Mijn
Serie
Inloggen

Inloggen

E-mailadres / gebruikersnaam en / of wachtwoord zijn niet correct.
Alles voor de Nederlandse seriefan

Alles voor de Nederlandse seriefan


De Nederlandse Michiel Huisman in de wereldwijde hitserie Game of Thrones.

Serieliefhebbers veranderen in korte tijd het Nederlandse medialandschap. De behoefte om series te kijken houdt de DVD levend, spekt video on demand en forceert contentaanbieders om beter te presteren dan illegale diensten. Film1, HBO, Netflix, Videoland Unlimited, WappZapp, MyPrime en NLZiet proberen seriefans op hun wenken te bedienen.

Het is een ervaring die in een korte tijd verloren is gegaan. Een winkel binnenlopen, een doosje uitkiezen uit een rek en met de medewerker een praatje maken over de serie die vanaf dat moment eigendom is. In 2014 vindt er een definitieve verschuiving plaats in de manier waarop Nederlanders hun series bekijken. Hoewel bol.com meldt dat TV series in populariteit toenemen op DVD, daalt de omzet van de home video markt. Dit terwijl video on demand (VoD) juist met 23% is gegroeid vorig jaar. Nederland kijkt steeds vaker digitaal.

VoD is vooral populair middels gratis diensten als UitzendingGemist. Het zijn voornamelijk jongeren en mannen tussen de 25 en 44 die betalen voor online video's, blijkt uit onderzoek van Dimitri Lahaut voor Filmonderzoek. "Uiteindelijk zal de traditionele home video verdwijnen. Het bezit is niet belangrijk meer. Distributeurs zien nu de waarde van VoD," vertelt Lahaut, die jaarlijks het kijkgedrag van consumenten bestudeert. Het blijkt dat VoD een markt voor serieliefhebbers is. Het GfK ondervond dat ruim 80% van de series online via betaalde abonnementen worden bekeken. Er is behoefte om series te zien en Nederlanders zijn er bereid om er voor te betalen.

In september van 2013 maakt Netflix haar entree in Nederland. De verkoop van series online, het bestellen van DVD's bij websites als bol.com of het kopen van bestanden in iTunes, bestaat dan al een tijd. Netflix biedt iets anders aan. Tegen een vaste prijs per maand kunnen gebruikers alle films en series zien die de dienst in haar verzameling heeft. Het kijken van meerdere afleveringen achter elkaar, ook wel bingekijken genoemd, wordt belangrijker dan een serie bezitten. In de zomer van 2014 is het aanbod van dit soort subscription video on demand (SVoD) diensten explosief gegroeid. Videoland Unlimited, MyPrime, Wappzapp, NLZiet, HBO en Film1 bieden de gebruiker allemaal een soortgelijke dienst aan. Een van de eerste diensten, Ximon, heeft zich dan al teruggetrokken. In Nederland is er een race losgebarsten, met de seriefan als hoofdprijs.

Wat motiveert een dienst om zich te storten op de al drukke SVoD markt? "Tachtig procent van onze omzet kwam uit transactional video on demand," vertelt Co Mast, directeur van Videoland, die het bedrijf dertig jaar geleden begon door met een bestelwagen vol videobanden door zijn dorp te rijden. Die bestelwagen veranderde al snel in een videotheekketen wat op diens beurt weer veranderde in een online winkel. "We zijn martkleider in TVOD. Dat willen we ook in SVOD zijn. Wij proberen dat in één winkel te bouwen." De toevoeging van de Unlimited dienst aan Videoland bewijst dat tijden en kijkgewoontes nog steeds veranderen. De streamingsdiensten zijn vastberaden om de VoD markt te winnen door content op zo veel mogelijk manieren (via de kabel of internet) en apparaten (laptop, televisie of smartphone) aan te bieden.

