Mijn
Serie
Inloggen

Inloggen

E-mailadres / gebruikersnaam en / of wachtwoord zijn niet correct.

Netflix cancelt vijf series vanwege de impact van de stakingen

Maar liefst twee series en drie geanimeerde series voor volwassenen zijn door Netflix gecanceld en daar zitten titels bij waar niet iedereen blij mee zal zijn.
Netflix zal niet doorgaan met meer seizoenen van live-action series Shadow and Bone en Glamorous en de volwassen geanimeerde komedies Agent Elvis, Farzar en Captain Fall.

De beslissing werd genomen een week na het einde van de SAG-AFTRA-staking en anderhalve maand na het einde van de WGA-werkonderbreking, terwijl netwerken en platforms de gevolgen blijven evalueren van de zeven maanden durende productieonderbreking als gevolg van de staking.

Shadow and Bone

Terwijl er tijdens en direct na de stakingen een heleboel series gecanceld en niet vernieuwd werden door lineaire netwerken en streamers, heeft Netflix zich de afgelopen 6½ maand grotendeels onthouden van beslissingen om te cancelen, terwijl het wel een aantal vernieuwingen aankondigde, waaronder One Piece (2023) (seizoen twee), Ginny & Georgia (seizoen drie en seizoen vier), The Lincoln Lawyer (seizoen drie), XO, Kitty (seizoen twee), Heartstopper (seizoen twee en seizoen drie), The Night Agent (seizoen twee opgenomen aan de vooravond van de WGA-staking), The Diplomat (US) (seizoen twee), Fubar (seizoen twee), Sweet Magnolias (seizoen vier) en Castlevania: Nocturne (seizoen twee).

Zoals gebruikelijk speelden de prestaties van series versus de kosten een grote rol in de beslissingen van Netflix. In het geval van Shadow and Bone, Glamorous, Agent Elvis, Farzar en Captain Fall waren er ook bijkomende factoren.

De vertragingen bij het schrijven en filmen als gevolg van de WGA- en SAG-AFTRA-stakingen hebben de planningen van netwerken en streamers in de war geschopt, waardoor series hun geplande lanceringen missen en er een opstopping in de pijplijn ontstaat voor eind 2024 en 2025. De stopzetting van de productie zorgt ook voor grote gaten tussen de seizoenen, waarbij de nieuwkomers die aan seizoen twee beginnen het meest kwetsbaar zijn als ze nog niet zijn doorgebroken zoals The Night Agent en One Piece (2023). Alle onlangs gecancelde series, behalve Shadow and Bone, hebben maar één seizoen gedraaid.

Bovendien vallen de stakingen samen met een periode van verhoogde financiële controle bij de meeste mediabedrijven, die hun lineaire en streamingstrategieën hebben bijgesteld. In de komende weken zullen er waarschijnlijk meer besluiten vallen met betrekking tot cancelen, omdat de netwerken hun programma's na de stakingen blijven onderzoeken.

Op het gebied van animatie voor volwassenen maakt Netflix een overgangsperiode door. Het nieuwe leiderschap van de afdeling, dat eind vorig jaar werd ingesteld toen Billy Wee werd aangesteld als directeur van Adult Animation, begint zijn stempel te drukken op de ontwikkelingssamenstelling terwijl Netflix blijft investeren in het genre, dat hits heeft voortgebracht als BoJack Horseman, Big Mouth (2022), F is for Family en Disenchantment. Agent Elvis, Farzar en Captain Fall werden allemaal ontwikkeld en groen licht gegeven door het vorige animatieregime voor volwassenen.

Het cancelen van Captain Fall komt midden in het eerste seizoen. De animatieserie had een eerste seizoen van twintig afleveringen gekregen dat in twee delen zou worden uitgezonden. De beslissing om niet door te gaan komt nadat de eerste helft, dat in juli uitkwam, geen groot publiek trok.

Shadow and Bone is de meest spraakmakende serie en de enige tweede serie in de groep. De serie is geïnspireerd op de bestseller Grishaverse-romans van Leigh Bardugo, heeft een toegewijde aanhang onder fans en is een belangrijke titel voor Netflix, die ook een videogamefranchise voor de streamer heeft voortgebracht.

Seizoen twee van het grote fantasydrama, dat in maart van start ging, had echter niet dezelfde impact als het eerste seizoen. De serie stond vijf weken in de wekelijkse Top 10 voor Engelstalige series zonder op nummer 1 te komen. Dat, in combinatie met het mogelijke uitstel van seizoen drie, heeft waarschijnlijk meegespeeld in de beslissing om niet verder te gaan.

