Mijn
Serie
Inloggen

Inloggen

E-mailadres / gebruikersnaam en / of wachtwoord zijn niet correct.

De Onbekende Seriekijker: EMB

Niet alleen van bekende Nederlanders is het interessant om te weten naar welke series zij kijken. Het zijn juist vaak die onbekende Nederlanders waarvan je soms wilt weten waar zij naar kijken en waarom.
Wij hebben dan ook aan De onbekende Seriekijker gevraagd waar hij/zij het liefst naar kijkt en waarom. De 86ste Onbekende Seriekijker is Elma Voogdt (49).

Elma Voogdt


Aantal serie-uren per week: Dat verschilt per week, afhankelijk hoeveel tijd ik besteed aan het recenseren van boeken, maar ik probeer dagelijks enkele, daarmee bedoel ik vier of vijf afleveringen, te kijken. Denk ongeveer tussen de twaalf en twintig uur per week.
Allereerste serie ooit gezien: Buiten de kinderseries van toen zoals Beertje Colargol, Bassie & Adriaan, Paulus de Boskabouter en Ti Ta Tovenaar denk ik dat dat The Dukes of Hazzard geweest zijn. Van de laatstgenoemde serie herinner ik mij het meeste, de heerlijke achtervolgingen met de General Lee, de onvergetelijk Boss Hogg, en grappige Sheriff Rosco. Puur jeugdsentiment.
Beste serie ooit: Heb door de jaren heen al vele goede series gezien, maar Castle springt er voor mij uit, een prachtige serie met een perfecte combi van spanning en humor. Komt misschien ook mede dat ik een boekengek ben, dus een serie over een schrijver, kan niet beter. Het kat en muis spel van Beckett en Castle, puur genieten.
Beste serie op dit moment: Dat is absoluut Silent Witness, een serie die ik vanaf het begin aan volg, en nog steeds zeer interessant vind. De betrokkenheid die getoond wordt, het gedegen onderzoek. Ik kan daar van genieten. Na jaren nog steeds sterk, al vind ik de seizoenen met Amanda Burton nog steeds de beste.
Serie die op de planning staat: Dat zijn er te veel om op te noemen. Een lijst die iedere week weer langer wordt in plaats van korter. Maar als ik iets moet uitlichten: ik hou veel van geschiedenis en koningshuizen dus Band of Brothers, Victoria, The Crown en The Last Czars staan zeker hoog op de lijst.



Elma Voogdt, haar gebruikersnaam is EMB, 9 maanden lid van MijnSerie.nl: “Mijn naam is Elma, 49 jaar jong, getrouwd. Ik hou me dagelijks bezig met boeken lezen en het schrijven van recensies daarvan, vaak in opdracht van de uitgeverijen. Series lopen als een rode draad door mijn leven, van jongs af aan werden er veel series gekeken. Bezoeker van MijnSerie.nl was ik al een heel tijdje, maar ben pas sinds ruim 8 maanden lid. MijnSerie naam is EMB, eenvoudigweg mijn initialen. Sinds kort mag ik ook voor MijnSerie.nl recensies schrijven.”



Elma, heb je een top 5? Hoe ziet deze eruit en waarom vind je deze series de beste?: “De top drie is zo ingevuld: Castle blijft met stip op één. Een serie met humor, juiste dosis spanning en personages die stuk voor stuk sterk worden neer gezet. Silent Witness vind ik ook geweldig, juiste soort spanning, gedegen onderzoek, boeiende personages en ik hou wel van de typische Britse stijl. Op drie heb ik Het geheime dagboek van Hendrik Groen, een serie zo uit het leven gegrepen, maar ook vol humor, prachtige rollen van Andre van Duin en Kees Hulst. Verder kan het nog wel eens wisselen maar op dit moment zou ik aan de top vijf willen toevoegen : The Big Bang Theory, puur vanwege het ontspanningsgehalte, geweldige humor van een stelletje nerds. En ja dan toch Baantjer, kan ik ook nog steeds van genieten. Geen wonder als Baantjer fan. De boeken heb ik ook compleet. Puur Hollands met Piet Römer in een fantastische rol.”



Naast goede series heb je ook vast wel eens minder goede of slechte series gezien. Wat is de slechtste serie de je ooit hebt gezien en waarom?: “Ik heb totaal niks met New Kids, de serie en de films niet. Ik erger me enorm aan. Waarom? Misschien te grof. Dat is niet mijn stijl. Tuurlijk zegt men dan het gaat om de humor, ja zal best, maar mijn nekharen gaan er van overeind staan. Niet mijn ding. Natuurlijk vallen er ook wel series af, dan kijk je een paar afleveringen maar dan lukt het niet om in het verhaal te komen. Ik kijk dan niet verder, dat is dan gewoon mijn ding niet.”



