Mijn
Serie
Inloggen

Inloggen

E-mailadres / gebruikersnaam en / of wachtwoord zijn niet correct.

De Onbekende Seriekijker: BlackBiker

Niet alleen van bekende Nederlanders is het interessant om te weten naar welke series zij kijken. Het zijn juist vaak die onbekende Nederlanders waarvan je soms wilt weten waar zij naar kijken en waarom.
Wij hebben dan ook aan De onbekende Seriekijker gevraagd waar hij het liefst naar kijkt en waarom. De 91ste Onbekende Seriekijker is Rob (56)

Rob


Aantal serie-uren per week: Dat verschilt, maar aan twaalf uur kom ik gemiddeld wel. En nu de bioscopen en kroegen dicht zijn zeker.
Allereerste serie ooit gezien: De allereerste weet ik niet meer. Dat kan De Fabeltjeskrant zijn of Swiebertje. De eerste twee waar ik echt nog van weet hoe ik ze vond, omdat ik soms achter de bank dook, waren Doctor Who (1963), de serie met de vierde doctor (Tom Baker), en The Avengers met Emma Peel. Die vond ik enerzijds doodeng maar ook erg fascinerend. En de originele Star Trek natuurlijk. Die heb ik niet 'live' gezien, maar wel in reruns begin jaren 70.
Beste serie ooit: Hier hoef ik nauwelijks over na te denken. Alle Star Trek series. Ik ben een echte Trekkie en heb dan ook alle series, behalve de twee nieuwste, op mijn dvd-schap staan. Vooral het origineel uit de jaren 60 is een pareltje.
Beste serie op dit moment: The Expanse. Ik was enorm blij dat Amazon deze serie overnam nadat Syfy er mee was gestopt. Het is in mijn ogen de beste sciencefictionserie van de laatste jaren met een sterk verhaal, een hele goede cast en een fenomenaal productie design. Alles klopt gewoon aan die serie.
Serie die op de planning staat: Ik heb de dvd-boxen van Ripper Street en The Looming Tower nog staan. Die moet ik dus echt nog zien. Beide heb ik nog niet gezien, maar gekocht om het verhaal dat op de hoes stond, dus ik ben benieuwd. Op mijn MijnSerie kijklijst staan nog wat series die ik bij elkaar gesprokkeld heb uit artikelen op MijnSerie. The Man in the High Castle moet ik echt nog eens tijd voor vinden, net als voor iZombie en Van Helsing. En ik hoor ook veel goeds over The Handmaid's Tale.



Rob, zijn gebruikersnaam is BlackBiker, 6 maanden lid van MijnSerie.nl: “Mijn naam is Rob en ik ben 56 jaar. Ik ben nu vijf maanden lid van MijnSerie en ik ben daar bekend als BlackBiker."



Als je een persoonlijke top 5 moet samenstellen van de beste series die je ooit hebt gezien, hoe ziet deze top 5 er dan uit?: "Super moeilijk om er maar vijf te kunnen noemen maar dit is wat er nu als eerste bij me opkomt: 1. Star Trek, 2. The Expanse, 3. Penny Dreadful, 4. Chernobyl, 5. Orphan Black." Wat vind je de slechtste serie die je ooit hebt gezien? Waarom?: "Dat is lastig, want die kijk ik in principe niet (helemaal). Ik ben laatst erg snel gestopt met Avenue 5. Het kan beter zijn geworden, want het heeft ook een tweede seizoen gekregen las ik, maar de eerste aflevering vond ik zo slecht dat ik gelijk ben gestopt met kijken. Ook de Spaanse superhelden komedie El vecino (The Neighbor) was ik snel op uitgekeken. Ik zal Spaanse humor niet snappen denk ik. En Servant. Een serie van M. Night Shyamalan waar ik meer van had verwacht. Maar er gebeurde helemaal niets in die serie. Ik heb niets tegen een trage opbouw, maar dit duurde echt te lang."



Welke series volg je op dit moment*?: "Star Trek: Picard en straks Star Trek: Discovery natuurlijk weer. Supernatural (het laatste seizoen wordt hopelijk nog netjes afgerond) en Westworld. Maar ook NCIS en The Curse of Oak Island. En ik hou enorm van de vergezochte theorieën in Ancient Aliens. En af en toe vind ik ook Ghost Adventures leuk om te zien (Bang! Woah!! What the bleep was that!?). Ik kan er altijd wel om lachen hoe serieus die mensen zichzelf nemen. Devs kijk ik ook. Ben nieuwsgierig genoeg om te willen weten hoe dit verder gaat. En Evil, met 'onze' Katja Herbers mag van mij ook weer snel beginnen. En zo zijn er nog veel meer series waar ik met ongeduld wacht op het volgende seizoen."



In de seriewereld bestaan er tal van genres. Als je één genre mag kiezen, wat is dan je favoriete genre en waarom?: "Sciencefiction is toch wel het genre waar ik het meeste naar kijk. Vooral omdat binnen dit genre van alles mogelijk is. Van super technologische series tot Apocalyptische werelden. Veel van deze series zijn ook erg avontuurlijk. En het zijn vaak hele sterke verhalen, die ook wat zeggen over onze huidige wereld. Zo zat de eerste op de Amerikaanse televisie uitgezonden interraciale kus in Star Trek…"



Heb je een voorkeur voor een land waar de serie vandaan moet komen? Kijk je bijvoorbeeld het liefst naar Amerikaanse series, of Deense series etc?: "In Amerika wordt momenteel het meeste gemaakt in mijn favoriete genres (sciencefiction en horror). Verreweg het meeste wat ik kijk komt uit de Verenigde Staten. Maar ik heb ook diverse Britse series (onder andere Monty Python's Flying Circus, Fawlty Towers, Luther, Sherlock, Hyperdrive, The Avengers) in de kast staan evenals een aantal Scandinavische series (onder andere Bron/Broen en Millennium (2010). En uit Nederland heb ik natuurlijk Missie Aarde met Kim van Kooten. En Floris.


