Mijn
Serie
Inloggen

Inloggen

E-mailadres / gebruikersnaam en / of wachtwoord zijn niet correct.
Series en zomer of winter

Series en zomer of winter

Nog niet zo heel lang geleden kon je in de zomer nog je nog-te-kijken lijst opschonen. Want er kwam bijna niets nieuws uit in de zomer. Het was dus de tijd om verloren tijd in te halen.
Dat is dus niet meer zo. Alle zenders, streamingdiensten en kabelaars hebben ontdekt dat ook in de zomer veel mensen kijken naar nieuwe series. De tijd van herhaling op herhaling op herhaling is voorbij. De seriefan heeft nog nauwelijks tijd om zijn kijkachterstand bij te werken want ook in de zomer komen er veel nieuwe series uit.

Al een aantal jaren schrijf ik maandelijks het overzicht van start- en premièredatums. In het begin kon ik met gemak de zomermaanden juli en augustus samenvoegen. Want dan kwam er nauwelijks wat nieuws uit. Hooguit wat korte zomerseries maar met vijf of zes stuks had je het wel gehad. Die tijd is voorbij. Er zijn nog wel korte zomerseries maar bijna elke zender heeft nu goede kwaliteit-series die in de zomermaanden uitkomen.

En dat is nu direct niet heel vervelend, want niet iedereen gaat met vakantie, en de echte seriefan kijkt zelfs op zijn vakantieadres naar zijn/haar favoriete serie. Gewoon omdat dat tegenwoordig makkelijk kan. Een heleboel streamingdiensten hebben speciale features om series van te voren te downloaden en vervolgens elders te kijken. Je hebt dan ook geen internet of wifi nodig.



Series zijn big business. Er even tussenuit kost kijkers en dus geld. Al zijn er nog wel steeds mid-season pauzes. Maar mijn verwachting is dat dat ook steeds minder zal gaan worden. Series van slechts dertien afleveringen komen steeds vaker voor, waardoor er minder intermezzo’s nodig zijn. Uiteraard zullen procedurele series (series met twintig plus afleveringen) nooit helemaal verdwijnen, maar zullen wel, naar mijn verwachting, minder worden of wellicht minder afleveringen gaan krijgen.

Korte series (dus tot ongeveer vijftien afleveringen) betekent in vele gevallen, makkelijker te casten, beter te schrijven, beter te bingen en makkelijker te verlengen. Je kunt ook meer series maken, want hoeveel uren gaan er in een avond? Met meer series valt er gewoon simpelweg meer geld te verdienen. Ook kan de cast in vele gevallen het makkelijker in het schema laten passen. Of je nu voor dertien afleveringen tijd moet vrijmaken of voor 24 afleveringen. Ik persoonlijk ben dol op korte series, je kunt er makkelijk een paar per week zien en ook het wachten tot een heel seizoen is geweest, om het dan te gaan kijken, duurt minder lang.

Met vriendelijke zomergroet,

Mandy
Leuk?
Bekijk stemmen

Reacties (2)

Christophe
Christophe 22 augustus 2019, 12:30
Als procedurele series erg goed zijn, zoals bijvoorbeeld "Elementary", dan vind ik het wel leuk dat er meer dan 20 afleveringen per seizoen worden gemaakt :-)
anonymous
anonymous 22 augustus 2019, 18:27
De ABC's En CBS'en van deze wereld zullen altijd wel 20+ series blijven maken. Lekker te programmeren en bij succes tijdens het langere winterseizoen verzekerd van kijkers en dus ,nog belangrijker, reclame-inkomsten. Maar alle kabel(HBO, Starz) en streamingbedrijven(Netflix, Amazon) zullen kiezen voor kortere series of ze opdelen in 2 delen van 10 zoals Netflix bijvoorbeeld doet met The Ranch en ze dan uitzenden in het voorjaar en najaar.
Log in om een reactie achter te laten