Mijn
Serie
Inloggen

Inloggen

E-mailadres / gebruikersnaam en / of wachtwoord zijn niet correct.
De Onbekende Seriekijker: eagleye

De Onbekende Seriekijker: eagleye

Niet alleen van bekende Nederlanders is het interessant om te weten naar welke series zij kijken. Het zijn juist vaak die onbekende Nederlanders waarvan je soms wilt weten waar zij naar kijken en waarom.
Wij hebben dan ook aan De onbekende Seriekijker gevraagd waar hij/zij het liefst naar kijkt en waarom. De 89ste Onbekende Seriekijker is Joop Liefaard (73).

Joop Liefaard


Aantal serie-uren per week: We hebben in de loop der jaren een routine ontwikkeld die ons goed bevalt. Iedere avond kijken we twee afleveringen van een televisieserie en in de weekenden kijken we op zaterdag en zondag een film. Maar daar begint verandering in te komen. Vroeger was het zo dat de televisiekanalen en productiemaatschappijen in de zomer en wintermaanden een pauze inlasten. Er werden geen nieuwe series gemaakt of aangeboden. Dus als je een lange nog-te-kijken lijst had waren de zomervakantie en de tijd rond kerst en oud en nieuw het uitgelezen momenten om een inhaalslag te maken. Dat is nu, zeker met de komst van streamingdiensten, niet meer het geval. Nieuw aanbod verschijnt het hele jaar door en nu merken we dat de nog-te-kijken lijst continue lang blijft. We kijken daarom tegenwoordig soms ook wel in de middag een paar afleveringen. Het aantal uren is daarom van twee per dag opgelopen naar drie à vier op sommige dagen.
Allereerste serie ooit gezien: Dat is een lastige vraag. Mijn ouders kochten pas ergens begin zestiger jaren hun eerste televisie. Er waren in ‘s-Gravendeel niet zoveel mensen die een televisie hadden. Daarom mochten de kinderen van het dorp op woensdagmiddag bij een rijke mevrouw televisie kijken. Eén van de eerste programma’s die ik zag was Dappere Dodo, een kinderprogramma met marionetten en de sciencefictionserie Morgen gebeurt het met in de hoofdrol acteur Ton Lensink. Ik herinner me dat ik het doodeng vond. Ik keek altijd even onder mijn bed als ik ging slapen of er niet van die enge ruimtewezens onder zaten.
Beste serie ooit: In mijn persoonlijke top vijf staat de Britse televisieserie Inspector Morse al jarenlang op nummer één. Ik heb heel lang getwijfeld of ik die eerste plaats niet aan Game of Thrones zou moeten geven en ik ben daar eerlijk gezegd nog niet uit.
Beste serie op dit moment: Van de series die ik op dit moment kijk vind ik Silent Witness erg goed. De vorige seizoenen vond ik wat minder maar het huidige 23ste seizoen heeft een aantal uitstekende verhalen. Als ik deze serie vergelijk met de kwaliteit van de andere series die ik nu volg vind ik Silent Witness de beste.
Serie die op de planning staat: Ik houd een lijst bij van series die ik wil zien. Op de lijst staan: Face to Face (2019), Cold Call, No Second Chance, When the Dust Settles, The Secret (2016), 22 July en The Pale Horse. En waar ik erg naar uit kijk is de House of the Dragon, een spin-off van Game of Thrones. de spin-off die gemaakt gaat worden van The Lord of the Rings en de televisieserie die gebaseerd is op de boeken van Robert Jordan, The Wheel of Time.



Joop Liefaard, zijn gebruikersnaam is eagleye, 4 maanden lid van MijnSerie.nl: “Ik ben Joop Liefaard, geboren op 13 januari 1947 in het dorp ‘s-Gravendeel in de Hoekse Waard. Ik ben 73 jaar. Voor mijn pensionering werkte ik als Manager Personeel en Organisatie. Na mijn pensionering ben ik geëmigreerd naar Brazilië. Mijn echtgenote komt uit Brazilië en toen ik met de toen nog bestaande VUT kon hebben we besloten Nederland te verlaten en te verhuizen naar het land waar zij vandaan komt. Ik heb hier een mooi leven en hoewel ik me goed heb aangepast aan het Braziliaanse leven en waarschijnlijk nooit meer naar Nederland zal terugkeren houd ik mezelf wel op de hoogte van wat er in mijn geboorteland gebeurt. Ik probeer zo goed mogelijk de ontwikkelingen daar te volgen. Er blijft altijd een soort verbondenheid bestaan die ook tot uitdrukking komt in mijn lidmaatschap van MijnSerie.nl. Ik ben een aantal jaren geleden lid geweest en op een bepaald moment overgestapt naar TV-time maar dat kon me niet zo boeien. De kwaliteit is beduidend minder dan die van Mijn Serie. Dus ben ik daar weer teruggegaan en heb sinds enige tijd een premium account. En het is in de Nederlandse taal. Dat is niet alleen de taal van mijn geboorteland maar ook een mooie taal. Ik lees heel erg veel en schrijf boekrecensies onder andere voor het Algemeen Dagblad en zo blijf ik ondanks dat ik in Zuid Amerika woon toch verbonden met de Nederlandse taal. Series en films kijken is een andere belangrijke bezigheid van ons en de derde, ook belangrijk, is dat wij ons bezighouden met de opvang en verzorging van zwerfkatten. Die vormen een groot probleem in Brazilië waar de overheid nauwelijks iets aan doet. Het komt allemaal neer op vrijwilligers. Mijn gebruikersnaam in MijnSerie.nl is eagleye.



