Mijn
Serie
Inloggen

Inloggen

E-mailadres / gebruikersnaam en / of wachtwoord zijn niet correct.
De Onbekende Seriekijker: DagmarKrijt

De Onbekende Seriekijker: DagmarKrijt

Niet alleen van bekende Nederlanders is het interessant om te weten naar welke series zij kijken. Het zijn juist vaak die onbekende Nederlanders waarvan je soms wilt weten waar zij naar kijken en waarom.
Wij hebben dan ook aan De onbekende Seriekijker gevraagd waar hij/zij het liefst naar kijkt en waarom. De 90ste Onbekende Seriekijker is Dagmar Krijt (19).

Dagmar Krijt


Aantal serie-uren per week: Ik weet dit niet precies en ik denk dat ik het ook niet precies zou willen weten. Ik probeer wel elke dag even te gaan zitten om een uurtje een serie te gaan kijken ter ontspanning. Er zijn ook wel eens dagen dat ik gewoon even niet toe kom aan een serie kijken. Dan ben ik te druk geweest en te moe om mij nog te kunnen focussen op een serie. Als ik een dag heb dat ik echt helemaal nergens zin in heb, dan kan ik mijn dag helemaal vol maken met serie kijken. Vaak begin ik dan aan een nieuwe serie en dan heb ik binnen een dag een seizoen uit. Wat ik hiervan wel jammer vind, is dat ik dan minder snel een serie onthoud. Als ik een serie rustig aflevering per aflevering kijk onthoud ik de details en de serie veel beter.
Allereerste serie ooit gezien: Zoop, ik denk dat ik toen zes was. Ik weet nog dat die serie werd opgenomen in een dierentuin, welke weet ik even niet meer, maar ik vond het toen heel gaaf dat ik in die dierentuin was geweest terwijl er opnames waren. Een andere serie die ik mij kan herinneren was Het Huis Anubis. Elke dag werd dan de aflevering van de dag ervoor uitgezonden en daarna een nieuwe. Ik weet nog goed dat ik altijd in de pauze, na de aflevering van de dag ervoor, naar bed moest. Mijn zus, die drie jaar ouder is, mocht dan nog even wat langer opblijven en de nieuwste aflevering zien. Soms mocht ik ook wat langer opblijven en meekijken. Toen vond ik het al niet leuk, wanneer ik op een nieuwe aflevering moest wachten. Toen ik nog jonger was keek ik ook naar de Teletubbies, Ernst en Bobbie en de Rest en Bassie & Adriaan. Volgens mij ken ik nog steeds alle liedjes van de laatste twee series uit mijn hoofd.
Beste serie ooit:Lastig kiezen, maar een serie die nog goed in mijn geheugen zit is The Handmaid's Tale, het is een aangrijpend verhaal. Maar daarnaast kan ik mij ook nog goed de manier van filmen en kleurgebruik herinneren. Bij La Casa de Papel heb ik mij denk ik geen enkel moment verveeld. Deze serie zou ik nog wel eens vanaf het begin willen zien. Een serie waarbij mijn liefde voor misdaad is begonnen is denk ik Broadchurch geweest. Volgens mij werd het eerste seizoen wekelijks uitgezonden op RTL 4. Elke keer als de nieuwste aflevering was afgelopen, dan was ik alweer aan het aftellen naar de volgende. Ik kan ook echt genieten van The End of the F***ing World, ik vond het tweede seizoen alleen wel een beetje tegenvallen. De serie die pas is uitgekomen op Netflix in een beetje dezelfde sfeer I Am Not Okay With This. Ik vind het lastig om te kiezen welke mij echt het meest is bijgebleven, maar dit zijn wel de series die mij op een of andere manier als eerste binnenschieten. Dus dan hebben ze toch iets bij mij geraakt. Ik heb ook de eerste paar afleveringen van Euphoria gezien, hoe deze serie is gefilmd, de acteurs en het verhaal zijn gewoon fantastisch. Maar ik heb nog niet verder gekeken.
Wat vind je de beste serie van dit moment en waarom?: Misschien een beetje cliché maar La Casa de Papel vind ik wel echt goed. De makers van deze serie weten hoe ze de spanning erin moeten houden, dan moet ik wel zeggen dat ik dingen al snel spannend vind. Ik vraag mij wel af hoe ze dit in het nieuwste seizoen gaan doen en hoe ze ervoor zorgen dat het nog redelijk geloofwaardig blijft.
Serie die op de planning staat: Heel veel Stranger Things, Peaky Blinders. Chernobyl, daar ben ik echt heel nieuwsgierig naar. Daar hoor ik ook alleen maar goede verhalen over. Hunters (2020), House of Cards (2013). Ook daar ben ik heel nieuwsgierig naar.



