Mijn
Serie
Inloggen

Inloggen

E-mailadres / gebruikersnaam en / of wachtwoord zijn niet correct.
Serie van het jaar 2019 - Beste sciencefictionserie

Serie van het jaar 2019 - Beste sciencefictionserie

Deze column dient ter ondersteuning van de Serie van het Jaar verkiezing 2019 en behandelt de categorie sciencefiction. Tussen maandag 6 januari t/m maandag 3 februari kan jij stemmen op jouw favoriete serie in dit genre, en vele andere.
Sciencefiction is een breed genre. Een genre waarin men het heeft over verhalen gericht op - vaak - fictieve gebeurtenissen die ertoe leiden dat een wereld verandert. Een genre dat enorm populair is en we in vele variaties voorbij zien komen. Soms in de richting van volledige fantasy, soms met een meer realistische focus. Voor seriemakers bij uitstek de gelegenheid kijkers onder te dompelen in een gecreëerde wereld vol monsters, toekomstige technieken, oude vetes en magische voorwerpen. En laat dat ook in 2019 nu weer het geval zijn.

In deze lijst met tien beste sciencefiction series van 2019 ruimte voor verschillende 'soorten' sciencefiction, gemaakt op basis van kwaliteit en populariteit. Staat jouw favoriet hier niet tussen, dan kun je met een wildcard altijd stemmen op jouw alternatieve realiteit. Succes!

Stranger Things



In 2019 werd ons door Netflix het derde seizoen van Stranger Things voorgeschoteld. Deze succesformule en publieksfavoriet wordt, uiteraard, met ieder seizoen een beetje groter, spectaculairder en explosiever. Zo krijgen de hoofdrolspelers in het pittoreske Hawkins weer een flinke dosis mysterie te verwerken. De puberjaren van Will, Dustin, Mike, Lucas en Eleven starten onrustig en een nieuwe strijd met het monster uit The Upside Down wordt uitgevochten. De jaren '80 setting voelt nog als vanouds en dus kan deze succesformule van de Duffer-broers in 2020 met een gerust hart aan een vierde seizoen beginnen.
Lees de recensies die geschreven zijn over Stranger Things.

His Dark Materials



Eind november begon BBC One in samenwerking met HBO met het uitzenden van het langverwachte His Dark Materials. Deze bewerking van de gelijknamige boekenreeks van Philip Pullman, in het Nederlands uitgebracht als Het Gouden Kompas, vertelt het verhaal van Lyra Belacqua (Dafne Keen). Zij leeft in een wereld vol magie en gaat op een wanhopige reddingsmissie als haar vriend Roger en een aantal kinderen vermist raken. Tot nu toe is de serie een kijkcijfersucces en - niet onverwacht - een tweede seizoen is al aangekondigd.
Lees de recensies die geschreven zijn over His Dark Materials.

The Mandalorian



Nog zo'n serie die in november 2019 in première ging. The Mandalorian speelt zich af in het Star Wars universum en is te zien op de dit jaar gelanceerde streamingdienst Disney+. The Mandalorian is het eerste paradepaardje van de dienst en vertelt het verhaal van een eenzame premiejager, The Mandalorian, aan de buitenrand van het sterrenstelsel. Met name de vele herkenbare elementen uit het Star Wars universum doen het goed.
Lees de recensies die geschreven zijn over The Mandalorian.

Counterpart



Na twee seizoenen kwam er een einde aan Counterpart van de zender Starz, waarin Howard Silk (J.K. Simmons) naar een parallel universum reist en zijn parallelle tegenhanger Prime waarschuwt voor een wereld van intriges, gevaar en bedrog. Counterpart was een pittige serie waar je met aandacht naar moest kijken. De alternatieve werelden die elkaar naar het leven staan tegen een Berlijnse achtergrond heeft twee seizoenen lang indruk gemaakt en brengt een mooi, afgerond verhaal.
Lees de recensies die geschreven zijn over Counterpart.

The 100



In deze lijst met The 100 niet ontbreken. De serie is gebaseerd op de Alloy boekenreeks van Kass Morgan en is bij velen een absolute favoriet, bij anderen een guilty pleasure en voor weer anderen is deze The CW-serie een enorme no-go. Uiteraard valt over kwaliteit te twisten, maar de avonturen van Clarke Griffin, Octavia Blake, John Murphy en Bellamy Blake op aarde (en in de ruimte) worden al zes seizoenen door veel kijkers intensief gevolgd.
Lees de recensies die geschreven zijn over The 100.