Als je een persoonlijke top 5 moet samenstellen van de beste series die je ooit hebt gezien, hoe ziet deze top 5 er dan uit?: 1. Inspector Morse, 2. Game of Thrones, 3. Line of Duty, 4. Homeland, 5. Unforgotten. Wat vind je de slechtste serie die je ooit hebt gezien? Waarom?: “Dat is een lastige vraag. Wanneer ik een serie slecht vind, kijk ik er verder niet meer naar en besteed er ook geen aandacht meer aan. De redenen kunnen verschillend zijn. Zo vind ik de serie Manifest slecht. Na twee afleveringen heb ik het opgegeven. En dat eigenlijk alleen vanwege het slechte acteren van Melissa Roxburgh. Veel Amerikaanse series vind ik uitermate oppervlakkig of hypocriet (bijvoorbeeld veel geweld maar een tepel mag niet). Sommige remakes van Scandinavische series zoals The Killing vind ik ook niet al te best. Van Nederlandse series vind ik dat je vaak niet goed kan verstaan wat de acteurs zeggen. Er is echter een serie waarvan ik een paar afleveringen heb gezien en die ik echt heel slecht vond en dat is Baywatch. Slecht verhaal en slechte acteurs en actrices. Volgens mij moest die serie het hebben van de rondingen van de dames en dat is een slecht selectiecriterium.”



Joop, je hebt al veel series gezien, maar welke series volg je op dit moment*?: “Op dit moment volg ik: The Crown (seizoen 3), Vikings (seizoen 6), White House Farm, Coroner (seizoen 2), Silent Witness (seizoen 23), Vera (seizoen 10), Star Trek: Picard en The Outsider (2020).” Ben je wel eens verslaafd geweest aan een serie?: “Nee, ik kan niet zeggen dat ik ooit verslaafd ben geweest aan een televisieserie. Wel is het zo dat ik kan uitkijken naar een serie. Wij zijn altijd grote fans geweest van Star Trek: Voyager en daar gingen we dan ook iedere zaterdagavond uitgebreid voor zitten. Drankje en hapje er bij. Inspector Morse idem dito. Dat was echt genieten. Overigens kijken we zoals ik al eerder schreef iedere avond twee afleveringen van een serie en dat beschouwen we als quality time.”



In de seriewereld bestaan er tal van genres. Als je één genre mag kiezen, wat is dan je favoriete genre en waarom?: “Ik heb voorkeur voor het misdaadgenre. Dat hangt nauw samen met mijn andere hobby, het schrijven van recensies over boeken uit de misdaadliteratuur. Een goede thriller is spannend, heeft mooie plotwendingen, interessante personages en biedt meestal een afgerond verhaal zonder open eindjes. Maar een goede drama- of fantasyserie ga ik niet uit de weg.” Naast genres zijn er ook verschillende landen waar een serie gemaakt is. Heb jij een voorkeur voor een land van herkomst?: “Ik kijk het liefst naar series van het Verenigd Koninkrijk met de Scandinavische landen op de tweede plaats. De series zijn over het algemeen heel goed verzorgd, hebben uitstekende acteurs, de scripts zitten goed in elkaar en zij zijn vaak realistischer dan bijvoorbeeld Amerikaanse series, die ik over het algemeen nogal oppervlakkig, gewelddadig als het niet nodig is en soms behoorlijk hypocriet vind (de goede niet te na gelaten). Een voorbeeld: in een Britse thrillerserie zal je nooit een vrouwelijke detective in mantelpakje en naaldhakken op een plaats delict zien. Omdat dat verre van de realiteit is.”




