Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
Leuk?
1
1
Bekijk stemmen

Uitgelicht: Zin en onzin van reboots

De Amerikaanse zender FOX is in augustus gestart met de serie BH90210.

Daarin zijn precies dezelfde acteurs te zien als in de serie Beverly Hills, 90210. Alleen is het inmiddels twintig jaar later. De eerste aflevering van BH90210 werd in de Verenigde Staten nog redelijk bekeken, maar bij de tweede aflevering had bijna de helft van de kijkers alweer afgehaakt.

Wat is het nut van reboots? Dat is moeilijk te zeggen. Het lijkt erop dat zenders ervoor kiezen omdat ze hopen dat het voormalige publiek weer bereid is om te gaan kijken. Iets wat overigens helemaal niet vooraf zeker is. In het algemeen kun je stellen dat reboots meestal matige resultaten scoren of zelfs compleet floppen.

Een goede zenderleiding kiest niet voor reboots, maar durft te investeren in nieuwe en innovatieve televisieseries. Daar zou hun kracht moeten liggen. Een goede zenderleiding kiest er ook voor om te stoppen met een serie als het hoogtepunt voorbij is en gaat niet oeverloos lang door met een serie. Anders treedt het effect op dat we in Nederland zien met Goede Tijden, Slechte Tijden: de kijker vindt het niet meer boeiend en het kijkcijfer is gehalveerd.

In de jaren '80 keek ik regelmatig naar The A-Team. Dat was toen een spannende serie. Maar als je nu een aflevering terugkijkt is het langzaam, saai en eigenlijk behoorlijk irritant. Dat bewijst ook dat reboots van series niet zomaar in de huidige tijd passen. We zijn gewend geraakt aan snelheid en dynamiek, een scenario moet ons zelf aan het denken zetten en niet alles moet vooraf compleet voorspelbaar zijn.

Het zou televisiebazen sieren als ze voortaan gewoon afzien van reboots en durven te kiezen voor vernieuwing. Dus als ze precies het tegenovergestelde doen als wat John de Mol nu doet, die zijn zender SBS6 momenteel vult met allemaal programma's die hij heeft weggehaald bij RTL 4. Omdat hij eigenlijk geen enkel briljant nieuw idee heeft voor een programmering die de kijker niet zou willen missen.

Er is eigenlijk slechts één conclusie mogelijk: kappen met al die reboots!
Leuk?
1
1
Bekijk stemmen

Reacties (2)

avatar_E71
22 aug 2019 14:48 -
"Het zou televisiebazen sieren als ze voortaan gewoon afzien van reboots en durven te kiezen voor vernieuwing. Dus als ze precies het tegenovergestelde doen als wat John de Mol nu doet, die zijn zender SBS6 momenteel vult met allemaal programma's die hij heeft weggehaald bij RTL 4. Omdat hij eigenlijk geen enkel briljant nieuw idee heeft voor een programmering die de kijker niet zou willen missen."

En John de Mol's eerdere ideeën waren briljant? Ik kijk zelden of nooit wat op SBS6. Wat een bagger zender. Geldt overigens ook voor de vergelijkbare zenders van RTL en zo. Echt, ik kan nog steeds niet begrijpen dat programma's als temptation island zo populair zijn en dat je daar naar wilt kijken.
Reageer
avatar_H3nDri3
22 aug 2019 18:19 -
BH90210 is geen reboot. De acteurs spelen allemaal een versie van zichzelf. Een reboot is een serie of film opnieuw starten met een andere cast met de zelfde verhaallijnen.

En De Mol neemt geen programma's over van RTL4, maar neemt zijn eigen bedachte shows mee naar SBS6/Net5.

En kappen met reboots? Waarom? Er zijn ook succesvolle reboots geweest. Magnum, Hawaii FiveO, Lethal Weapon. En de reboot van The A-Team als film was aardig geupdate aan deze tijd.
Reageer

Laatste nieuws

Actrice Lynn Cohen, vooral bekend om haar rol als Magda in de HBO-serie Sex and the City, is zaterdag overleden op 86-jarige leeftijd.
Gisteren, 16:00
Jimmy Kimmel, bekend als presentator van talkshows, werkt aan een nieuwe komedieserie voor ABC met de titel Adopted. Hij schrijft het concept en gaat tevens een pilot maken.
Gisteren, 15:00
Amazon Prime Video werkt aan een komedieserie op basis van de film A League of Their Own, de komedie uit de jaren negentig waarin Tom Hanks en Geena Davis de hoofdrollen speelden.
Gisteren, 14:00
Disney+ is bezig met het ontwikkelen van een serie gebaseerd op het Marvel-personage Hawkeye, met Jeremy Renner als hoofdrolspeler. Dat werd in april 2019 bekend.
Gisteren, 13:00
Killing Eve is een Amerikaanse thrillerserie van de zender BBC America. De serie is in Nederland te bekijken bij NPO Start Plus en Videoland.
Gisteren, 12:00
Onder andere Mark Hamill (Robot Chicken), Lena Headey (Game of Thrones), Chris Wood (Supergirl) en Sarah Michelle Gellar (Robot Chicken) spreken de stemmen in van de iconische personages.
Gisteren, 11:00