Dagmar Krijt, haar gebruikersnaam is DagmarKrijt, 1 maand lid van MijnSerie.nl: “Ik ben Dagmar Krijt, negentien jaar en derdejaars journalistiek student in Zwolle. Ik schrijf berichten onder mijn voornaam: Dagmar. De afgelopen jaren ben ik steeds meer fan geworden van series. Ik kijk momenteel iets te veel series door elkaar, waardoor ik soms wat pareltjes vergeet. Maar des te leuker is het als ik ze weer terug vindt. Daarom ben ik nu ook zo blij dat ik via de nieuwsbrief van mijn studie MijnSerie.nl heb ontdekt, zodat ik nooit meer pareltjes kan kwijtraken, maar alles netjes kan bijhouden.



Als je een persoonlijke top 5 moet samenstellen van de beste series die je ooit hebt gezien, hoe ziet deze top 5 er dan uit?: “Ik vind dit echt heel lastig, ook omdat ik allemaal verschillende genres kijk. En eigenlijk alle series die ik goed vind op één wil plaatsen, dus in willekeurige volgorde: Euphoria, La Casa de Papel, Broadchurch, The Handmaid's Tale, Mindhunter.” Wat vind je de slechtste serie die je ooit hebt gezien? Waarom? “Ik denk dat ik die gelijk uit mijn geheugen heb gewist, want ik vergeet soms zelfs goede series. In 2016 heb ik Gossip Girl gekeken, maar stiekem ben ik er nog steeds wel fan van. De serie bestaat uit acht seizoenen en er gebeurt eigenlijk heel weinig. Maar er hangt toch een bepaalde sfeer aan de serie waardoor ik bleef doorkijken. Maar inhoudelijk vind ik deze serie niet de sterkst die ik heb gezien. Een typische serie waarbij je niet hoeft na te denken, maar gewoon even kijkt. Riverdale vind ik nu ook echt onzin geworden, het verhaal loopt steeds verder uit, maar toch blijf ik kijken en ga ik er elke donderdagmiddag of vrijdagochtend voor zitten. Ik had bij Riverdale wel een beetje hoop door het eerste seizoen, maar de serie gaat nu echt alle kanten op.”



Dagmar, je hebt al behoorlijk wat series gezien, maar welke series volg je op dit moment*?: “De series dus ik nu aan het kijken ben zijn: The Crown, Cable Girls, Pose, Vis a Vis, Mindhunter, Peaky Blinders en ik ben er vast nog een paar vergeten. Daarnaast heb ik nog series die ik volg, maar waarvan er nog geen nieuw seizoen is, zoals Sex Education.” Ben je wel eens verslaafd geweest aan een serie?: “Ja voortdurend, als ik een serie echt goed vind kijk ik deze vaak binnen een dag uit, als ik er de tijd voor heb, anders moet ik mijzelf echt dwingen om te stoppen. Dit had ik bijvoorbeeld bij het eerste seizoen van The Handmaid's Tale en La Casa de Papel. Ik wil dan gewoon weten hoe het verder gaat en daarnaast helpt Netflix automatisch afspeelsysteem niet heel veel met het stoppen met kijken.”



In de seriewereld bestaan er tal van genres. Als je één genre mag kiezen, wat is dan je favoriete genre en waarom?: “Thriller/misdaad. Ik vind series best snel eng, maar dat maakt veel series al snel heel spannend voor mij. Ik denk dat thriller mij nooit zal gaan vervelen. Ook vind ik het leuk om zelf mee te denken over de serie, hoe iets in elkaar steekt en om te proberen te achterhalen wie de dader is. Vaak verander ik dan wel elke tien minuten van gedachte, over wie de dader is.” Naast genres zijn er ook verschillende landen waar een serie gemaakt is. Heb jij een voorkeur voor een land van herkomst?: Dat maakt mij eigenlijk niet zoveel uit, als een serie goed is, maakt het mij niet uit waar de serie vandaan komt. Het is natuurlijk wel zo dat er in een serie ook een soort landcultuur hangt, dat hoeft niet per se aan de taal te liggen. Maar ik vind wel dat er met een bepaalde vreemde taal een andere sfeer aan bepaalde series kan hangen. Ik houd echt van Spaanse series, misschien omdat ik zelf stiekem gewoon Spaans wil leren spreken, of omdat het een soort vakantiegevoel geeft. Ook vind ik Scandinavische misdaad thrillers vaak wel de leukste in zijn soort, het Scandinavische landschap heeft vaak al iets mysterieus en de taal maakt het dan nog mysterieuzer.”