De groeiende lijst van televisieseries die gecanceld zijn tijdens of na de stakingen zijn onder andere ABC's The Rookie: Feds en Home Economics, Fox's Welcome to Flatch, Freeform's Praise Petey, Paramount+'s Rabbit Hole, Fatal Attraction en Joe Pickett, MGM+'s Chapelwaite, Prime Video's The Peripheral en A League Of Their Own, HBO's The Idol en Winning Time: The Rise of the Lakers Dynasty, Apple TV+'s The Afterparty, City on Fire, Suspicion (2022) en High Desert, Starz's Heels, Run the World, Blindspotting, Ava DuVernay romantische dramaserie en The Venery of Samantha Bird en Showtime's Gattaca, Seasoned en I Love That for You.

Shadow and Bone, van bedenker, schrijver en uitvoerend producent Eric Heisserer, speelt zich af in een door oorlog verscheurde wereld waar de nederige soldaat en wees Alina Starkov zojuist een buitengewone kracht heeft losgelaten die de sleutel kan zijn tot de bevrijding van haar land. Jessie Mei Li speelt de rol van Alina Starkov, samen met Archi Renaux, Freddy Carter, Amita Suman, Kit Young en Ben Barnes.

Glamorous, oorspronkelijk een pilot voor de CW, verscheen in juli op Netflix. Het is gemaakt en geproduceerd door Jordan Nardino, met uitvoerende producenten Damon Wayans Jr. en Kameron Tarlow. CBS Studios is de studio. De serie vertelt het verhaal van Marco Mejia (Miss Benny), een jonge queer man die zich niet gedraagt naar geslacht en wiens leven vast lijkt te zitten totdat hij een baan krijgt bij de legendarische make-up mogul Madolyn Addison (Kim Cattrall).

Agent Elvis

Matthew McConaughey is de stem van Elvis Presley in Agent Elvis, die in maart is uitgekomen. Hij produceert ook de serie van Priscilla Presley en John Eddie, Sony Pictures Animation, Authentic Brands Group en Titmouse. In Agent Elvis ruilt Elvis Presley zijn jumpsuit in voor een jetpack wanneer hij heimelijk wordt ingelijfd in een geheim spionageprogramma van de overheid om de strijd aan te gaan met de duistere krachten die het land waar hij van houdt bedreigen - dit alles terwijl hij zijn baan als King of Rock 'n Roll behoudt.

Farzar, dat in juli 2022 debuteerde, is een sciencefictionkomedie die prins Fichael en zijn bemanning volgt terwijl ze zich buiten hun menselijke koepelstad wagen in de strijd tegen de kwaadaardige buitenaardse wezens die hen willen doden en/of opeten. Het is afkomstig van Paradise PD-makers en uitvoerende producenten Roger Black en Waco O'Guin, Odenkirk Provissiero Entertainment en Bento Box Entertainment.

Captain Fall komt van Norsemen-makers Jon Iver Helgaker en Jonas Torgersen met een stemmencast onder leiding van Jason Ritter, Christopher Meloni, Lesley-Ann Brandt en Anthony Carrigan. De komedie volgt een nat achter de oren, maar goedhartige zeekapitein die ongewild aan het roer komt te staan van een smokkelschip voor een vreselijk internationaal kartel dat hem gebruikt als zondebok voor het geval de autoriteiten hen ooit te pakken krijgen.
Leuk?
Bekijk stemmen

Reacties (2)

JanWillemK
JanWillemK vr 17 november, 22:32
Uit de lijst van gecancelde series heb ik alleen The Peripheral en Shadow and Bone gezien. Van het cancelen van The Peripheral baal ik nog steeds. Shadow and Bone vond ik maar so so.
BlackBiker
BlackBiker za 18 november, 10:56
Ik heb alleen The Peripheral gezien en baal echt gigantisch van het cancellen van die serie. Shadow and Bone staat nog op mijn watchlist, maar ik denk dat ik daar dan maar niet aan ga beginnen. Verder is Chapelwaite niet gecancelled. Ja, formeel wel, maar het was altijd bedoeld als miniserie en bovendien is het verhaal helemaal verteld. Een seizoen 2 werd alleen overwogen omdat het een succes was. De bekende Hollywood melkfabriek heeft echter besloten dat maar niet te doen, wat ook prima is.
Log in om een reactie achter te laten