Mijn
Serie
Inloggen

Inloggen

E-mailadres / gebruikersnaam en / of wachtwoord zijn niet correct.
Series en ongelijk is een bochel

Series en ongelijk is een bochel

De Emmy nominaties zijn net aangekondigd en mijn linker wenkbrauw schoot even omhoog bij het zien van de vele nominaties voor het allerlaatste seizoen van Game of Thrones. Wie heeft er gelijk; de kijker of de jury?
Het Leidse spreekwoord luidt: ‘ongelijk is een bochel (boggel in het Leids).’ Wat zoveel wil zeggen als ‘ongelijk hebben’. Maar wie heeft er ongelijk, de kijker, de jury, de ‘deskundige’ of nog iemand anders? Want een record aantal nominaties zijn gegeven aan Game of Thrones, en dan wel het allerlaatste seizoen. Het achtste seizoen dat volgens velen het slechtste seizoen is die ze hebben gezien van de HBO fantasyserie. Maar hebben die velen gelijk en hoe kom je daar achter?

En daar zit nu precies het probleem, dat valt niet te achterhalen. Wat de een geweldig vindt, vindt de ander afschuwelijk en visa versa. Maar hoe dan met Game of Thrones? Waarom wordt de serie dan juist zo geëerd met zoveel nominaties. Zelfs onze eigen actrice Carice van Houten (foto) is genomineerd, terwijl haar rol in het achtste seizoen nou niet heel erg groot is. Ik zal proberen mijn gedachten uit te leggen over deze opmerkelijke nominaties.



Game of Thrones (GoT) staat al vanaf het prille begin eenzaam aan de top. Of je het nu gekeken hebt of niet, het kan je niet zijn ontgaan dat GoT al vele jaren op één staat van meest gedownloade, bekeken en besproken series. Het heeft HBO in ieder geval geen windeieren gelegd en ook de cast, schrijvers, regisseurs kunnen GoT bijschrijven in hun CV en dat zal zeker niet ten nadele zijn. Vanaf 2011 heeft de serie ook al vele prijzen en nominaties in de wacht gesleept.

En dan doet het er eigenlijk niet toe of je nu hebt gekeken naar de fantasyserie of niet. Er zijn echt mensen die mij vertelden dat ze de serie niet hebben gezien en zelfs dat ze er niets aan vonden en na een paar afleveringen zijn gestopt. Dat kan en mag, maar dat neemt nog steeds niet weg dat de HBO-serie misschien zelfs wel de meest succesvolste serie ooit is. Is het dan vreemd om te zien en horen dat ook het achtste seizoen zo wordt geëerd met zoveel, een record aantal, nominaties?

Nee, dat denk ik niet. Ik denk dat de mensen die de nominaties moesten uitdelen al die cijfers, inclusief kijkcijfers, in gedachten hadden bij het uitdelen daarvan. Dat dit dan ten koste gaat van andere zeer goede, en wellicht betere series, is dan jammer. Maar het is afwachten of ook al die nominaties verzilverd gaan worden, de race is dus zeker nog niet gelopen. Op 22 september zullen we weten of het laatste achtste seizoen van Game of Thrones ook een record aantal beeldjes mee naar huis kan nemen.

Met vriendelijke gebochelde groet,

Mandy
7921 Emmy 71
Leuk?
Bekijk stemmen

Reacties (3)

DAVE2804
DAVE2804 18 juli 2019, 13:58
Hetgene wat seizoen 8 het slechtste seizoen van GoT maakte was voornamelijk het script en het tempo. De meeste nominaties zijn voor acteurs, regie, kleding, special effects enz. en dat was gewoon oké, óók in seizoen 8. Dus de meeste nominaties vind ik terecht. Die van Kit Harington en Emilia Clarke dan weer echter niet. Vooral Harington was in seizoen 8 als Jon Snow nogal een zoutzak om te zien en zijn acteren was nogal ondermaats. Ik denk dan ook niet dat zij in hun categoriën winnen.
TragicError
TragicError 31 juli 2019, 23:50
Kit Harington is elk seizoen een zoutzak geweest. Ik ben niet onder de indruk van zijn acteren.
alexanderleveld
alexanderleveld 18 juli 2019, 21:29
Het is inderdaad een zeer interessante kwestie. Game of Thrones 8 en de nominaties die het dit jaar krijgt. Ik ben het deels eens met DAVE2804. Wat betreft kleding, special effects en (sommige) acteurs is er inderdaad niks mis mee dat ze zijn genomineerd. Dit geldt zelfs (deels) wat mij betreft voor de regie. Bijvoorbeeld 'The Bells' is zeer prachtig in beeld gebracht. Ook Emilia Clarke of zelfs Carice van Houten verdiend deze nominatie.

Echter wat betreft schrijven en de regie van andere afleveringen ('The Long Night'!) verdienen die nominaties niet. Dan zijn er echt wel veel betere series geweest afgelopen jaar. Om dan de link te maken met jouw artikel, het team die de nominaties uitdeelt zou niet moeten letten op cijfers of statistieken. Dat doet het vrijwel nooit, naar mijn mening, en dat is dan ook echt het zwaktebod van dit jaar. Ik ben er zelf afgelopen tijd iets uit geweest wat betreft series, maar ik weet zeker dat er genoeg andere series waren die boven Game of Thrones 8 uitstijgen.

Dus, Kortom, het is inderdaad vreemd dat zo'n serie zoveel nominaties krijgt. Ook al is het één van de succesvolste series ooit en breekt het alle records. Meerdere series in de geschiedenis kregen niets of weinig nominaties in latere seizoenen. Denk aan Dexter of House of Cards bijvoorbeeld, beide toch ook 'uniek'.
Log in om een reactie achter te laten