Nicola Walker uit Unforgotten
Genres, land van herkomst weten we nu, maar heb je ook een favoriete acteur en/of actrice?: “Er zijn heel veel goede acteurs en actrices in televisieland en het is daarom moeilijk om een keuze te maken. Bij de vrouwen vind ik Suranne Jones (Doctor Foster, The Crimson Field, Scott & Bailey) erg goed, Maxine Peake (The Village, Silk), ook. Sarah Lancashire (Happy Valley, Last Tango in Halifax) en zo zijn er nog veel meer. Mijn top favoriet is echter Nicola Walker. Ieder personages dat zij speelt komt goed uit verf. Zij overtuigt altijd. Van oudere series zoals Touching Evil (UK) tot de laatste zoals Unforgotten en The Split. Het is een genot om deze actrice te zien spelen. Bij de mannen vind ik Adrian Dunbar (Line of Duty, Blood (2018) en David Tennant (Broadchurch, Deadwater Fell) erg goed waarbij ik een voorkeur heb voor de eerste.”



Series, wat betekenen deze voor je? Is het puur ontspanning of is het iets meer?: “Series kijken is voor mij in de eerste plaats ontspanning. Kijken naar een goed verhaal, goede acteerprestaties en mooie plaatjes. Maar het komt ook voor dat een serie je aan het denken zet bijvoorbeeld The Handmaid’s Tale over waar we met de wereld naar toe gaan. Of The Accident (2019) als het om rechtelijke dwalingen gaat en hoe mensen daar dan op afgerekend worden.” Kun je ons vertellen hoe en waar je series kijkt en met wie?: “We kijken series altijd thuis mijn vrouw Heloísa en ik. We kijken in de woonkamer waar we een Denon surround systeem en een 47 inch televisie hebben geïnstalleerd. We zouden graag een aparte kamer willen inrichten alleen bestemd voor een thuisbioscoop maar de lege kamers in ons huis zijn daar niet geschikt voor. We hebben allebei een makkelijke plek waar we heerlijk kunnen zitten, omringd door een paar van onze katten. Flesje water binnen handbereik en in de pauze pakken we er ook nog een stuk chocolade bij. Soms drop of een stroopwafel maar dat hangt af van wat de kinderen uit Nederland ons toesturen. Drop bijvoorbeeld kun je in Brazilië niet krijgen.”



Hoe kijk je series? Heb je een abonnement op Netflix, Amazon of een andere streamingdienst?: “Ik gebruik Netflix en NPO Start Plus. Het aanbod van Britse en Scandinavische series is slecht verzorgd in Brazilië. Alles is geënt op de Amerikaanse markt. Met vpn kan ik wel in de Nederlandse Netflix komen en dat doen we soms. Dvd’s uit Europa werken niet op onze dvd-speler dus dat is ook geen mogelijkheid. Videotheken zie je bijna niet meer in de stad. Dat zal in Nederland niet anders zijn. Ik zou graag willen dat ik een abonnement kan nemen op de streamingdienst BritBox maar dat is alleen weggelegd voor kijkers in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten, jammer. Als we alles willen zien wat we willen zien moeten we dus soms een beetje creatief zijn (laat ik het zo maar zeggen). Verder geven we er de voorkeur aan alles met Engelse ondertiteling te kijken. Mijn Portugees is voldoende om me goed in de Braziliaanse samenleving te kunnen bewegen en dat geldt ook voor het Nederlands van mijn vrouw. We spreken echter Engels met elkaar en voor ons zijn Engelse ondertitels het meest comfortabel.”



Welk cijfer zou jij jezelf geven op het gebied van seriefanaat? (op schaal van 1 tot 10!) En waarom en hoe past MijnSerie daarin?: “Een 8. Ik ben behoorlijk fanatiek. Ik besteed best wel veel tijd aan het lezen over series, heb verschillende websites als favoriet op mijn laptop en ben lid van diverse Facebook pagina’s op dat gebied. Ben eigenlijk altijd op zoek naar nieuwe series of seizoenen die uitkomen en die passen binnen onze interessesfeer. Mijnserie.nl past daar prima in. De website levert heel veel nuttige en bruikbare informatie en ook de meningen van andere leden zijn altijd interessant. Zo ook de podcast. Dat is een geweldige toevoeging aan het pakket wat jullie bieden. Mijn complimenten daarvoor en ga vooral zo door.”



Joop Liefaard (eagleye) is niet langer De Onbekende Seriekijker. We weten nu waar hij graag naar kijkt en ook waar. Binnenkort komt er een andere serie fan aan bod.

Voor nu, met hartelijk dank aan Joop, tot de volgende keer.

Met vriendelijke bekende seriegroet,

Mandy

NOTE: Interviewdatum 8 februari 2020.

Leuk?
Bekijk stemmen

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.
Log in om een reactie achter te laten