Er zijn heel veel genres die je kunt kijken bij series. Welk genre kijk jij het liefst en waarom?: “Als ik een genre moet kiezen dan ga ik voor de misdaadseries, de spanning, het meedenken, het speuren naar de dader en het plot. Ja, daar kan ik van genieten.” Naast de voorkeur voor misdaad, heb je ook nog een voorkeur voor het land waar een serie vandaan moet komen?:

Stana Katic uit Castle
“Nee, ik heb totaal geen voorkeur waar een serie vandaan komt. Als ze maar goed zijn. Natuurlijk heb je het meeste aanbod vanuit Amerika, en zie je daar het meeste van. Ik kijk echter ook graag naar de goede Nederlandse en Vlaamse series. Daar zitten pareltjes tussen zoals Baantjer, Witse, Aspe, Heterdaad, Windkracht 10 en noem ze maar op. En wat te denken van de Duitse krimi’s als Derrick, Der Alte, Wolff. Tegenwoordig zijn de series uit Scandinavië ook het kijken meer dan waard. Een Franse serie die ik kan waarderen is Julie Lescaut. Zoals gezegd maakt niet uit welk land.” Genres en landen, heb je ook nog een favoriete acteur of actrice. Zo ja, welke?: “Ik denk dat in iedere serie wel een favoriet personage zit, dus om die per serie op te noemen wordt een beetje te veel. Ik heb echter wel een favoriete actrice en dat is Stana Katic, beter bekend als Kate Beckett uit Castle en tegenwoordig Absentia. Ik vind dat Stana haar personages zeer levensecht neerzet. Om een voorbeeld te noemen; nadat ze in Castle was neergeschoten en later dat trauma probeerde te verwerken, dat zette ze zo goed neer, je voelde haar pijn en verdriet. Dat raakte mij op dat moment echt. Natuurlijk fictie maar ik had toen echt moeite het droog te houden.”



Welke serie volg je op dit moment? En hoe kijk je naar deze series?: “Dat zijn er vele, via televisie, streaming en de vertrouwde dvd´s. Al is het via televisie minimaal vanwege de vele herhalingen en reclame. Een serie die ik nu volg is Het geheime dagboek van Hendrik Groen, blij dat eindelijk het tweede seizoen gestart is. De boeken verslonden net als het eerste seizoen. Zo uit het leven gegrepen, en ja die Evert (geweldige rol van Andre van Duin). Heerlijk lachen. Ellie in de handel is ook wat ik graag volg, interessant en leerzaam, je weet waar je voor op je hoede moet zijn. Verder volg ik weinig nieuwe series. Ik wacht daarmee meestal tot die gestreamd worden of de dvd verkrijgbaar is. Series kijken doe ik over het algemeen alleen, het komt zelden voor dat mijn man mee kijkt, die is meer van de films dus als mijn man met zijn radioamateur hobby bezig is, kijk ik lekker series. Ik kijk ze heerlijk op de bank, katten op schoot en om me heen. Bakkie erbij, die meestal altijd koud wordt om ik te verdiept ben met wat ik kijk.”



Ben je weleens verslaafd geraakt aan een serie?: “Nee, niet verslaafd aan een serie, blijf er ook niet voor thuis of wat dan ook. Mis ik een aflevering, nou jammer dan, komt vanzelf wel weer eens voorbij, op de streaming of later op dvd. Echter Castle is wel een serie ik eens per jaar even terugkijk. Dat verveelt gewoon niet. Maar omdat een verslaving te noemen nee, het is gewoon een topfavoriet.” Wat betekenen al deze serie voor je. Is het ontspanning of juist iets meer?: “Series kijken betekent voor mij lekker ontspanning. Na een dag lezen van soms pittige en heftige boeken en recensies uitwerken dan vind ik het heerlijk om even alles te vergeten, hoofd leeg maken bij een goede serie.”



Wacht je tot de afleveringen van jouw serie uitgezonden worden op de Nederlandse televisie of stream je? Of beide? En heb je een account op Netflix/Videoland/Amazon of nog een andere betaalzender of streamingdienst?: “Ik kijk een serie zelden op de televisie, ik heb een hekel aan de vele reclame en herhalingen. Dan wordt het al gauw een streaming of dvd. Ik heb Netflix, Disney+ en Ziggo Movies & Series L . Daar vind je genoeg keuze. Verder vind ik het heerlijk om bij kringlopen en rommelmarkten op zoek te gaan naar dvd’s van series. Heb er al aardig wat weg gehaald en zo een leuke collectie aangelegd.”



Welk cijfer zou jij jezelf geven op het gebied van seriefanaat? (op schaal van 1 tot 10!) En waarom en hoe past MijnSerie daarin?: “Mezelf een cijfer geven? Nou ik denk een 7.5 en stijgende. Met elke serie die ik kijk groeit de kennis zal ik maar zeggen en MijnSerie.nl is daar een goede hulp bij. Je kan goed bijhouden wat je gezien hebt, welke series er zoal zijn, dus het ontdekken van series. Daarnaast: het nieuws wat MijnSerie verschijnt is interessant. Het draagt goed bij aan de kennis en info van de seriekijker.”

Elma Voogdt (EMB) is niet langer De Onbekende Seriekijker. We weten nu waar zij graag naar kijkt en ook waar. Op 19 december 2019 komt er een andere seriefan aan bod.

Voor nu, met hartelijk dank aan Elma, tot de volgende keer.

Met vriendelijke bekende seriegroet,

Mandy

NOTE: Interviewdatum 16 oktober 2019.

,5
Leuk?
Bekijk stemmen

Reacties (1)

anonymous
anonymous 21 november 2019, 19:38
Laat El maar schuiven euhhh kijken lol
Log in om een reactie achter te laten