Mijn
Serie
Inloggen

Inloggen

E-mailadres / gebruikersnaam en / of wachtwoord zijn niet correct.
Series en ziek of gezond

Series en ziek of gezond

Terwijl ik een flinke verkoudheid heb opgelopen moest ik nog een maandelijkse column schrijven. Al hoestend en proestend zat ik te bedenken wat het onderwerp van mijn column zou kunnen worden.
De inspiratie kwam vanzelf toen ik de zoveelste nies- en hoestbui achter de rug had. Hoe zit het met ziektes in series en hoe gaan ze daar mee om?

Wat als eerste in mij opkwam is dat verkoudheid of griep altijd een dankbaar onderwerp is in komedieseries. Hoe iemand een zieke gaat insmeren met Vaporub, of hoe een karakter ziek op de bank ligt met kruik, deken, kop thee en thermometer onder de tong. Vaak heeft zo’n karakter huisgenoten die het heel leuk vinden om grappen te maken over en om de zieke. Ook wekt een onschuldige niesbui vaak een lachsalvo op, al dan niet vanuit een lachband of live publiek.

Ziek zijn en dan vaak zoiets onschuldigs als een simpele verkoudheid is dus voer voor de komedieschrijver. Iets minder onschuldig maar ook leuk is een gebroken arm/been. Je zal maar het onderwerp zijn van spot als je verrekt van de pijn en in het ziekenhuis te horen krijgt dat je in het gips moet. Ach... gelukkig mag het gips er na zes weken weer van af. Katers en zwangerschap zijn dan wel geen ziekte maar toch een prachtig onderwerp om grappen over te maken.



Ook minder ‘onschuldige’ kwalen als nierstenen, blaasontsteking, diarree en andere maag- en darmproblemen kunnen vaak rekenen op een lach. Maar wat als de kwaal iets ernstiger wordt? Is er dan nog ruimte voor een lach? Eigenlijk niet. Zodra de ziekte al wat ernstiger wordt zie je die terug in het genre drama. Wat een ‘dankbare’ bron zijn de vele ziektes die gebruikt worden in ziekenhuisseries, soaps en andere zogeheten familiedrama’s. Zelfs als het resulteert in het overlijden van een karakter worden ernstige ziektes niet geschuwd.

Maar wat mij het meest opvalt is dat in drama’s zelden volwassen karakters al hoestend en proestend op de bank liggen met een thermometer onder de tong. Of in komedies iemand die een ernstige ongeneeslijke ziekte aankondigt. Als kinderen ziek zijn in series is dat meestal koorts en bij komedies wil er nog wel eens leuk gedaan worden over de waterpokken of een andere onschuldige kinderziekte.

Conclusie: Van ziektes wordt dankbaar gebruik gemaakt in series, of het nu komisch of dramatisch is. Het is een onderwerk waar makkelijk grappen over gemaakt kunnen worden, of juist emotioneel over gedaan kan worden.

Met vriendelijke beterschapsgroet,

Mandy
Leuk?
Bekijk stemmen

Reacties (5)

E71
E71 3 oktober 2019, 19:41
Nou, beterschap dan maar
Mandy1966
Mandy1966 3 oktober 2019, 22:14
Dank je wel.
eentje
eentje 3 oktober 2019, 22:42
Beterschap. Als chronische zieke verbaas ik mezelf nog wel eens hoe een bepaalde ziekte of aandoeining word weggezet in een serie. De ene is duidelijk beter onderzoek na gedaan door de acteur of serie makers dan de andere.
Mandy1966
Mandy1966 3 oktober 2019, 22:53
Dank je wel.
En dat klopt. In sommige series roepen ze maar wat en dan heb je niet echt het idee dat er onderzoek naar gedaan is. Soms is dat jammer want het zou fijn zijn als de feiten kloppen.

En nogmaals bedankt, je hebt me op een goed idee gebracht voor een volgende column.
eentje
eentje 6 oktober 2019, 18:54
Geen dank. Ben benieuwd weer
Log in om een reactie achter te laten