Mijn
Serie
Inloggen

Inloggen

E-mailadres / gebruikersnaam en / of wachtwoord zijn niet correct.
Series en epidemie of pandemie

Series en epidemie of pandemie

Er zijn veel films over een pandemie of het einde van de wereld, maar ook zijn er series over deze wereld bedreigende gebeurtenissen. Maar wat als het in het echt dichterbij komt?
The Walking Dead is denk ik wel één van de bekendste series over een pandemie. In deze serie komen de doden opnieuw tot leven als vleesetende zombies. Dit komt door een virus die iedereen blijkt te hebben. Maar ook in de serie The Last Ship staat een pandemie centraal. In de serie The Hot Zone zien we iets wat het begin zou kunnen zijn van een pandemie. Maar hoe reëel zijn deze series?

Nu het SARS-CoV -2 zich wereldwijd aan het verspreiden is lijken deze series opeens heel realistisch te worden. Al zie ik niet de doden opstaan om hun buikjes vol te eten aan de levenden. Maar een virusuitbraak is nu niet meer de ver van ons bed show. Als we de media moeten geloven staat een pandemie voor de deur.

Zou het kijken naar deze series ons dan kunnen helpen bij het voorkomen van een dergelijke wereld veranderende gebeurtenis? Persoonlijk denk ik van niet. Series en films zijn over het algemeen gemaakt om ons, de kijkers, te vermaken. En niet om ons te vertellen wat we doen moeten. En al zou het helpen, lijkt het me nu al een beetje te laat om daar een les uit te trekken.

9193 Covid

We weten hoe we zombies kunnen doden maar hoe we een virus buiten de deur kunnen houden blijkt lastiger dan zombies uit de weg ruimen. Geen handen meer schudden is nu het devies, maar hoe zit het dan met de deur- of liftknoppen, pinautomaten, geld, winkelkarretjes, het openbaar vervoer? Het lijkt haast een onmogelijke taak om het virus te stoppen.

Een dergelijk virus lijkt in vele gevallen een onverwoestbare drang te hebben om te overleven, maar vergeet de drang van de mens niet om te willen leven. We doen er nu alles aan om het virus tegen te houden en zijn ook al naarstig op zoek naar een vaccin. Doemscenario’s als The Last Ship staan nog niet om de hoek te kloppen, maar het nieuws gaat wel langzaam die richting uit.

Belangrijke evenementen worden gecanceld en nu komen er berichten los van producties van series die worden stil gelegd vanwege een besmetting of dreiging van besmetting. Mocht het Corona (Covid-19) virus snel bestreden kunnen worden zou het me niet verbazen als daar binnen niet afzienbare tijd een serie over gemaakt gaat worden.

Met vriendelijke virusvrijegroet,

Mandy

P.s. inmiddels is door de WHO het virus als pandemie bestempeld.
Leuk?
Bekijk stemmen

Reacties (7)

Inter
Inter 12 maart 2020, 14:27
Mooi geschreven, Mandy Gelling.
Mandy1966
Mandy1966 12 maart 2020, 15:28
Dank je wel.
E71
E71 12 maart 2020, 18:10
"maar hoe zit het dan met de deur- of liftknoppen, pinautomaten, geld, winkelkarretjes?"

Het virus overleeft niet lang op dergelijke opervlakten. Het niet handenschudden heeft een specifieke reden. Ze vermoeden dat het virus al kort na infectie vrijkomt in de neusholte, waarna het aan onze handen komt doordat mensen zo vaak onbewust aan hun gezicht zitten. Vervolgens zou het virus via vooral handcontact overgaan op de volgende persoon.
BlackBiker
BlackBiker 12 maart 2020, 18:40
Gisteren nog de film Outbreak gekeken. Dat gaat echt over hoe zoiets kan verspreiden. Goede film.

Verder probeer ik me niet gek te laten maken door dit mediacircus. Want dat is het. We worden met zijn allen enorm bang gemaakt voor een ernstige griep. Bij de laatste "normale" griepgolf zijn meer dan 2000 mensen overleden, alleen al in NL. Daar hoorde je bijna niets over. Tja, nieuws is tegenwoordig ook commercieel. Hoe meer clicks hoe meer geld. Dat gaat nu wel goed.
Als je ziek wordt, wordt je ziek. Als het je tijd is, is het je tijd. Maar vooralsnog heb je nog een enorm veel grotere kans om bij een verkeersongeval te overlijden dan door dit virusje. En vergeet niet, de meeste mensen die dit virus krijgen worden gewoon beter na een weekje uitzieken.
E71
E71 12 maart 2020, 19:07
Ik ben er in principe ook vrij nuchter onder. Maar ik ben wel van mening dat als dat zo doorgaat met die open markten in b.v. China dat er een keertje een echte goede ziekte uitbreekt.
TragicError
TragicError 15 maart 2020, 10:23
Een wat oudere serie is the Burning Zone uitgezonden door Veronica. Het aldaar getoonde virus had een hive mentaliteit. Helaas gecanceld na 1 seizoen, maar wel Jeffrey Dean Morgan.
BlackBiker
BlackBiker 16 maart 2020, 16:57
Ik moet mijn mening toch wat bijstellen. Inmiddels is wel duidelijk dat het niet zomaar "een griepje" is. De maatregelen zijn er nu vooral op gericht om de verspreiding te vertragen zodat de hulpdiensten en ziekenhuizen niet compleet overspoeld worden. Want als die in code zwart terecht komen is het leed helemaal niet meer te overzien.

Ik blijf er wel bij dat de media zich echt veel te erg aan het uitsloven zijn. Ik heb de pushberichten van de diverse nieuwsapps maar uitgezet. Daar wordt je alleen maar depri van. Eén keer per dag bijlezen vind ik genoeg.

Zelf ben ik nu ook verplicht een paar weken aan het thuiswerken. Gelukkig kon ik dat al en leent mijn thuissituatie zich daar prima voor, maar dat kan niet iedereen zeggen.
Enfin, allemaal veel sterkte in de komende periode en ik hoop dat jullie je nog kunnen vermaken met streamingdiensten of, zoals in mijn geval, nog stapels ongekeken DVD's en BluRay's :-)
Log in om een reactie achter te laten