeker 30 procent van het aanbod van online videodiensten als Netflix en Amazon moet voortaan uit Europese producties bestaan.
Een ruime meerderheid van het Europees Parlement stemde dinsdag in met deze voorwaarden.

Netflix werkte trouwens al volop aan Europese producties, en zal de verplichte dertig procent zeker gaan halen. Zo komt er een verfilming van het boek De Brief voor de Koning van Tonke Dragt en een serie over het studentenmilieu van Amsterdam. Ook produceert Netflix een Franse politieke dramaserie genaamd Marseille en een Italiaanse misdaadserie Suburra. Het budget voor Europese series is dit jaar verhoogd naar 1 miljard dollar. Amazon heeft eveneens diverse originele series in voorbereiding.

De lidstaten kunnen videodiensten ook vragen om een financiële bijdrage te leveren aan productie van Europese films en series. Dat is tot nu toe niet mogelijk geweest.

6072 Netflixscherm
Leuk?
Bekijk stemmen

Reacties (5)

renzoroy
renzoroy 3 oktober 2018, 10:55
Echt te triest...
madjack_kramer
madjack_kramer 3 oktober 2018, 10:58
Idd.
Christophe
Christophe 3 oktober 2018, 12:43
Ik hoop maar dat wij door zulk protectionisme geen goede Amerikaanse en Canadese series zullen gaan missen!
JanWillemK
JanWillemK 3 oktober 2018, 19:31
Ik ben in ieder geval blij dat het Europese content moet zijn en niet Nederlands. Onze series zijn altijd van een bedroevend niveau.
Maar goed.. dat dit soort dingen beslist kunnen worden is mij geheel onduidelijk. Netflix en/of Amazon is een commercieel bedrijf. De mensen kunnen dan ook zelf kiezen of zij een abonnement afnemen of niet. Waarom deze sukkels ertussen moeten gaan zitten en gaan eisen dat 30% van de diensten uit Europese content moet gaan bestaan is echt belachelijk.

Wat nou als ze (Netflix, Amazon) een hoop series van buiten de EU hier gewoon niet beschikbaar stellen? Dan breng je het aantal niet Europese series terug zodat 30% van de aangeboden series wel uit Europese content bestaat.
tweemaalh
tweemaalh 3 oktober 2018, 20:40
Tuurlijk, Netflix en Amazon zijn commerciële bedrijven, maar als ze zich in een bepaalde landen, of in dit geval in de EU vestigt, moet het zich aan bepaalde regels houden. Of je het met de regels eens bent of niet is een andere discussie.

Maar Europese series hoeft inderdaad niet te betekenen dat het alleen maar Nederlandse series zijn. En het gaat over het aanbod, niet over de originele content, dus ze kunnen ook genoeg series inkopen. Zolang het Verenigd Koninkrijk nog in de EU zit, zouden ze het zich makkelijk kunnen maken door heel veel Britse series in te kopen. Zou ik heel leuk vinden.
Log in om een reactie achter te laten