Jared Harris uit Chernobyl
Series worden gemaakt door producenten met een heel team daar achter. De acteurs brengen vervolgens het verhaal over. Heb je een favoriete acteur en/of actrice? Waarom?: "Qua actrice vind ik Amanda Tapping altijd leuk. Bekend van onder andere Stargate SG-1 en Sanctuary. Als ik een acteur moet noemen, zeg ik Jared Harris. Zowel in The Expanse als in Chernobyl vond ik hem erg goed."



Ben je wel eens verslaafd geweest aan een serie? Hoe kwam dat en hoe ging je daar mee om?: "Nee. Ik kijk wanneer ik tijd heb. Bingen wil wel eens bijna uit de hand lopen, maar als ik wil stoppen met kijken, dan lukt dat best." Wat betekenen series voor je? Is het een soort van ontspanning of iets anders?: "Ja, dit is voor mij puur ontspanning. Maar er zijn ook series die ik kijk om meer over dingen te leren, denk dan aan Cosmos (2014), over astronomie en De Kijk van Koolhoven, over mijn andere passie, film."



Wil je voor ons beschrijven hoe je serie kijkt?: "Ik heb een Phillips super breedbeeld televisie met een beeldverhouding van 21:9. Daarom heb ik nooit zwarte balken in beeld, ook niet bij films. Natuurlijk met een Dolby surround systeem voor goed geluid." Wacht je tot de afleveringen van jouw serie uitgezonden worden op de Nederlandse televisie of stream je? Of beide? En heb je een account op Netflix/Videoland/Amazon of nog een andere betaalzender of streamingdienst?: "Nee, nee, nee en nee. En ik heb Mandy beloofd om verder niet in detail te treden. Daarnaast kijk ik heel veel op dvd en blu-ray. In mijn collectie zijn er momenteel 195 titels getagged met 'televisie'. Ik heb wel een jaar abonnement op Horrify, de Nederlandse horror streaming service. Dat heb ik gewonnen in een prijsvraag van MijnSerie. Leuk! Maar hier staan niet zoveel series op. Vooral films."



Welk cijfer zou jij jezelf geven op het gebied van seriefanaat? (op schaal van 1 tot 10!) En waarom en hoe past MijnSerie daarin?: "Een ruime voldoende. Een 7,5. MijnSerie is een prachtig medium om bij te houden wat je hebt gezien en nog niet. En daarnaast doe ik hier inspiratie op om (voor mij) nieuwe series te gaan bekijken. De nieuwsberichten, columns en recensies helpen daar prima bij."

Rob (BlackBiker) is niet langer De Onbekende Seriekijker. We weten nu waar hij graag naar kijkt en ook waar. Binnenkort komt er een andere seriefan aan bod.

Voor nu, met hartelijk dank aan Rob, tot de volgende keer.

Met vriendelijke bekende seriegroet,

Mandy

*Interviewdatum: 23 maart 2020.

,5
Leuk?
Bekijk stemmen

Reacties (3)

DAVE2804
DAVE2804 17 april 2020, 20:51
Erg leuke column elke keer.
Rob (of moet ik BlackBiker zeggen?), Jared Harris is inderdaad een geweldig acteur. Ook in Mad Men en The Crown speelt hij geweldig. Leuk om te lezen ook dat er nog meer filmfans zijn die De Kijk van Koolhoven kunnen waarderen. Het enthousiasme waarmee Martin van Koolhoven vertelt geeft me altijd zin om daarna een filmpje te kijken.
BlackBiker
BlackBiker 19 april 2020, 14:41
Haha, Rob is goed hoor. BlackBiker is al een hele oude nickname die ik ooit heb bedacht vanwege de motor waar ik toen op reed.
Ik heb Koolhoven ook dit jaar nog in het theater gezien, waar hij ook een "Kijk van Koolhoven" deed. Daarna keek ik toch op een heel andere manier naar "Once upon a time in the West". Enthousiaste man en ook een goede regisseur. Brimstone vind ik persoonlijk een klassieker.
DAVE2804
DAVE2804 22 april 2020, 13:42
Koolhoven (natuurlijk heet hij niet van Koolhoven, een vergissing van mijn kant) kan echt super enthousiast vertellen. Hij ziet dingen in films op zo'n manier dat je inderdaad met heel andere ogen naar de betreffende film gaat kijken. Zo had hij het in afl. 1 van dit tweede seizoen (dat ik nu pas begonnen ben met kijken) over de remake van The Thing van John Carpenter. Ik vond dat altijd een aardige film, maar meer ook niet. Koolhoven weet het echter zo te brengen dat je na afloop denkt: "Dat is inderdaad gewoon een superfilm, ja". En tja, Once Upon a Time in the West....geweldig mooie klassieker die in mijn persoonlijke Top 10 staat.
Log in om een reactie achter te laten