Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
Leuk?
8
0
Bekijk stemmen

Spotlight On: Claire Danes

Licht uit, spot aan! Tijd om eens te kijken welke serie die ene acteur ook op zijn cv heeft staan.

Eerder deze maand werd de allerlaatste aflevering van Homeland uitgezonden. Een serie die met de jaren is uitgegroeid tot een grote favoriet van velen. Dat kwam niet in de minste plaatst door Claire Danes, die met haar ijzersterke vertolking van Carrie Mathison menig kijker voor zich won.

Voor Homeland was Danes in het geheel niet zo bekend op televisie. In het begin van de jaren '90 speelde ze wat kleine gastrollen. Zo was ze in 1992 te zien in één aflevering van Law & Order en dook ze twee jaar later voor één aflevering op in Dudley. Hadden dat er meer kunnen zijn maar zegt de laatste serie je al niets? Dat kan goed; komedieserie Dudley haalde een welgeteld aantal afleveringen van zes voordat het alweer van de buis verdween.

Danes breekt een jaar later toch door. Ze krijgt de hoofdrol in de serie My So-Called Life. Ze speelde Angela Chase, die als vijftienjarige met de problemen en ontwikkelingen van een tiener probeert om te gaan. De serie wordt erg gewaardeerd maar na slechts twee seizoenen wordt de serie toch beëindigd.

Dat lag niet aan de fans, die met een petitie hebben geprobeerd de serie nieuw leven in te blazen. Het was Danes zelf die aangaf dat dit niet zou gebeuren. De reden: Danes had inmiddels ook het grote doek gevonden. Haar filmwerk liet het niet toe een eventuele revival van My So-Called Life te realiseren.

Voor een lange periode lijkt dat ook het einde van Danes' acteercarrière op het kleine scherm te zijn. Ze richt zich volledig op film, waarbij ze onder meer rollen speelt in Romeo + Juliet, The Rainmaker, Terminator 3: Rise of the Machines en Stardust.

Na Temple Gradin, een televisiefilm, komt er toch een vervolg. Danes wordt gecast voor Homeland. Als CIA-agente Carrie Mathison is ze overtuigd dat Nicholas Brody, een onlangs geredde oorlogsgevangene, in contact staat met de terroristische groepering Al Qaida. Ze verdenkt hem ervan een aanslag op Amerikaans grondgebied te willen plegen.

Acht seizoenen lang hebben we nagelbijtend kunnen kijken hoe Danes haar karakter met verve speelt. Haar Carrie Mathison is bipolair, wat haar werk wellicht nog ingewikkelder maakt. De overtuiging die in haar rol ligt, maakt dat het karakter van Danes heel menselijk blijft. Ze de onderzoeker op missie, slachtoffer en soms een beetje dader tegelijk. De seriefinale is ook door het publiek zeer goed ontvangen waarmee Homeland en Danes waardig afscheid hebben genomen.

Wat de volgende projecten van Danes worden, valt nog te bezien. Hoewel we haar tijdens de looptijd van Homeland ook kortstondig in Masters of None en Portlandia zagen, is het niet gezegd dat Danes het kleine doek trouw blijft. Haar rol in Homeland heeft haar een stuk bekender gemaakt, dus wie weet waar we haar in de toekomst mogen zien.

Ben je fan? Kijk hier voor meer (gast)rollen die Claire Danes heeft gespeeld.

Heb je zelf een favoriete acteur of actrice? Laat het ons weten en wellicht richten we de spotlight volgende keer op haar/hem!
Leuk?
8
0
Bekijk stemmen

Reacties (1)

avatar_Inter
02 jul 2020 14:39 -
Mooi geschreven, Nico!
Reageer