Mijn
Serie
Inloggen

Inloggen

E-mailadres / gebruikersnaam en / of wachtwoord zijn niet correct.

Uitgelicht: Slechte tijden voor Goede Tijden, Slechte Tijden

Afgelopen vrijdag was de 6000e uitzending te zien van de serie Goede Tijden, Slechte Tijden. De extra lange aflevering was grotendeels gefilmd in Lapland en RTL 4 hoopte hiermee extreem veel kijkers te trekken.
Dat viel tegen. De uitzending had slechts 914.000 kijkers. Die zagen het huwelijk van Sjors en Amir dat dramatisch eindigde toen een loodzware kroonluchter op de bruid landde. Op sociale media werd de jubileumuitzending massaal afgekraakt.


In 2014 trok de serie Goede Tijden, Slechte Tijden doorgaans zo’n 1,8 miljoen kijkers. Maar in vier jaar tijd verloor de serie van RTL 4 gemiddeld een slordige 800.000 kijkers. Het kijkcijferrecord van Goede Tijden, Slechte Tijden stamt uit 2003, toen zagen 2,7 miljoen fans hoe het personage Simon Dekker werd neergeschoten.

Volgens Sander van der Weerden van de GTST Fanclub rammelt Goede Tijden, Slechte Tijden momenteel inhoudelijk aan alle kanten. “Ik hoor die kritiek van heel veel fans. De oude garde van de serie vertrekt (waaronder Ruud Feltkamp en Marjolein Keuning) en er vindt te veel verjonging plaats. Mensen zitten niet op al die puberproblemen te wachten. We zien sowieso ineens heel veel nieuwe personages”, zo zegt hij in het AD.

“Een vast personage als Anton (acteur Joep Sertons) belandt van de ene op de andere dag in een midlifecrisis. Heel ongeloofwaardig”, vervolgt Van der Weerden. “En een huwelijk mag ook wel eens goed gaan. Na een bruiloft volgt standaard een ongeluk; dat hebben we wel 40 keer gezien. De verrassing is er af.”

De verjonging in Goede Tijden, Slechte Tijden vindt plaats omdat de makers hopen op die manier jonge kijkers te trekken. Maar die kijken steeds minder naar traditionele tv-zenders als RTL 4. Vaak hebben ze zelfs niet eens een televisie-aansluiting, maar kijken ze uitsluitend online. En een abonnement op Videoland vinden ze niet zo interessant, ze kijken liever naar Netflix.

7382 GTST2019

Producent Rohan Gottschalk van EndemolShine trekt zich vooral de kritiek aan dat maatschappelijke thema’s de kijker door de strot worden geduwd. “Goede Tijden, Slechte Tijden is voor mij een mix van liefde, spanning, maar ook actuele en relevante verhalen”, aldus Gottschalk in het AD. In het huidige seizoen kampte het jonge personage Marieke met frontotemporale dementie, is nieuweling Shanti laaggeletterd en wil een homostel een kind van een draagmoeder. De meeste kijkers vinden dergelijke thema’s echter niet bijzonder interessant.

Sander van der Weerden van de officiële fanclub: “Veel mensen willen ontspanning. Al die veel te opgelegde maatschappelijke aspecten komen de kijker de neus uit. Je ziet de makers stoeien: wat gaan we nú weer doen? In de tussentijd zie ik bezoekers van het forum op onze website verdwijnen en niet meer terugkeren.”

RTL en EndemolShine zullen zich moeten bezinnen op de vorm en inhoud van Goede Tijden, Slechte Tijden. Anders blijven de kijkers massaal weglopen en zal de serie nooit een 7000e aflevering krijgen.

Video on youtube
Leuk?
Bekijk stemmen

Reacties (3)

seriefan90
seriefan90 12 april 2019, 08:59
ik hoop han harte dat er snel een einde komt asn die swrie.
seriefan90
seriefan90 12 april 2019, 09:00
Ik hoop van harte dat er snel een einde komt aan die serie
The_Phenom
The_Phenom 12 april 2019, 11:18
Waarom? Als je het niets vindt kijk je toch niet?
Andere mensen vinden dit wel mooi, waarom die mensen hun serie ontnemen?
Ik vind het ook niet te pruimen hoor. maar gun anderen wel hun pleziertje.
Log in om een reactie achter te laten