Mijn
Serie
Inloggen

Inloggen

E-mailadres / gebruikersnaam en / of wachtwoord zijn niet correct.
Wat je van series leren kunt?! Goede Tijden, Slechte Tijden

Wat je van series leren kunt?! Goede Tijden, Slechte Tijden

Wie wil er nu geen Appie zijn.
Appie Wijma, wie kent hem niet? Tot vanochtend had ik nog nooit van een andere Appie dan die van de Albert Heijn bij mij in het dorp gehoord. Deze Appie had echter een stukje land over en met de zomermaanden voor de deur. Daarom postte Appie een berichtje op Facebook. Mensen met een smalle beurs konden gratis bij hem komen logeren. De aanmeldingen waren niet van de lucht. Honderden mensen uit Nederland en België reageerden enthousiast. Ook de mensen uit zijn omgeving gaven genereus. Duizenden kilo's vlees, gratis kapperbezoek voor de dames en ijsjes en luchtbedden zorgden ervoor dat het een alles inclusieve vakantie werd.

Eerst het Fries Dagblad en later ook de Volkskrant kwamen bij Appie langs. Natuurlijk was het mooi om te lezen waarom Appie ervoor koos iets te betekenen voor zijn medemens, maar echt blij werd ik van de reactie van zijn kampeerders. Appie herstelde weer iets van hun vertrouwen in de mensheid. Ik zelf moest na het lezen van het artikel meteen denken aan de soap Goede Tijden, Slechte Tijden (GTST).

Zoals je misschien wel weet is het nieuwe televisieseizoen begonnen. RTL-directeur Peter van der Vorst gaat niet meer op bezoek bij sterren, maar is sinds zijn overstap van presentator naar directeur vooral geïnteresseerd in de normale man. Volgens Van der Vorst is de zender steeds minder herkenbaar geworden. Als voorbeeld noemt hij GTST. De verhaallijnen worden extremer en daarmee voor ‘mijn kijkers’ minder herkenbaar. Volgens Van der Vorst een belangrijke reden waarom er steeds minder mensen naar GTST kijken. GTST is hierin overigens niet de enige serie.

In Nederland worden per jaar zo'n 150-180 mensen vermoord. De kans vermoord te worden heeft een directe correlatie met waar je woont. De kans vermoord te worden is groter op Curaçao of in Amsterdam. De kleinste kans om vermoord te worden, liep je in 2018 in Drenthe of Zeeland. Toch sterven er per televisieavond, verspreid over alle netten, honderden mensen. Toch zijn er meer Appies dan moordenaars. Een krant heeft ooit berekend dat als je over straat loopt je op de kleine 100.000 mensen die je ontmoet er een een moordenaar is.

Ik wil graag eindigen met een boektip voor alle serie-liefhebbers. Een soort van tegengif. Bedoeld om het allemaal in perspectief te blijven zien :-). Van een van mijn favoriete schrijvende historici Rutger Bregman komt binnenkort een nieuw boek uit met de titel: De meeste mensen deugen. Veel plezier met het nieuwe televisieseizoen!
Leuk?
Bekijk stemmen

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.
Log in om een reactie achter te laten