Mijn
Serie
Inloggen

Inloggen

E-mailadres / gebruikersnaam en / of wachtwoord zijn niet correct.
Wat je van series leren kunt?! Game of Thrones

Wat je van series leren kunt?! Game of Thrones

Over het belang van politiek
Net als de meeste serie-liefhebbers ben ook ik aan het aftellen richting de start van het achtste en laatste seizoen van Game of Thrones op 15 april aanstaande. Misschien was het daarom dat ik aan deze serie moest denken toen ik de uitslag van de Provinciale Statenverkiezingen op 20 maart zag.

We leven in een mooi land. Ik zelf zie het als Disneyland, als je het vergelijkt met de rest van de wereld. Ons politieke systeem is een van de dingen die onze manier van samenleven wat mij betreft aantrekkelijk houdt. Niet iedereen denkt er dagelijks over na, maar politiek is uiteindelijk niets meer en niets minder als uitgesteld geweld. In plaats van onze handen of wapens geeft politiek de mogelijkheid om andere meningen te overbruggen met woorden. In plaats van, zoals de vijf families in Game of Thrones, elkaar de hersens in te slaan, gaan we met z'n allen naar de stembus. Onze gevechten worden daarna in achterkamertjes uitgevochten. Daar worden tegenstellingen overbrugd en komen we door te praten ergens in het midden uit.

Nog even terug naar 20 maart. Ik zag de uitslagen binnenkomen en moest zoals gezegd denken aan Game of Thrones. Naar mijn idee begint de politiek steeds meer te lijken op het slagveld van Game of Thrones. Meest treffend vond ik een scene met Cersei (Lannister) aan het einde van het zevende seizoen. Vlak nadat John en Daenerys haar kennis laten maken met een White Walker en haar voorstellen de strijd te staken, besluit zij dat het moment daar is om aan te vallen en haar tegenstanders te doden. Ze trekt zich niets aan van het gezamenlijk belang. Het is ieder op een eigen eiland en alleen ruimte om te redeneren vanuit eigen macht. De wereld als een plek waar alleen plaats is voor winnaars en verliezers. Als ik een serie kijk word ik er als cynisch van, laat staan als ik het om mij heen zie gebeuren.

Vaak bieden series en boeken een uitvergrote kijk op de werkelijkheid. Goede series leren ons iets over wie we als mensen ten diepste zijn. De honger naar macht zoals we die inmiddels al zeven seizoenen in Game of Thrones zien, zit in ons allemaal. Ook zijn we allemaal een beetje held. Toch zit in Game of Thrones ook een waarschuwing. De serie laat zien hoe het een wereld vergaat waarin het recht van de sterkste geldt en waarin alleen gedacht wordt in termen van winnaars en verliezers. Na de 150.000 doden in de eerste zeven seizoenen, hoeven we alleen nog het achtste en laatste seizoen te kijken om te weten hoe dat afloopt voor Cersei en haar vrienden. De politiek is geen serie. Ook is er in het echte leven geen reddende held. Maar de boodschap is er niet minder om.
Leuk?
Bekijk stemmen

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.
Log in om een reactie achter te laten