Mijn
Serie
Inloggen

Inloggen

E-mailadres / gebruikersnaam en / of wachtwoord zijn niet correct.
Series en het gat dat sommige kunnen achterlaten

Series en het gat dat sommige kunnen achterlaten

Veel series ben je na het kijken weer heel snel vergeten, maar er zijn ook hier altijd uitzonderingen op de regel.
Er zijn een heleboel series die gemaakt worden om te vermaken, het heet niet voor niets entertainment. Maar er zijn series bij die je aan het denken zetten, of waar de discussie in de huiskamer losbarst zodra de laatste scène is geweest. Ook zijn er series die geen boodschap hebben maar gewoonweg zo enorm goed zijn dat je maar wilt dat het niet stopt, zelfs tegen beter weten in. Tijdens de schrijversborrel kwam ik er achter dat ik niet de enige ben die in de spreekwoordelijke diepe rouw is als een favoriet is afgelopen.

En die ‘diepe rouw’ is uiteraard niet te vergelijken met een echt verlies, maar toch ben ik geneigd om me te hullen in het zwart, alle spiegels in huis af te dekken en elke avond een kaarsje te branden. Overdreven gedoe… ik hoor het je denken. Maar toch, denk eens aan het moment dat jij voor het laatst je favoriete serie zag. Dus toen je wist dat je voor de laatste keer de televisie zou uitzetten na de serie. Het kwam niet meer terug, hoe vaak dacht je toen in de weken daarna: “was die en die serie er nog maar.” Je voelt een leegte die je niet zo snel meer op kunt vullen.

Je kunt wel de hele serie downloaden of aanschaffen op dvd maar het gevoel wordt nooit meer hetzelfde als de eerste keer. De verwachting die je had als je met een drankje en hapje op je favoriete zitmeubel ging zitten om te kijken naar jouw serie. Met die geweldige acteur, of die fantastische plotlijn. Er zijn veel meer redenen om een serie goed te vinden uiteraard, maar zo lang wil ik deze column niet maken, die je kun je prima zelf bedenken. Sommige series volg je en dan ben je blij dat het eindelijk is afgelopen.

Zo’n serie waarmee je eigenlijk moet stoppen maar waarvan je graag wilt weten hoe het gaat aflopen. Van dat soort series zijn er veel, maar veel schaarser zijn de series waarbij je jezelf in diepe rouw stort als het is afgelopen. Je vraagt je vertwijfeld af hoe de makers je dit hebben kunnen aandoen. Maar toch, als de rouwperiode voorbij is, je weer in de spiegel kunt kijken en je zwarte kleding in de kast blijft hangen en je geen kaarsjes meer hoeft te kopen. Dan bedenk je dat het maar goed is dat de serie is geëindigd. Niet oeverloos lang is uitgemolken net zo lang tot je er niets meer aan vond. Nu is jouw serie geëindigd op zijn hoogtepunt.

Wel vervelend is weer als dat hoogtepunt een heel vreemd of onbevredigend einde heeft. Dan duurt de rouwperiode ook langer en zal je met een minder blij gemoed terug denken aan die serie. Want ja, de serie zelf was geweldig maar dat einde… tja dat einde. Helaas zijn er maar weinig zeer goede series die ook een fantastisch bevredigend einde hebben gehad. Maar je hebt in ieder geval één troost; gelukkig worden er na die ene serie nog meer goede tot zeer goede series gemaakt. Welke serie heeft bij jou een periode van rouw bezorgd?

Met vriendelijke troostende groet,

Mandy
Leuk?
Bekijk stemmen

Reacties (6)

Karzal
Karzal 4 juli 2019, 14:23
Ehm, ondanks dat het 10 seizoenen had, toch wel Stargate SG-1, had hier wel meer van willen zien.... sowieso wat meer Stargate zou veel goed maken!
Guantaz
Guantaz 4 juli 2019, 15:00
Ik heb er geen moeite mee als een serie aan zijn eind komt. Ik heb ook niet zo snel dat ik het niet eens ben met hoe het einde is bedacht. Wat mij wel "droevig" maakt is een serie waar ik helemaal in zit en erg goed vind en dat er dan besloten wordt om er niet mee verder te gaan. Ik wacht bijvoorbeeld nog steeds op een vervolg van de serie The Event...
Maleficent
Maleficent 4 juli 2019, 19:20
Ja, ik heb dat ook wel een beetje gehad. Bij de serie A Place To Call Home vond ik het echt moeilijk toen die stopte, alsof je familie opeens weg valt. Maar gelukkig was het einde een mooie afronding maar toch zou ik graag een vervolg met de volgende generatie willen zien, Ook Outlander is zo'n serie wat voor mij familie geworden is, gelukkig is deze nog niet ten einde. Ach, ik ken nog wel meer van zo'n series, gelukkig komt er steeds weer nieuwe andere goede series uit dus zijn mijn traantjes snel opgedroogd. En na een paar jaar kijk ik ze opnieuw maar dat is toch nooit meer hetzelfde als de eerste keer, waarschijnlijk omdat je de verhaallijn al kent. Groetjes
alexanderleveld
alexanderleveld 18 juli 2019, 21:43
Ik heb bij verschillende series wel zo'n 'zwart gat gevoel' gehad. Lost, Dexter enigszins, Breaking Bad uiteraard en na elke Black Mirror allevering. Die laatste is misschien wel een ander soort zwart gat, maar er is maar één waar ik nu nog therapie voor nodig heb. Six Feet Under, als ik dat zie of hoor... Tranen met tuiten. Zo mooi, zo echt en zo prachtig. Echt waar, dat is een hele binge-marathon waardig. Gaat dat zien.

Buiten dat denk ik dat ik van Grey's Anatomy ook aardig last ga krijgen. Dat zit zo in mijn systeem, dat wordt een heftig avondje.

Ah fin, dat maakt het ook zo leuk.
seriefanconny
seriefanconny 20 juli 2019, 18:57
Ik vond het eind van six feed under bevredigend. Moest een traan laten. De beste serie ooit Lost 2x gezien, maar dat had weer geen mooi eind.
TragicError
TragicError 25 juli 2019, 14:37
Ik wil geen controverse starten, maar... ondanks dat het misschien beterr keuzes gemaakt hadden kunnen worden.... Denk ik wel dat veel fans van Game of Thrones ontwenningsverschijnselen hebben vertoond
Log in om een reactie achter te laten