Overal series
De toename in diensten heeft een lastige bijkomstigheid. Om zo veel mogelijk klanten te winnen levert een dienst exclusief content. Dat kan door het zelf te produceren of door de rechten te vergaren. Het gevolg: diensten hebben ieder een andere verzameling aan series. Netflix heeft de rechten voor Breaking Bad. HBO produceert zelf Game of Thrones en zal dat niet snel delen met een andere dienst. De omroepen achter NLZiet onderscheiden zich met hun unieke aanbod van Nederlandse series. Momenteel is een betalende gebruiker van VoD diensten maandelijks gemiddeld € 27,50 kwijt. Deze gebruikers verwachten in de toekomst nog meer te spenderen aan VoD. De consument moet meerdere abonnementen nemen om alle series te zien, in plaats van dat hij één abonnement afsluit voor alle series. "Ik snap dat mensen dat willen," geeft Jaap Bruijnen, general manager van HBO Nederland, toe. "Maar dat is niet te betalen. Je kan het niet alleen. Zo'n abonnement wordt dan veertig euro." Mast is het met hem eens: "Het is een utopie. Het is te simpel om te zeggen 'als er geen andere partijen waren kon je alles doen'. Dat is niet waar, want dan wordt het bedrag dat je moet betalen voor al die rechten te hoog. De consument zal altijd goed rondkijken: 'welke kant moet ik op en waar pas ik het beste bij?'."

Illegaal valsspelen
Er is een manier om wel alle series bij elkaar te zien zonder dat er ook maar een cent voor betaald wordt. The Next Web noemt het "Hollywoods grootste nachtmerrie". De illegale streamingsdienst Popcorn Time speelt vals in de race voor meest populaire streamingdienst. Met het gemak van Netflix en de ongelimiteerde bibliotheek die uitzendrechten aan zijn laars lapt, is Popcorn Time een verleidelijk alternatief. Het voegt naar eigen zeggen miljoenen gebruikers toe in een korte periode. Hoewel, volgens het GfK, een derde van de Nederlanders wel eens gebruik maakt van VoD, concludeert Considerati voor Filmproducenten Nederland dat alsnog een kwart van de Nederlanders content uit illegale bron kijkt. Consideratie berekende dat het gebruik van illegale diensten de Nederlandse film- en serie-industrie 78,4 miljoen euro per jaar kost. Dat is bijna evenveel als de 89 miljoen die VoD opbracht in 2013.

De effectiviteit van het illegale downloadverbod, dat april van dit jaar inging, moet nog blijken. Van de respondenten van het onderzoek van Considerati geeft 75% aan minder te downloaden of zelfs op te houden naar aanleiding van het verbod. Een kleiner onderzoek van Stichting Copyright & Media meldt dat 75% van hun respondenten aangeeft niet te minderen of te stoppen door het verbod. Daarbij komt dat in hun toenemende consumptie van entertainment het gebruik van illegale diensten als Popcorn Time ingeburgerd is bij het Nederlandse publiek. "Het distributiemodel van Nederland is ouderwets, het digitale aanbod is beperkt en vrijwel even duur als het fysieke aanbod. Logisch dat de gemiddelde Nederlandse burger downloaden algemeen maatschappelijk aanvaardbaar vindt," beargumenteert freelance journalist Rutger Schuil eerder dit jaar in de Volkskrant.

De belangrijkste motivatie voor downloaders is "omdat het gratis is". In reactie op het rapport zegt Marjan van der Haar, directeur van Filmproducenten Nederland: "Nu is het zaak deze schade terug te dringen en legaal aanbod in Nederland de norm te maken." De online streamingsdiensten kunnen daar bij helpen. "Ik ben heel blij dat er nu meer diensten zijn. Dan beseft de consument dat hij voor premium diensten moet betalen. Dat ga ik hem niet vertellen. Dat moet hij organisch begrijpen," zegt Bruijnen. De missie om illegale downloaders over te laten stappen op legale diensten is niet hopeloos. Er is al een overlap tussen de meest prominente illegale content kijkers en VoD gebruikers. Met 56% zijn jongeren tussen de 16 en 24 jaar overgerepresentateerd onder illegale downloaders. Zo'n 45% van de Nederlanders tussen de 18 en 34 jaar maken gebruik van VoD. Uit onderzoek van de Universiteit van Amsterdam blijkt dat juist downloaders vaker legale content aanschaffen dan mensen die bijna nooit downloaden. "In enkele landen waar Netflix geïntroduceerd is, zie je dat het downloaden afneemt," bevestigt Lahaut.