Elisabeth Moss uit The Handmaid's Tale
Genres, land van herkomst weten we nu, maar heb je ook een favoriete acteur en/of actrice?: Als Olivia Colman, Amy Adams of Elisabeth Moss in een serie langskomt maak ik vaak wel even een klein sprongetje. Ik vind hen zo overtuigend spelen. Elisabeth Moss bijvoorbeeld speelde in Top of the Lake een rechercheur, dat is weer een hele andere rol die zij nu in The Handmaid's Tale speelt. Net als Olivia Colman, zij speelt nu Queen Elizabeth in The Crown, maar ik kende haar eerst uit Broadchurch, waar ze een rechercheur speelt.”



Series, wat betekenen deze voor je? Is het puur ontspanning of is het iets meer?: “Ik zet een serie vaak wel aan als ontspanning, maar het ligt eraan wat voor serie ik kijk. Ik kijk namelijk nog steeds Riverdale, maar dat zie ik echt even als een uurtje ontspanning tijdens mijn ontbijt op vrijdagochtend. Maar sommige series hebben gewoon je volledige aandacht nodig, zoals Dark, als je daar maar een seconde bij knippert kan je de draad al kwijt zijn. Dan kijk ik het niet per se om te relaxen, maar nog wel als een ‘hobby’.” Kun je ons vertellen hoe en waar je series kijkt en met wie?: “Vaak kijk ik alleen series, omdat ik het dan ook op mijn eigen tempo kan doen. Het liefst kijk ik series in bed op een regenachtige dag en dan met een warme kop thee. Sommige series kijk ik met mijn vader, dit zijn vooral de wat engere series. Laatst heb ik met mijn zus Ares gekeken, binnen een dag. We hadden allebei echt een beetje een off dagje, dus namen we het er goed van. Op een normale, wat productievere dag kijk ik als ik uit mijn studie kom een aflevering of twee. Of ’s avonds na het eten. Eigenlijk kijk ik nooit echt een serie met het hele gezin, maar laatst hebben we Unbelievable met zijn allen gekeken. Ook kijken we op woensdag avond wel eens Agatha Christie's Poirot.”



Hoe kijk je series? Heb je een abonnement op Netflix, Amazon of een andere streamingdienst?: “Ik kijk eigenlijk alles alleen maar betaald. Ik heb Videoland en Netflix. Sommige series heb ik op dvd, zoals Sharp Objects. Ook kijk ik wel eens series op de televisie, maar dan ben je zo gebonden aan een vaste tijd. Nu Amazon ook in Nederland is, wil ik hier ook wel graag een abonnement op nemen. Ook staan er veel series op Ziggo die ik nog wil zien, dus een abonnement daar op ben ik ook aan het overwegen.”



Welk cijfer zou jij jezelf geven op het gebied van seriefanaat? (op schaal van 1 tot 10!) En waarom en hoe past MijnSerie daarin?: Echt nog geen 10, ik heb nog zoveel series die ik nog moet zien, of waarvan ik nog niet eens het bestaan weet. Maar het aanbod is tegenwoordig ook zo groot. Maar daarvoor is MijnSerie handig, zo kan ik bijhouden wat ik al heb gezien. Ook krijg ik zo de belangrijkste nieuwtjes binnen rondom series en hoop ik zo ooit een tien te kunnen scoren. Ik denk dat ik nu wel op een 7,5 zit, misschien een 8. Maar mijn enthousiasme over series is wel een dikke 10.”



Dagmar Krijt (DagmarKrijt) is niet langer De Onbekende Seriekijker. We weten nu waar zij graag naar kijkt en ook waar. Binnenkort komt er een andere seriefan aan bod.

Voor nu, met hartelijk dank aan Dagmar, tot de volgende keer.

Met vriendelijke bekende seriegroet,

Mandy

NOTE: Interviewdatum 14 maart 2020.

Leuk?
Bekijk stemmen

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.
Log in om een reactie achter te laten