Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
Leuk?
0
0
Bekijk stemmen

Hilarious! Een talkshow over het succes van Britse humor op de Nederlandse televisie

Fish and Chips of Hollandse stamppot. Zoveel verschillen en toch houdt de Nederlandse kijker kennelijk van beide.

Op 12 mei was ik in de gelukkige omstandigheid dat ik in het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid een talkshow mocht bijwonen over het succes van Britse komedieseries op de Nederlandse televisie. En dan niet de Britse versies, maar de remakes in het Nederlands. Denk daarbij aan series als; Zonder Ernst (After Henry), Stiefbeen en Zoon (Steptoe & Son), Sorry Minister (Yes Minister), Zie ze Vliegen (Come Fly With Me), Dit Was Het Nieuws (Have I Got News for You), Kees & Co (2point4 children), In voor- en tegenspoed (In sickness and in health), SamSam (Man About the House) en vele andere komedies.

Brits televisiekenner en mediajournalist Patrick Bremmers hield de grappigste, meest curieuze, opvallendste en soms wat minder geslaagde Nederlandse remakes van Britse komedie-klassiekers tegen het licht en liet een groot aantal bijzondere (en natuurlijk hilarische!) fragmenten zien. Ook had hij een interview met Ger Apeldoorn, die vele van deze en andere Britse series bewerkte. Ook sprak ik zelf nog even met Apeldoorn. In deze column zal ik een kleine bloemlezing geven over deze leuke, hilarische middag. Die ernstig genoeg is om serieus te nemen.

Want komedie is dan wel om te lachen maar zonder te lachen zorgt het wel voor serieus werk in de showbusiness. We kregen leuke en ook oude fragmenten voorgeschoteld van series die ik niet herkende of juist een reactie van herkenning opriepen. De tijdslijn verliep van 1962 tot aan het heden, denk daarbij aan Kees & Co die weer, met veel succes (1.2 miljoen kijkers), nieuw leven is ingeblazen. Sommige serie zeiden me niets, maar de meeste series riepen bij mij wel een o, ja moment op.

Dat komt omdat ik nog ben opgegroeid met twee en later drie zenders op te televisie en ja dan keek je eigenlijk alles wat er op de beeldbuis, die toen nog heel zwaar en diep was, werd getoond. Volgens Bremmers werden in de jaren 80 en 90, met een hoogte in de jaren 90, enorm veel series naar Nederland gehaald. Denk daarbij aan Ha die Pa!, Vrienden voor het leven, SamSam (die weer op Videoland is te zien), Het zonnetje in huis en Mijn dochter en ik.

Apeldoorn noemt vooral aan mij de komedieserie Hij en Julia over een jonge vrouw met een kind van zeven maanden. Samen met haar beste vriendin runt ze een reisbureau. Haar opvallend aanwezige en dominante moeder Francien past vaak op. Hun leven kabbelt rustig voort, totdat haar ex-vriend Gijs na ruim anderhalf jaar terugkeert uit Amerika en zich weer met haar leven gaat bemoeien. De serie zou eerst Aan Uit gaan heten, het eerste seizoen zou dan aan zijn en het tweede uit enzovoort. Helaas heeft de serie slechts één seizoen gekend van dertien afleveringen. Hij is naast zijn werk voor series ook bezig met een boek, over Nederlandse komedies: Schat, ik ben thuis. En hopelijk komt er binnenkort een nieuwe komedieserie op de buis van zijn hand.

Maar de conclusie mag wel zijn dat, helaas, er geen Britse komedies meer worden overgenomen in Nederland. Misschien komt dat doordat de huidige generatie heel anders televisie kijkt, als het al televisie kijkt, dan wij in de jaren 80 en 90. Al brengt Netflix volgens Apeldoorn wel hele aardige komedies op dit moment. Enfin, het is afwachten of er weer eens een leuke, hilarische serie voorbij komt als Laat Maar Zitten of De Sylvia Millecan Show. Kijk hier waar Ger Apeldoorn allemaal nog meer aan gewerkt heeft.

Met vriendelijke komische groet,
Mandy
Leuk?
0
0
Bekijk stemmen

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Laatste nieuws

De eerste veertien seizoenen van Criminal Minds verschijnen in April bij Amazon. De serie is ook te zien bij Ziggo en tot 6 april bij Videoland.
Vandaag, 13:00
De Canadese komedieserie Kim's Convenience van CBC is verlengd met een vijfde en zesde seizoen.
Vandaag, 12:00
Snowpiercer ging oorspronkelijk 31 mei in première, maar TNT heeft nu aangekondigd dat de serie al eerder in première gaat.
Vandaag, 11:00
1
De EPIX-serie Perpetual Grace, LTD zal in april te zien zijn in Nederland bij FOX.
Vandaag, 10:00
NBC heeft het groene licht gegeven aan een spin-off met Christopher Meloni die weer in de huid kruipt van Elliot Stabler.
Vandaag, 09:00
Het is inmiddels een bekend beeld, supermarktschappen, straten en pleinen leeg. Mensen werken thuis of werken niet. Maar hoe je tijd te vullen? Wij hebben een top 5 gemaakt met series die je kunt gaan kijken in deze vreemde tijden.
Gisteren, 16:00
4