Star Trek: Discovery



Naast Star Wars viel er dit jaar ook voor Trekkies weer genoeg te genieten. Het tweede seizoen van Star Trek: Discovery van CBS All Access werd aan het begin van 2019 uitgezonden en positief ontvangen. Opnieuw volgen we Michael Burnham (Sonequa Martin-Green) en haar bemanning in een zoektocht naar een lid van haar crew waarbij vijanden moeten worden verslagen. Nostalgie speelt ook hier een grote rol, want wie wil er nu niet nog eens een Klingon tegenkomen?
Lees de recensies die geschreven zijn over Star Trek: Discovery.

The War of the Worlds (2019)



The War of the Worlds is een veel bewerkt verhaal. Van origine een sciencefictionroman van H.G. Wells die jaren later, met het beroemde hoorspel van Orson Welles, veel stof op deed waaien. In 2019 kreeg het verhaal twee seriebewerkingen die kort na elkaar uit werden gebracht. In de BBC versie die hier wordt genomineerd proberen George en Amy een leven op te bouwen terwijl ze gebukt gaan onder toenemende terreur van een buitenlandse invasie nadat een meteoriet bij hen in de buurt inslaat. De prachtige klassieke Engelse setting maakt het contrast van het verhaal alleen nog maar sterker.
Lees de recensies die geschreven zijn over The War of the Worlds.

Carnival Row



Deze serie van Amazon werd dit jaar groots aangekondigd. Bij de aankondiging hoorde een bekende naam en niemand minder dan Orlando Bloom werd voor een van de hoofdrollen gestrikt. De serie speelt zich af in een oude Victoriaanse wereld waar de mensheid - zoals vaker - magische en mythische wezens onderdrukt. Rycroft Philostrate (Bloom) onderzoekt een reeks moorden die zomaar eens tot een gruwelijke oorlog kunnen leiden. Carnival Row werd erg goed ontvangen en ziet er bovenal prachtig uit. Een tweede seizoen zal volgen.
Lees de recensies die geschreven zijn over Carnival Row.

See



Dat Netflix niet langer de enige streamingdienst is die kwaliteitsseries aflevert, is niet langer nieuws. Apple TV+ kwam dit jaar met See, een serie uit de koker van Steven Knight (Peaky Blinders, Taboo). In See is de mensheid voor een groot deel uitgeroeid door een hardnekkig virus. De twee miljoen die wel overleven, hebben het zicht verloren. Een van hen is Baba Voss, gespeeld door Jason Momoa. In zijn stam wordt, eeuwen nadat het virus heeft toegeslagen, een tweeling geboren die wel kan zien. Het begin van een hoop onheil. Ook met Sylvia Hoeks, als de duistere Queen Kane.
Lees de recensies die geschreven zijn over See.

The Handmaid's Tale



Een van dé topseries van dit moment: The Handmaid's Tale. Deze Hulu serie is een mix van drama en sciencefiction en beschrijft het leven in de republiek Gilead, waar fundamentalisten aan de macht zijn met een ongure obsessie voor voortplanting. June (Elisabeth Moss) werd in dit derde seizoen in een nieuwe situatie geplaatst die voor allerlei nieuwe problemen zorgt en als kijker kregen we een wat betere blik op het leven buiten Gilead. Net als in 2018 opnieuw een nominatie!
Lees de recensies die geschreven zijn over The Handmaid's Tale.
Leuk?
Bekijk stemmen

Reacties (6)

tweemaalh
tweemaalh 29 december 2019, 12:39
Geen twijfel over mogelijk: His Dark Materials. Wat een ontzettend prachtige serie was dat
KE1992
KE1992 29 december 2019, 12:44
The Mandalorian, top sciencefiction zoals het hoort!
BlackBiker
BlackBiker 29 december 2019, 17:21
Dat wordt een wildcard voor The Expanse....
E71
E71 29 december 2019, 19:51
Mandalorian dan maar
Megafluffy86
Megafluffy86 30 december 2019, 08:08
The expanse. 100%. Ik verbaas mij dat deze er niet tussen staat.
Karzal
Karzal 3 januari 2020, 14:32
Hmh... ik vind fantasy series hier eigenlijk niet helemaal tussen passen. His Dark Materials en Carnival Row zijn wat mij betreft geen scifi.
Log in om een reactie achter te laten