Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
Leuk?
4
1
Bekijk stemmen

Serie van het jaar 2019 - Beste acteur

Deze column dient ter ondersteuning van de Serie van het Jaar verkiezing 2019 en behandelt de categorie acteur. Van maandag 6 januari t/m maandag 3 februari kan jij stemmen op jouw favoriete serie in dit genre, en vele andere.

Naast de nieuwe categorie beste actrice is er ook een nieuwe categorie met beste acteurs. Net als de actrices was het lastig om een top 5 te maken. Maar ik geloof dat het me wel is gelukt. De acteurs in deze lijst komen uit nieuwe maar ook uit al langlopende en zelfs beëindigde series. Ook hier waren de meningen enorm verdeeld. Ik heb de top vijf gehaald uit de genomineerden van de schrijvers en lezers van MijnSerie.

Helaas is het niet mogelijk om voor deze categorie een wild card in te zetten. Je zult het dus moeten doen met deze vijf. Als je via de app gaat stemmen download dan de nieuwste versie om ook op deze categorie te kunnen stemmen.

Cillian Murphy (Peaky Blinder, BBC One)


Deze acteur speelt al vijf seizoen met overtuiging de rol van bendeleider Thomas ‘Tommy’ Shelby. De opvallende acteur uit Ierland speelt in vele films en Peaky Blinders is één van de twee serietitels die achter zijn naam staan. The Way We Live Now uit 2001 is de andere titel. Maar ik denk dat Murphy een zeer terechte genomineerde is en wellicht hoge ogen gaat gooien in deze nieuwe categorie.


Jared Harris (Chernobyl, HBO)


De acteur is geen onbekende voor de serieliefhebber. Naast zijn prachtige rol in Chernobyl weet de acteur al vele jaren hoe een personage met overtuiging neer te zetten. Hij speelde ook mee in de serie Carnival Row dit jaar. Maar ook series als The Terror, The Crowns, The Expanse, Mad Men, Fringe en The Riches staan op zijn cv. In de eerstgenoemde serie speelt hij de rol van Valery Legasov, de Russische wetenschapper die de ramp probeerde te beperken.


Jharrel Jerome (When They See Us, Netflix)


Geheel terecht staat de Amerikaanse acteur Jharrel Jerome in deze lijst. Mocht je When They See Us nog niet gezien hebben, ga dat dan nog doen. Deze serie en zeker het acteerwerk van Jerome is uitmuntend te noemen. Jerome speelde ook dit jaar weer de rol van Jerome Robinson in de serie Mr. Mercedes. De acteur won voor zijn rol als Korey Wise in When They See Us in 2019 een Emmy Award voor beste hoofdrolspeler. Het zou mij niet verbazen als hij ook bij MijnSerie heel hoog gaat eindigen.


Liev Schreiber (Ray Donovan, Showtime)


De acteur werd voor zijn rol als Ray Donovan in de gelijknamige serie al genomineerd voor een Emmy en een Golden Globe. Hij mocht de prijzen nog niet mee naar huis nemen. Maar er valt niet te ontkennen dat Liev Schreiber de rol past als een prachtig maatkostuum. Naast films speelde hij nog in de series CSI: Crime Scene Investigation en Hitler: The Rise of Evil.


Peter Dinklage (Game of Thrones, HBO)


En dan de laatste genomineerde, maar zeker niet de minste: Peter Dinklage, bekend van zijn rol Tyrion Lannister uit Game of Thrones. De acteur heeft voor zijn rol in de fantasyserie een Golden Globe en Emmy Award gewonnen. Voor Game of Thrones, die de doorbraak betekende voor Dinklage, speelde hij nog in series als Nip/Tuck, Threshold en I’m With Her.


Schrijverskeuze

Omdat er in deze categorie niet met een wild card gestemd kan worden wil ik graag mijn eigen schrijverskeuze als wild card nomineren.

Adrian Dunbar (Line of Duty, BBC One)


Als je als acteur een uur lang de kijker aan de buis gekluisterd kan houden ben je in mijn ogen een acteur van wereldklasse. Dunbar werd in het vijfde seizoen van Line of Duty bruut in het verdachte-bankje gezet en genadeloos verhoord, een uur lang. Ik denk dat weinige acteurs dat zou goed zouden kunnen doen als hij gedaan heeft. Daarvoor verdient hij in mijn ogen genomineerd te worden. Ook speelde de acteur nog in series als Blood, Broken, The Life and Adventures of Nick Nickleby, Ashes to Ashes en The Fear.


Dit waren alle zes de genomineerden die door jullie lezers, door de schrijvers en mijzelf zijn genomineerd. Succes met stemmen.

Met vriendelijke keuzegroet,

Mandy

Leuk?
4
1
Bekijk stemmen

Reacties (5)

avatar_tweemaalh
01 jan 2020 13:08 -
Hier ga ik voor Adrian Dunbar. Die man heeft echt een prestatie van formaat afgeleverd met de finale van Line of Duty
Reageer
avatar_DAVE2804
01 jan 2020 13:31 - 22 sep 2021 04:49
Ik ga voor Peter Dinklage. De gelaagdheid die hij gaf aan het personage Tyrion Lannister in Game of Thrones was acht seizoenen een genot om naar te kijken.
Reageer
avatar_BlackBiker
01 jan 2020 13:46 -
Zonder twijfel Jared Harris.
En niet alleen vanwege Chernobyl.
Reageer
avatar_TnTNL
02 jan 2020 08:05 -
Jharrel Jerome, die gast heeft hem zo goed neergezet, niet van echt te onderscheiden. Wat een topper!
Reageer
avatar_JanWillemK
02 jan 2020 09:00 -
Liev Schreiber zal mijn stem krijgen. Peter Dinklage verdient het overigens ook!
Reageer