Mijn
Serie
Inloggen

Inloggen

E-mailadres / gebruikersnaam en / of wachtwoord zijn niet correct.
Serie van het jaar 2019 - Beste mini- en anthologieserie

Serie van het jaar 2019 - Beste mini- en anthologieserie

Deze column dient ter ondersteuning van de Serie van het Jaar verkiezing 2019 en behandelt de categorie beste mini- en anthologieseries. Van maandag 6 januari t/m maandag 3 februari kan jij stemmen op jouw favoriete serie in dit genre, en vele andere.
Het is weer tijd om het over miniseries te hebben. Het soort serie waarvan je één seizoen hebt en dat het dan klaar is. Steeds vaker blijken miniseries dusdanig populair dat ze een vervolg krijgen. Of dat er wel een tweede seizoen komt, maar dat er een compleet nieuw op zichzelfstaand verhaal wordt verteld. Dan verandert de miniserie in een anthologieserie. Dat was vorig jaar bijvoorbeeld het geval bij The Haunting. En dit jaar zagen we dat bij The Terror.

Miniseries zijn ook veelal boekverfilmingen en dit jaar hebben we daar ook een paar van genomineerd. Wat we ook zien is dat er steeds meer miniseries gebaseerd op waargebeurde verhalen verschenen. Ik denk persoonlijk dat de grootste kanshebbers dit jaar onder deze subcategorie vallen. Maar niets is nog zeker en we hebben in deze categorie tien ijzersterke genomineerden. En dat zijn:

American Horror Story



Al negen jaar regeert Ryan Murphy op de zender FX met American Horror Story. Elk seizoen een ander griezelverhaal vol verknipte personages en onverwachte wendingen. Dit jaar ging hij terug naar de jaren tachtig, naar een tijd vol aerobics, felle kleuren, zomerkampen en seriemoordenaars. American Horror Story: 1984 was weer precies wat je ervan kon verwachten en daar is helemaal niets mis mee.
Lees de recensies die geschreven zijn over American Horror Story.

Black Mirror



Vorige kerst werden we verwend met de interactieve televisiefilm Bandersnatch. Een halfjaar later keerde de sciencefictionserie terug met een kort, maar memorabel seizoen. Hierin zagen we hoe twee gamers op ongebruikelijke wijze de liefde vonden. We zagen hoe Andrew Scott een sociaal mediaplatform gijzelde. En we zagen hoe Miley Cyrus een virtuele popster werd. Kortom, schrijver Charlie Brooker zorgde ervoor dat we ons geen moment hoefden te vervelen.
Lees de recensies die geschreven zijn over Black Mirror.

Catch-22



Satire over de Tweede Wereldoorlog. Dat zien we niet zo vaak. Toch scoorde Hulu er dit jaar een hit mee. In Catch-22 raakt een soldaat gefrustreerd door de bureaucratie binnen het Amerikaanse leger en komt daarbij in bizarre situaties terecht. Catch-22 trok grote namen als Hugh Laurie en George Clooney en is gebaseerd op de gelijknamige roman van Joseph Heller uit 1961. Toch bewijst deze serie dat sommige thema’s tijdloos zijn.

Chernobyl



Het was een paar jaar voordat ik geboren was, maar één van de grootste rampen uit de Russische geschiedenis zal bij de net iets oudere kijkers op het netvlies gebrand staan. Afgelopen voorjaar kwam HBO met een gedramatiseerde reconstructie van de kernramp bij Tsjernobyl. Het liet uitstekend zien hoe honger naar macht soms tot dodelijke gevolgen kan leiden. En hoe onschuldigen hier op meerdere manieren onder lijden.
Lees de recensies die geschreven zijn over Chernobyl.

Les Misérables (2018)



Je hebt van die verhalen die al eindeloos vaak verfilmd zijn. Een daarvan is het boek Les Misérables van Victor Hugo uit 1862, over een vrijgelaten gevangene die zijn leven weer probeert op te pakken. Toch slaagt de BBC-miniserie van begin 2019 erin om verrassend uit de hoek te komen. Met Dominic West en David Oyelowo als charmante hoofdrolspelers, weet deze verfilming het bronmateriaal te respecteren, maar er tegelijkertijd een eigentijdse draai aan te geven.
Lees de recensies die geschreven zijn over Les Misérables (2018).

Love, Death & Robots



Deze animatieserie is wellicht een van de meest bizarre series in dit lijstje. Net als Black Mirror vertelt Love, Death and Robots in elke aflevering een compleet nieuw verhaal met nieuwe personages. De grote overeenkomst zit hem in de thema’s: de liefde, de dood en een hoop robots. De verhaallijnen gaan alle kanten op en hebben elk zo hun eigen stijl. En hierdoor verveel je jezelf geen moment.
Lees de recensies die geschreven zijn over Love, Death & Robots.

