Mijn
Serie
Inloggen

Inloggen

E-mailadres / gebruikersnaam en / of wachtwoord zijn niet correct.
Europese omroepen werken aan gezamenlijk online platform

Europese omroepen werken aan gezamenlijk online platform

De publieke omroepen uit Frankrijk, Duitsland en Italië gaan een gezamenlijk online platform starten om beter te kunnen concurreren met partijen als Netflix. France Télévisions gaat samenwerken met ZDF en de RAI.
De drie omroepen hebben een organisatie opgericht die de Alliantie heet, een Europese audiovisuele groep die tot doel heeft om grootschalige projecten te financieren en aan te bieden. Zij willen vooral prestigieuze televisieseries met een groot budget maken.

De samenwerking gaat gepaard met partnerschappen met RTVE (Spanje), RTBF (België), VRT (België) en RTS (Zwitserland). Een uitnodiging is gestuurd naar andere Europese omroepen om de financiering van kostbare televisieseries gezamenlijk mogelijk te maken.

"We kunnen Europese kaskrakers realiseren die kunnen concurreren met de Amerikaanse series", aldus Eleonora Andreatta, RAI's fictieregisseur.

Er zijn al drie nieuwe gezamenlijke projecten in voorbereiding, waarvan de eerste een achtdelige serie is over het leven en werk van Leonardo da Vinci. Die wordt geproduceerd door LuxVide en Beta Film, voor een budget dat door France Télévisions wordt geschat op 2,5 tot 3,5 miljoen euro per uur.

5406 Da Vinci

De andere twee zijn joint ventures tussen France Télévisions en RAI voor budgetten rond de 2 miljoen euro per aflevering. Het gaat om Mirage, een spionageserie van het Franse productiebedrijf Lincoln TV, dat begin 2019 in Dubai wordt gedraaid, en Eternal City, gesitueerd in Rome in de jaren zestig. Dit zal een co-productie zijn van Aurora TV, Fearless Mind en Banijay Studios France.

Een paar dagen geleden hebben vijf Scandinavische televisiezenders (uit Denemarken, Zweden, Noorwegen, Finland en IJsland) ook al een alliantie aangekondigd, genaamd Nordic12, om gezamenlijk twaalf series per jaar te produceren.

Of de samenwerkingsverbanden werkelijk in de toekomst serieus kunnen concurreren met partijen als Netflix blijft niettemin de vraag. Netflix brengt in 2018 in totaal 700 nieuwe televisieseries en heeft daarvoor een budget van 8 miljard dollar.

Zie ook het artikel Netflix investeert in Europese televisieseries dat MijnSerie in februari publiceerde.
Leuk?
Bekijk stemmen

Reacties (7)

Karzal
Karzal 5 mei 2018, 09:43
Pfff.... DC komt met een nieuwe streaming service, Disney maakt er ook een, we hebben al meerdere bestaande streaming services en dan komt er nog meer bij.... wordt eigenlijk een beetje te veel van het goede op deze manier...
renzoroy
renzoroy 5 mei 2018, 13:09
ja, dadelijk moeten mensen 20 verschillende abonnementen nemen om alles te kunnen zien.. :/ slaat echt nergens op. Amazon Prime, Hulu, Netflix, Videoland, Disney, Apple, Ziggo/HBO.... gaat nergens over.
Karzal
Karzal 5 mei 2018, 13:18
Volgens mij zag ik al iets voorbij komen over een samenvoeging van videoland & ziggo? Lijkt me een goed voorbeeld van hoe het zou moeten. Samenvoegen die zooi, niet constant meer uitbrengen.
renzoroy
renzoroy 5 mei 2018, 13:40
ja vraag mij af of dat ooit gaat gebeuren, vooral omdat netflix, hulu etc etc ook allemaal hun eigen series produceren.
xlucasverbunt
xlucasverbunt 5 mei 2018, 13:46
Bevordert alleen maar het illegaal kijken als iedereen met andere streaming service komt
renzoroy
renzoroy 5 mei 2018, 13:50
ja precies. Legaal kijken is op die manier vrij duur, plus dat je dan afhankelijk bent van wat de streaming diensten aanbieden. Alternatief is blurays kopen maar het probleem daarvan is (behalve ook duur) dat ook niet alles in Europa uitgebracht wordt. Zo heb ik ooit de 1e 3 seizoenen van Home Improvement op dvd gekocht, maar de rest van de serie is nooit op regio 2 uitgebracht. Zo heb ik nog wel meer series incompleet op dvd/bluray om die reden. Welke optie blijft er dan idd over?? ;)
TragicError
TragicError 8 mei 2018, 20:13
Op een gegeven verdwijnen de normale omroepen zoals we die nu kennen. Streamingdiensten zoals Netflix en Hulu zijn eigenlijk de oude zenders van vroeger. Er zullen er altijd meer dan één zijn.
Log in om een reactie achter te laten