Wat de kijker wil
Streamingsdiensten doen hun best om zo veel mogelijk content zo snel mogelijk aan te bieden. Daar spelen de trends onder illegaal downloaden een rol bij. "We volgen het illegale downloadgedrag om erachter te komen welke films en series populair zijn onder Nederlanders. Dit betekent niet dat deze titels ook onderdeel van ons aanbod worden, maar het geeft ons wel een beeld van wat er speelt," zegt Joris Evers, hoofd communicatie van Netflix Europa. Andere diensten proberen juist de illegale downloads te ontwijken. "Wij dienen een ander segment," vertelt Colin Ellis, oprichter van WappZapp, een streamingsdienst die zich richt op lokale en prijswinnende producties. "Ons content is niet zo goed te downloaden." De recente toename in Nederlandse producties kan ook als antwoord op de illegale trends worden gezien. De opnamen van de eerste Nederlandse serie exclusief voor Videoland Unlimited, Zwarte Tulpen, zijn al begonnen. De diverse diensten hebben ieder een tactiek om de veeleisende seriekijker te dienen.

De Nederlandse seriekijker is gewend om te krijgen wat hij wil. Voorheen moesten seriefans maanden wachten totdat Nederlandse media nieuwe afleveringen uitzonden. Illegale downloads loste dat probleem op. Met de introductie van streamingsdiensten bieden media legale manieren aan om de nieuwste afleveringen zo snel mogelijk te zien. "Het is niet meer van deze tijd dat wij als contentprovider als distribiteur gaan bepalen wanneer de consument iets kijkt," zegt Bruijnen. HBO maakt afleveringen van Game of Thrones, wereldwijd de meest gedownloade serie, om zes uur 's ochtends online beschikbaar, tegelijkertijd met de uitzending op de Amerikaanse westkust. Videoland Unlimited veranderde de regels door het nieuwe seizoen van Divorce al online aan te bieden vóór RTL het op televisie uitzond. De serie topte de lijst van best bekeken series op de dienst. Netflix experimenteert momenteel met de tienersensatie Pretty Little Liars, die een week na de Verenigde Staten in Nederland online komt. Het publiek wilde sneller nieuwe afleveringen zien en de mediabedrijven geven toe.

De boodschap dat Nederlanders series willen zien, via illegale downloads, DVD of VoD, is bij de contentaanbieders aangekomen. De toename in streamingsdiensten signaleert een nieuw tijdperk voor de kijker. Er zijn meer series beschikbaar dan ooit, in de hoogste kwaliteit, ondertiteld, op alle apparaten en zo snel mogelijk. Hoewel de echte seriefan meerdere abonnementen moet bundelen om alles te zien, doen de diensten er alles aan om de kijker op zijn wenken te bedienen. Ze moeten wel; er zijn te veel alternatieven. "Daar doen we het allemaal voor," concludeert Bruijnen, "de echte fan die 's ochtends de nieuwste aflevering wil zien." Vanaf de bank een applicatie openen, langs verschillende icoontjes glijden en er een aanklikken om een serie te kijken. In een korte tijd zijn Nederlanders een geheel nieuwe ervaring rijker.
Leuk?
Bekijk stemmen

Reacties (4)

Helgoned
Helgoned 19 augustus 2014, 10:56
Herkenbare trends en ontwikkelingen. Mooi dat series in aanzien en populariteit blijven stijgen. Beroemde acteurs, producenten en scenarioschrijvers hoeven niet meer te verdedigen waarom ze in serieland verblijven.
Ik hoop echt dat het lukt om illegale downloading in te dammen. Het prijsverschil is soms zo groot dat de liefhebber er gemakkelijk tot verleid wordt, maar het is natuurlijk funest voor de makers van de series. Ikzelf houd het vooral bij de ouderwetse dvd en tv.
anonymous
anonymous 19 augustus 2014, 19:03
Ik houd het ook vooral bij dvd en bluray voor de betere series en films. Verder tv live kijken of opnemen en later kijken.
eentje
eentje 19 augustus 2014, 20:15
laten ze maar is zorgen dat uitzendingen in Nederland niet veel achterlopen op de vs en in goede volgorde worden uitgezonden op tv met minder irritante reclames. (gedownloade aflevering duurt 40 min zelfde op tv 60) en prijzen naar beneden halen.
anonymous
anonymous 21 augustus 2014, 20:19
En wat een bagger id het om gedownloade series te bekijken, ik doe het niet meer,ik erger me teveel aan de beeldkwaliteit, het geluid,deondertiteling,enz.
Ik koopofkijkniet.
Log in om een reactie achter te laten