The Terror



Ook in haar tweede seizoen laat The Terror, ditmaal met de ondertitel Infamy, zien wat echte angst is. Waar seizoen één zich afspeelde op een poolexpeditie, wordt nu een Japans-Amerikaanse gemeenschap tijdens de Tweede Wereldoorlog belicht. Verwacht niet het soort horror waarbij er achter elke hoek een spook vandaan springt. Verwacht het soort horror dat langzaam onder je huid begint te kruipen en je helemaal gek maakt.

True Detective



Het is alweer meer dan vijf jaar geleden toen HBO met het baanbrekende True Detective op de proppen kwam. Of er een tweede seizoen moest komen was lang onduidelijk. Het verhaal was immers afgerond. Uiteindelijk werd True Detective omgedoopt tot anthologieserie en er kwam een tweede seizoen. Maar of dat in de smaak viel? Dat viel tegen. Deze tegenvaller was ook de reden dat seizoen drie lang op zich liet wachten. Gelukkig is het wachten beloond met een prachtig seizoen met een ijzersterke rol van Mahershala Ali.
Lees de recensies die geschreven zijn over True Detective.

Unbelievable



Tussen 2008 en 2011 was een serieverkrachter actief in Denver en Seattle. Eén van de slachtoffers werd tijdens haar aangifte niet geloofd en dit leidde tot enorme frustratie. In 2015 schreven twee journalisten hier een prijswinnend artikel over en afgelopen jaar gebruikte Netflix dit als basis voor de miniserie Unbelievable. Unbelievable stelt de Amerikaanse wetshandhaving flink ter discussie. Het feit dat agenten seksueel geweld niet serieus nemen doet de slachtoffers alleen maar meer pijn. En op effectieve wijze maakt Unbelievable dit kenbaar.
Lees de recensies die geschreven zijn over Unbelievable.

When They See Us



Net als Chernobyl en Unbelievable is When They See Us gebaseerd op de werkelijkheid. Dat het echt gebeurd is maakt het enorm heftig. Vijf tieners worden onterecht veroordeeld voor de verkrachting van een vrouw in Central Park, New York. Het leidt tot rechtszaken die tientallen jaren duren. Het laat zien hoe erg het Amerikaanse rechtssysteem faalt en hoe erg racisme nog in de samenleving ingebakken zit. Deze snijdende thema’s en het fantastische acteerwerk maken het wellicht een grote kanshebber om dit jaar te winnen.
Lees de recensies die geschreven zijn over When They See Us.
Leuk?
Bekijk stemmen

Reacties (7)

BlackBiker
BlackBiker 2 januari 2020, 15:28
Toch ook hier weer Chernobyl.

Ook omdat ik de anderen niet heb gezien.
AHS en Black Mirror wil ik nog eens zien, maar ik kom er maar niet aan toe.
En ik wist niet eens dat er een tweede seizoen van The Terror bestond. En daar bekruipt me meteen de vraag: Waarom? Het verhaal was af en The Terror was de naam van de boot, die nu duidelijk niet meer mee doet. Enfin, misschien check ik hem nog eens.
Pllawkwardouat
Pllawkwardouat 2 januari 2020, 16:45
Word moeilijk kiezen tussen Black Mirror en AHC ik vond beide heel goed
HereIsTom
HereIsTom 2 januari 2020, 18:23
Ik snap van dat hele stemmen niks, waar kun je nu op alles stemmen dan?
Het is allemaal zo slecht te vinden hier!
Arjensky
Arjensky 2 januari 2020, 18:38
Zoals eerder al aangegeven zijn deze columns bedoeld om de genomineerden onder de aandacht te brengen. Vanaf 6 januari kun je stemmen, zoals in deze column ook staat te lezen. Je bent al ruim zes jaar lid en hebt al vier keer meegedaan. Dan weet je toch hoe het werkt?
anonymous
anonymous 2 januari 2020, 19:34
Staat gewoon in de tekst vanaf wanneer je kunt stemmen. Misschien te moeili...nee ik zeg verder niks.
HereIsTom
HereIsTom 3 januari 2020, 11:18
Bedankt voor de reacties jongens!
Misschien ligt het aan mijn leeftijd ;-)
Wel weer een lastige keuze!
TnTNL
TnTNL 3 januari 2020, 08:35
Weer zo'n pittige. Ga dan toch wel op Chernobyl stemmen: zo goed neergezet alles, goede acteurs, decor (cgi, whatever), accuraat.
Log in om een reactie achter te laten